Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

"Τι είναι αυτή η οικονομική κρίση";


Ο φίλος μου ο "Βαρώνος" εδώ και αρκετούς μήνες ρωτάει και ξαναρωτάει και πειστική απάντηση δεν παίρνει ακόμα και από τους λεγόμενους ειδικούς.

"Τι είναι αυτή η οικονομική κρίση";

Ας καταγράψω και τις δικές μου σκέψεις μήπως και διευκολύνω την κατάσταση και βρούμε καμιά άκρη.

Καταρχήν να ξεχωρίσουμε την "Παγκόσμια κρίση" από το "Ελληνικό πρόβλημα".

Τι έγινε ξαφνικά και η Παγκόσμια οικονομία μπήκε σε κρίση;

Τίποτα το συνταρακτικό, απλά κατεδαφίστηκε ένα κομμάτι της πυραμίδας.

Έσκασε μια φούσκα και κάποιοι έχασαν τα λεφτά τους, που να μην ξεχνάμε (και αυτό είναι το σημαντικό) κάποιοι άλλοι τα πήραν.

Ποιοί έχασαν; όλοι όσοι είχαν "μαύρα" χρήματα, όσοι "ξέπλεναν" χρήματα και οι "τζογαδόροι" του χρήματος μαζί με Τράπεζες που "τσίμπησαν" και ήθελαν να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Έτσι απλά; ναι έτσι απλά, γιατί η απληστία δημιούργησε "προϊόντα" που δεν στηρίζονταν σε παραγωγική βάση αλλά σε προσδοκία κέρδους, δηλαδή "χαρτιά", δηλαδή "αέρας", δηλαδή πυραμίδα.

Έβγαζε ένας "Οίκος" ένα "προϊόν" που υποσχόταν κέρδος, το αγόραζε ένας άλλος (συνήθως Τράπεζα) και το μεταπωλούσε για να βγάλει ακόμα περισσότερα.

Ποιοί κέρδισαν; αφού έρρεε το χρήμα άφθονο φυσικό ήταν να πλουτίσουν μερικές χιλιάδες κυρίως μεγαλοστελέχη Χρηματοπιστωτικών οργανισμών, Χρηματιστηριακών και Τραπεζικών ομίλων αλλά και κάποιοι που προσωρινά βρήκαν δουλειά για να εξυπηρετηθεί το Σύστημα.

Μα θα πει κάποιος πως την πάτησαν και Τράπεζες που είναι μέσα στα πράγματα, ε και λοιπόν, οι Τράπεζες είναι φιλόπτωχα ταμεία; όχι βέβαια και κυρίως τα στελέχη που επεδίωκαν υψηλές αποδόσεις για να αυξήσουν και τα δικά τους κέρδη.

Αυτά επιβεβαιώνονται και από τον Πρόεδρο (που σήμερα βρίσκεται στη φυλακή) του μεγαλύτερου Χρηματοπιστωτικού κολοσσού της Αμερικής.

Ας το πάμε και λίγο πιο πέρα, ας μπούμε στα βαθιά.

Το χρήμα που έρρεε άφθονο στα "Golden Boys" δημιούργησε νέες "ακριβές" καταναλωτικές ανάγκες που συμπαρέσυραν και τις εταιρείες προσπαθώντας να ικανοποιήσουν τις νέες απαιτήσεις και να μη μείνουν έξω από την αγορά.

Ως εδώ καλά αλλά αυτό δεν εξηγεί τη γενική ανάπτυξη που πραγματικά υπήρξε.

Για όλα υπάρχει (τουλάχιστον) μια εξήγηση.

Εδώ μπαίνει το marketing που δημιουργεί μια εικονική πραγματικότητα ότι τα πάντα μπορείς να τα αποκτήσεις αρκεί να πας σε μια Τράπεζα και να βγάλεις μια "κάρτα" για να ανοίξεις το μαγικό κόσμο της κατανάλωσης και δάνειο για σπίτι ή δουλειά χωρίς να έχεις τις κατά τεκμήριο δυνατότητες εξόφλησης.

Η ζήτηση (εκτός των πολυτελείας) αυξάνει και για τα μέσα εισοδήματα τροφοδοτούμενη και από την ματαιοδοξία.

(Να μην μπούμε σε κατηγορίες και μάρκες προϊόντων για να μην παρεξηγηθούμε).

Ενώ λοιπόν όλοι περνάμε καλά με τις Τράπεζες να χρηματοδοτούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά (στην ουσία με λεφτά που δεν υπάρχουν) κάποιοι δεν μπορούν να πληρώσουν και το Σύστημα κλυδωνίζεται.

Εδώ είναι η ώρα των Πολιτικών που μπαίνουν στο "παιχνίδι", αφού και αυτοί έχουν απολαύσει την εικονική ευημερία, με ρυθμίσεις για την "ενίσχυση" της οικονομίας, φυσικά όχι εις βάρος αυτών που δημιούργησαν την "κρίση" αλλά των πολλών που δεν είχαν καμιά συμμετοχή και ευθύνη γι΄αυτήν.

Ήταν και μια καλή ευκαιρία να ανακοπεί η ραγδαία άνοδος της Κίνας αλλά και Ρωσίας και Ινδίας που ακολουθούν αλλά, μη σας φαίνεται παράξενο, και των Αράβων που έχουν σωρεύσει τεράστια ποσά.

Πολλά είπαμε αλλά ακόμα ένα δεδομένο για τους καχύποπτους.

Ποιοί επλήγησαν πρώτοι στην Αμερική; τα δάνεια για κατοικίες και οι αυτοκινητοβιομηχανίες που στην ουσία "πουλάνε" με αέρα και υποθηκεύουν το αντικείμενο.

Γιατί κατέρρευσαν μέχρι τώρα 130 Τράπεζες στην Αμερική; γιατί "δάνεισαν" εκεί που δεν έπρεπε για να κερδίσουν.

Και κάτι τελευταίο, ανέβηκε το πετρέλαιο; έγινε καμιά παγκόσμια καταστροφή; όχι, τότε γιατί τόσος πόνος και σπαραγμός; γιατί έχασαν τα λεφτά τους κάποιοι (είπαμε ποιοί) και τα κέρδισαν κάποιοι (είπαμε ποιοί) άλλοι;

Και οι εργαζόμενοι; οι συνταξιούχοι; οι αγρότες; οι επαγγελματίες; οι νέοι; οι φοιτητές; έχασαν ή κέρδισαν κάτι απ΄αυτή την ιστορία που την ονόμασαν "Παγκόσμια Οικονομική Κρίση";

ΟΧΙ, αυτοί θα πληρώνουν μέχρι το Σύστημα να ξαναχτιστεί μεγαλοπρεπές, πιο ελκυστικό μέχρι να καταρρεύσει και αυτό και να το ξαναπληρώσουν.

Αθάνατε καπιταλισμέ!

Αύριο για το "Ελληνικό πρόβλημα".