Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Να δούμε τα νούμερα των εκλογών στο Δήμο Ναυπλιέων;

Ο Prefadoros είναι γνωστό στους παλιούς του φίλους, ότι ασχολείται και έχει σοβαρό αρχείο από όλες τις εκλογές που έχουν γίνει και ιδιαίτερα στην περιοχή μας.

Μάλιστα το 1996, που η απευθείας αναμετάδοση εκλογικών αποτελεσμάτων από ένα περιφερειακό κανάλι όπως το DRTV ήταν άθλος, το επιχείρησα με το Γιάννη Πιτσάκη που είχε το γενικό πρόσταγμα.

Φοβερή εμπειρία, το θρίλερ αν θα μπει στη Βουλή η Πολιτική Άνοιξη αλλά και οι απευθείας συνδέσεις και ζωντανές συνεντεύξεις με υποψήφιους από Κορινθία και Αρκαδία, μεταφέραμε τις στιγμές αγωνίας τους.

Αυτά είναι παρελθόν και πάμε στα καινούργια, οι περισσότεροι συμπολίτες ούτε που θυμούνται τι έγινε το 2010 στις Δημοτικές αλλά και πριν δύο χρόνια στις απανωτές Βουλευτικές.


Να δούμε λοιπόν πρώτα τις Δημοτικές του 2010, το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι την πρώτη Κυριακή είχαμε ικανοποιητική προσέλευση η οποία τη δεύτερη Κυριακή έπεσε κατακόρυφα.

21.400 από τους εγγεγραμμένους 29.500 ψήφισαν την πρώτη Κυριακή, ενώ μόνο 16.600 προσήλθαν στις κάλπες τη δεύτερη Κυριακή, λίγο περισσότεροι δηλαδή από τους μισούς.

Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι το σημαντικότερο στοιχείο που έκρινε κατά μεγάλο ποσοστό την προηγούμενη εκλογή και θα κρίνει και την προσεχή του Μαΐου.

Κρατήστε για να δείτε τη σημασία της αποχής ένα στοιχείο, ο Αναγνωσταράς την πρώτη Κυριακή το 2010 πήρε 8.594 ψήφους και ποσοστό 41,60% και τη δεύτερη 8.387 ψήφους και  54,33%.

Με 200 ψήφους λιγότερες πήρε 13% περισσότερο και βγήκε Δήμαρχος.


Δεν χρειάζεται νομίζω να προσθέσω κάτι για τη συμμετοχή σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, είναι απλό, όσο εσύ δεν συμμετέχεις, ο άλλος με την ψήφο του καθορίζει το αποτέλεσμα και το δικό σου μέλλον.

Πάμε και στα πιο πρόσφατα αποτελέσματα, αυτά των Βουλευτικών εκλογών Μαΐου και Ιουνίου 2012.

Η εντυπωσιακή άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και η εξ ίσου εντυπωσιακή πτώση του ΠΑΣΟΚ είναι τα χαρακτηριστικά, αλλά δεν πρέπει να μας ξεφεύγει και η σημαντική απώλεια της ΝΔ, κυρίαρχης μέχρι τώρα στην περιοχή.

Από την πρώτη εκλογή στην δεύτερη, μεταξύ Μαΐου-Ιουνίου έχουμε σταθερότητα σε ψήφους στο ΠΑΣΟΚ και τη Χρυσή Αυγή αλλά μεγάλη αύξηση στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω και της πόλωσης που και τα δύο κόμματα επεδίωξαν και τελικά πέτυχαν.


Τι λοιπόν στοιχεία έχουμε σήμερα για να προβλέψουμε τι θα γίνει στις Δημοτικές του Μαΐου;

Κατ΄αρχήν ότι ο Κωστούρος ξεκινά με αφετηρία πολύ μικρότερη από του Παναγιώτη Αναγνωσταρά, που είχε μαζί του τότε τη συντριπτική πλειοψηφία της ΝΔ.

Μπορεί ο Κωστούρος να έχει κάποιες προσωπικές ψήφους, αλλά αυτές τις είχε προσφέρει και έχουν προσμετρηθεί ήδη σε αυτές του 2010, από το ΠΑΣΟΚ, που το περισσότερο σε τοπικό επίπεδο έχει πάει στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει να περιμένει και πολλά, πλην της στήριξης από το Γιάννη Μανιάτη.

Βέβαια έχει την εξουσία για δύο χρόνια και διαχειρίζεται το Δημοτικό χρήμα, όμως σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορεί να κάνεις κάποιους φίλους αλλά συνήθως κάνεις και αντίστοιχους εχθρούς.

Ο Γραμματικόπουλος ξεκινώντας από το 18% του 2010, με εργατικότητα και μεθοδικότητα, εδώ και τρία χρόνια σε όλη την περιφέρεια, έχει ήδη αποκτήσει στέρεες βάσεις και έχει το συντριπτικό μέρος της ΝΔ που τον στηρίζει.

Αφετηρία του Γραμματικόπουλου είναι τουλάχιστον το 35% στον πρώτο γύρο και με προϋποθέσεις, αν θα κατεβούν ένας ή δύο συνδυασμοί από τον προοδευτικό χώρο, να αγγίξει την αυτοδυναμία.

Η Άλλη Πρόταση μόνη της θα πάρει ένα 7-8% και ένας συνδυασμός ΣΥΡΙΖΑ και πρώην ΠΑΣΟΚ 10-15%, το ΚΚΕ στα γνωστά, 4-5%.

Μόνη περίπτωση να ανατραπούν αυτά τα ποσοστά είναι η κάθοδος ενός προοδευτικού συνδυασμού που θα μπορούσε να συγκεντρώσει στο πρώτο γύρο περίπου 30% και να αφήσει τον Κωστούρο στην τρίτη θέση.

Νομίζω ότι μέχρι το τέλος Φλεβάρη τα πράγματα θα έχουν κατασταλάξει για τις υποψηφιότητες, οπότε θα πούμε τις τελικές προβλέψεις.

'Όταν γνωρίζεις, πρόσωπα, καταστάσεις, αλλαγές στον κοινωνικό ιστό, παρακολουθείς τι γίνεται καθημερινά στην πόλη σου, διαβάζεις την κεντρική πολιτική σκηνή, δεν είναι δύσκολο να βγάλεις και συμπεράσματα για το πως θα ψηφίσουν οι συμπολίτες σου στις επόμενες εκλογές.

Φρέσκα νέα αύριο, μάλλον και ο υποψήφιος Δήμαρχος της νέας Δημοτικής Παράταξης.

Prefadoros

Υ.Γ Για να καταλάβετε τη σημασία που έχει να ασκούμε πάντα το εκλογικό μας δικαίωμα, άσχετα από το τι ψηφίζουμε, παράδειγμα αποτελεί ο Δημήτρης Καμπόσος στο Άργος.

Δικαίως λέει ότι πήρα 60%, στο δεύτερο γύρο, 13.689 ψήφους, το δεύτερο μέρος το παραλείπει.

Ξέρετε όμως πόσοι είναι εγγεγραμμένοι στο Δήμο Άργους-Μυκηνών; Είναι 44.603, δηλαδή ο Καμπόσος από όσους έχουν δικαίωμα ψήφου, πήρε το 30,6%, και όχι φυσικά το ποσοστό που τελικά λέει.

Επομένως είναι μύθος ότι έχει το 60% των κατοίκων, έχει μόνο αυτών που ψήφισαν.