Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας

Πριν πούμε για το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας και να κάνουμε τη σύνδεση με την Παγκόσμια οικονομική "κρίση" ας δούμε το ρόλο των περίφημων οίκων που μας βομβαρδίζουν με εκθέσεις που μόνο αφελείς δεν αντιλαμβάνονται ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους και των πελατών τους.

Το κακό είναι ότι με τις περιβόητες εκθέσεις τους επηρεάζουν το επιτόκιο του δανεισμού μας με συνέπεια να χρειαζόμαστε μεγαλύτερα ποσά για την αποπληρωμή των δανείων.

Αυτοί οι οίκοι είναι ακριβώς οι ίδιοι που δεν προέβλεψαν την "κρίση", ως ειδικοί, και είναι αυτοί που επιβάλουν τους όρους δανεισμού αλλά "βρίσκουν" και τους "επενδυτές", δηλαδή κερδοσκόπους που παραδόξως δεν επηρέασε η "κρίση" και έχουν άφθονο χρήμα για να αγοράζουν τα Ελληνικά ομόλογα.

Το πρόβλημα της χώρας μας συνοψίζεται σε αυτό που όλοι γνωρίζουμε εδώ και χρόνια, καταναλώνουμε πολύ περισσότερα από αυτά που βγάζουμε.

Έτσι απλά; ναι έτσι απλά.

Το γιατί το ένα και γιατί το άλλο είναι μεγάλη συζήτηση που ξεφεύγει από μια ανάρτηση στο blog μας.

Επιγραμματικά θα πούμε ότι τα έσοδα είναι πολύ λιγότερα από αυτά που θα έπρεπε με τη φοροδιαφυγή, μόνο οι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι πληρώνουν, τη λειψή είσπραξη του ΦΠΑ και την τεράστια κλοπή των Ασφαλιστικών Ταμείων με την ανασφάλιστη εργασία αλλά και την μη απόδοση οφειλομένων.

Στα έξοδα πρώτα είναι οι τεράστιοι εξοπλισμοί, ο πολυδάπανος κρατικός μηχανισμός, οι δαιδαλώδεις και στην ουσία ανεξέλεγκτες τοπικές αυτοδιοικήσεις και οι πολιτικοκομματικές "εξυπηρετήσεις" που απομυζούν τα πενιχρά έσοδα.

Αν βάλουμε και την καταστροφική και αλλοπρόσαλλη οικονομική πολιτική των τελευταίων χρόνων που αύξησε το ΦΠΑ, μείωσε τη φορολογία στα μεγάλα εισοδήματα, πλήρωνε εκατομμύρια ευρώ σε golden boys και χιλιάδες επιτροπές για να καταλήξει να προσφέρει στις Τράπεζες δισεκατομμύρια ευρώ, που στην ουσία είχε δανειστεί το ίδιο το κράτος, το συμπέρασμα βγαίνει εύκολα.

Και η Παγκόσμια "κρίση" δεν επηρέασε τη χώρα μας; ναι επηρέασε αυτούς που είχαν "επενδύσει" στην "ταπετσαρία" και βοήθησε στην κατατρομοκράτηση μας ότι ήρθε το τέλος του κόσμου!

Κάτι σαν τη γρίπη Η1Ν1.

Αυτά για την ώρα και ο θεός, της Ελλάδας, να βάλλει το χέρι του.

Μαζί με τη λογική μας.