Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Το νέο ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου

Νέος Αρχηγός λοιπόν στο ΠΑΣΟΚ και για να λέμε και του στραβού το δίκιο η συμμετοχή στην εσωκομματική διαδικασία ήταν μάλλον απρόσμενη σε αριθμό αυτών που ψήφισαν.


Αν αναλογιστούμε τις διαλυτικές τάσεις που καταγράφουν για το ΠΑΣΟΚ οι δημοσκοπήσεις, που του δίνουν ποσοστά 8, 10 και 13% ο αριθμός πάνω από 200.000 μελών που συμμετείχαν είναι δείγμα ότι υπάρχει ένας σοβαρός μηχανισμός που θα δώσει μάχη για να πλησιάσει τη ΝΔ και να της κόψει την αυτοδυναμία που προσδοκά σαν πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος βρέθηκε στη θέση που είχε στόχο εδώ και πέντε χρόνια, την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, και από εδώ και πέρα αρχίζει η δική του ιστορία στην πορεία του κόμματος που κάθε άλλο προδιαγράφεται εύκολη.

Πολλά τα αρνητικά που "κουβαλάει" ο νέος Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αλλά και κάποιες αδιαμφισβήτητες ικανότητες που ίσως ισοσκελίσουν ένα ήδη φθαρμένο πρόσωπο που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα και στην ουσία πήρε πάνω του την συνέχεια από τον "καταρρεύσαντα" Γιώργο Παπανδρέου, και ας μην φανεί παράξενο, για πολλούς θεωρείται ότι δεν κρύφτηκε αλλά βγήκε μπροστά και πήρε αυτός δύσκολες αποφάσεις που υλοποίησε με τη συνδρομή της ΝΔ.

Με ανάμικτα λοιπόν συναισθήματα και αποδοχή ξεκινά την θητεία του ο Βενιζέλος σαν νέος Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και η προεκλογική εκστρατεία, με κακές προϋποθέσεις, θα δείξει αν μπορεί να ανασυντάξει το κόμμα του και να δώσει προοπτική σε μια βαθιά τραυματισμένη παράταξη.

Βέβαια, συμπαραστάτη θα έχει τον μηχανισμό εξουσίας που, παρά τα λεγόμενα, εξακολουθεί να διατηρεί το ΠΑΣΟΚ με έστω ψαλιδισμένη δύναμη.

Το ζητούμενο είναι πως θα αντιδράσει ο Λαός που ψηφίζει και το πως μπορεί να πειστεί, για μια ακόμη φορά, από τα λεκτικά επιχειρήματα που είναι σίγουρο ότι θα επιστρατεύσει ο Βενιζέλος έχοντας αυτή την ευχέρεια όπως και την αδιαμφισβήτητη ευστροφία που διαθέτει.

Είναι αρκετά αυτά; μην βιαστείτε να απαντήσετε, έχουμε δει πολλά εδώ και 38 χρόνια, το σίγουρο είναι ότι για πρώτη φορά το πολιτικό σκηνικό είναι τόσο ρευστό και ο Λαός τόσο ταλαιπωρημένος που η όποια τελική καταγραφή της ψήφου του να μην αποτελέσει έκπληξη.

Μην ξεχνάμε επίσης ότι τα δυο κόμματα εξουσίας έχουν, και τα δυο, νέους Αρχηγούς και η αναπόφευκτη αντιπαράθεση και σύγκριση τους ίσως αναδείξει υπεροχές που ακόμη δεν έχουν αξιολογηθεί.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχουμε ένα ενδιαφέροντα αγώνα που ήδη φροντίζουν να ενισχύουν τα καθεστωτικά ΜΜΕ, αποκλείοντας τα άλλα κόμματα και τις άλλες φωνές, στην αγωνία τους να ελέγξουν το παιχνίδι που ούτως ή άλλως οδηγεί στη μετεκλογική συνεργασία της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ.