Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Κατάρτιση συνδυασμών και διοίκηση των Κοινοτήτων, η αποδέσμευση από τους υποψήφιους Δημάρχους...

Να δούμε τι γίνεται με τις Κοινότητες και τι προβλέπει ο Νόμος της απλής αναλογικής, με τον οποίο θα ψηφίσουμε στις προσεχείς Δημοτικές εκλογές.

Κατ' αρχάς απαγορεύονται οι μεμονωμένες υποψηφιότητες, είναι δεκτές μόνο οι υποψηφιότητες συνδυασμών, οι οποίοι πρέπει να περιέχουν υποχρεωτικά των κάτωθι αριθμό υποψηφίων:

Κοινότητα Ναυπλίου, 11 υποψηφίους

Κοινότητες Άριας, Τολού, 7 υποψηφίους


Κοινότητες Αγίας Τριάδας, Αγίου Ανδριανού, Αραχναίου, Αργολικού, Ανυφίου, Ασίνης, Λεκακίων, Πυργιωτίκων, Δρεπάνου, Ιρίων, Μάνεση, Μιδέας, Νέας Τίρυνθας, Νέου Ροεινού, Παναρίτη, Πουλακίδας, 5 υποψηφίους

Κοινότητες Ηραίου, Καρναζέικων, 1 υποψήφιο

Πάμε στις τεχνικές λεπτομέρειες, το 40% του κάθε συνδυασμού στις Κοινότητες πρέπει να είναι γυναίκες, δηλαδή στα πενταμελή ψηφοδέλτια, οι δύο θα είναι υποχρεωτικά γυναίκες και στο ψηφοδέλτιο κάθε Κοινότητας ο επικεφαλής, ο οποίος δε θέλει σταυρό προτίμησης, θα είναι και υποψήφιος Πρόεδρος της Κοινότητας...

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας θα εκλεγεί στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Κοινότητας, με μυστική ψηφοφορία από όλους τους Συμβούλους της Κοινότητας που θα έχουν εκλεγεί, μεταξύ των δύο πρώτων συνδυασμών και αυτός θα είναι ο Πρόεδρος της Κοινότητας!!!

Παράδειγμα: στην πενταμελή Κοινότητα Αγίου Ανδριανού, κατεβαίνουν τρεις συνδυασμοί και βγάζουν με την απλή αναλογική 2, 2 και 1 Συμβούλους...

Στην πρώτη συνεδρίαση γίνεται μυστική ψηφοφορία με συμμετοχή και των 5 Συμβούλων, για να εκλεγεί Πρόεδρος μεταξύ των επικεφαλής των δύο πρώτων Συνδυασμών σε ψήφους και έβγαλαν από 2 Συμβούλους, ασχέτως του ποιος συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους!!!

Έτσι, είναι δυνατόν, ο δεύτερος σε αριθμό ψήφων συνδυασμός, να εκλέξει τον Πρόεδρο της Κοινότητας, αφού πολύ πιθανόν να συγκεντρώσει αυτός 3 ψήφους και να κερδίσει τον επικεφαλής του πρώτου σε ψήφους συνδυασμού!!!

Για τις Κοινότητες θα ψηφίσουμε σε ξεχωριστή κάλπη, δηλαδή θα ρίξουμε άλλο ψηφοδέλτιο για Δήμαρχο και Δημοτικούς Συμβούλους, στη μία κάλπη και άλλο για τον Πρόεδρο και τους Συμβούλους της Κοινότητας μας, στην άλλη κάλπη, όπου επικεφαλής στο ένα ψηφοδέλτιο θα είναι ο υποψήφιος Δήμαρχος και στο άλλο ο υποψήφιος Πρόεδρος της Κοινότητας!!!

Έχουμε δηλαδή πλήρη αποδέσμευση από το Δημαρχοκεντρικό μοντέλο εξουσίας, που υποχρέωνε σε ένα ψηφοδέλτιο να βάλεις σταυρό είτε το ήθελες είτε όχι, στις επιλογές που είχε κάνει στην ουσία για σένα ο Δήμαρχος...

Τώρα, μπορεί να ψηφίσει το Δήμαρχο που θέλει ο καθένας για το Δήμο και στο χωριό του να ψηφίσει κάποιον άλλο υποψήφιο, το φίλο του, το παιδί του ή και τον κουμπάρο του, που θα είναι υποψήφιος σε άλλο συνδυασμό από αυτόν του Δημάρχου, που ψήφισε.

Ο Νόμος επιτρέπει ένας συνδυασμός Κοινότητας, να έχει το ίδιο έμβλημα και όνομα, με αυτό ενός υποψήφιου Δημάρχου και του συνδυασμού του στο κεντρικό ψηφοδέλτιο, όμως σαν επικεφαλής του συνδυασμού στην Κοινότητα και του ψηφοδελτίου που θα πέσει στην ξεχωριστή κάλπη, θα αναφέρεται ο υποψήφιος Πρόεδρος της Κοινότητας και όχι ο Δήμαρχος.

Η διαπίστωση, που την καταθέτω και σαν πρόταση, αφού ο Νόμος και σωστά από τη στιγμή που επιζητά νοοτροπία συναινέσεων, είναι ότι οι Κοινότητες πρέπει να αφεθούν ελεύθερες από τους υποψηφίους Δημάρχους να σχηματίσουν τους τοπικούς τους συνδυασμούς, με συμπολίτες τους που πράγματι ενδιαφέρονται και μπορούν να ασχοληθούν με το χωριό τους.

Η μέθοδος επιστράτευσης συγγενών και κολλητών για τη δημιουργία στις Κοινότητες ψηφοδελτίων ανάγκης και "μόστρας" που εξυπηρετούν τους υποψήφιους Δημάρχους, που θέλουν να δείξουν ότι έχουν δύναμη στο τάδε χωριό και να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους, αλλά και μετά σε περίπτωση εκλογής τους, να ελέγχουν την Κοινότητα, είναι ευκαιρία και πρέπει να τελειώσει.

Αυτό θέλει να σπάσει ο Κλεισθένης, να αφήσει όσο περισσότερο γίνεται ελεύθερους τους πολίτες, να κάνουν τις επιλογές τους, για το Δήμαρχο που θέλουν και συγχρόνως να εκλέξουν και τον Πρόεδρο και το Συμβούλιο της Κοινότητας τους, που θέλουν, χωρίς υποχρέωση για να ψηφίσουν τον ένα, να ψηφίσουν υποχρεωτικά και τον άλλο.

Γνώμη μου είναι, οι υποψήφιοι Δήμαρχοι να μη βάλουν την ταμπέλα του Συνδυασμού τους στα ψηφοδέλτια των Κοινοτήτων, δε θα τους προσθέσει ψήφους, μπορεί και να τους αφαιρέσει.

Ας το σκεφτούν...

Ο τόπος μας είναι κοινός, οι απόψεις διαφορετικές, αλλά πάντα υπάρχει πεδίο συνεννόησης, που ο Νόμος του Κλεισθένη, αν δεν το επιβάλλει, τουλάχιστον το αποζητά...

Χρέος μας να το επιχειρήσουμε...

Prefadoros