Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Έντυ θα τοποθετηθεί πάνω στα θέματα που έβαλε ο Δήμαρχος Δημήτρης Κωστούρος;

Έθεσα λοιπόν εχθές κάποια ερωτήματα στο Δήμαρχο, εδώ, φυσικά δεν πήρα απάντηση, όμως μπορώ να βεβαιώσω και τους αναγνώστες του Prefadorou και τον Δημήτρη Κωστούρο, ότι η ανάρτηση έτυχε μεγάλης αναγνωσιμότητας, κάτι που σημαίνει και το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας.
Να ασχοληθώ σήμερα με το Νοσοκομείο Ναυπλίου, την Καραθώνα και το ΚΕΜΧ.
Είπε ο Δήμαρχος ότι είναι πρώτη προτεραιότητα η αναβάθμιση του Νοσοκομείου Ναυπλίου και ότι δεν θα δεχτεί καμιά άλλη πρόταση ή λύση.
Δικαίωμα του, αρκεί η άποψη του να μην προσκρούσει στην πραγματικότητα και τη λογική.
Το θέμα του Νοσοκομείου "βασανίζει" την κοινωνία εδώ και δεκαετίες, από την εποχή τουλάχιστον που ο αείμνηστος Υπουργός Υγείας Καθηγητής Σπύρος Δοξιάδης, το 1979 σε επίσκεψη στα δυο Νοσοκομεία και αφού είδε τις τοπικιστικές διαφορές και άκουσε τις ανοησίες των εδώ παραγόντων, έφυγε απελπισμένος με την διαπίστωση, ότι η περιοχή δεν θα έχει ποτέ πραγματική υγεία όσο θα επιμένουμε τα δυο Νοσοκομεία να λειτουργούν παράλληλα.
Από τότε έχουν πάρει θέση διάφοροι φορείς και πρόσωπα, χωρίς δυστυχώς να εισακουστούν.
Επικράτησε η άποψη της παράλληλης ανάπτυξης των δύο Νοσοκομείων, Άργους και Ναυπλίου, που όπως ήταν φυσικό στην πρώτη μεγάλη οικονομική κρίση, όπως αυτή που βιώνουμε τα πέντε τελευταία χρόνια, τα οδηγεί και μαθηματικά, στην απαξίωση και την υποβάθμιση.
Έγραφα στις 18 Οκτωβρίου 2012 για την ανάγκη δημιουργίας ενός Νοσοκομείου για όλη την Αργολίδα:
"Εδώ και κάπου εικοσιπέντε χρόνια, από το 1985, υπάρχει η πρόταση για ΕΝΑ Νομαρχιακό Νοσοκομείο που επαναφέρεται κατά καιρούς από τους αρμόδιους επαγγελματίες της Υγείας στο Νομό Αργολίδας και κυρίως από τους εργαζόμενους, επιστημονικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό των δύο Νοσοκομείων που λειτουργούν σε Ναύπλιο και Άργος.
Υπάρχουν και τα πρακτικά και οι προτάσεις για το πως μπορεί να υλοποιηθεί η μεταφορά και λειτουργία σε ένα Νοσοκομείο από παλιότερες προσπάθειες.
Εξηγούμαι, υπάρχει το οικόπεδο, ο χώρος στην πλέον κατάλληλη τοποθεσία μεταξύ Άργους και Ναυπλίου στον οδικό άξονα.
(Αναφέρομαι στο οικόπεδο που έχει αγοραστεί με χρήματα των Δήμων Άργους, Ναυπλίου και Νομαρχία Αργολίδας από κοινού στην περιοχή της Δαλαμανάρας και προοριζόταν για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.)
Προφανώς δεν υπάρχει αντίρρηση από κανέναν για την τοποθεσία, από τη στιγμή μάλιστα που έχουμε ήδη μία Διοίκηση για τα δύο Νοσοκομεία, όποιο τοπικιστικό πρόβλημα που αποτελούσε κώλυμα στο παρελθόν δεν υπάρχει.
Για τη στελέχωση του νέου Νοσοκομείου, που είναι το σημαντικότερο αν σκεφτούμε πόσο έκαναν να λειτουργήσουν άλλα Νοσοκομεία έτοιμα κτιριακά, δεν χρειάζεται παρά η σύνταξη ενός νέου οργανογράμματος και ένταξη στο νέο οργανισμό του συνόλου των εργαζομένων, επιστημονικού και άλλου προσωπικού, στα δύο Νοσοκομεία.
Εξοπλισμός και υποστήριξη όλων των απαραίτητων λειτουργιών θα γίνει από τα ήδη υπάρχοντα, με τις αναγκαίες προσθήκες βέβαια, και τα υλικά και ιατροφαρμακευτικά προϊόντα θα επαρκέσουν για μεγάλο διάστημα ώστε να δημιουργηθεί εξαιρετική οικονομία.
Τα κτήρια των πρώην Νοσοκομείων σε Άργος και Ναύπλιο θα χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση όλων των ασφαλιστικών φορέων των πόλεων, μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, βραχείας νοσηλείας και ότι άλλο ειδικότεροι από εμένα νομίζουν.
Έτσι, το νέο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Αργολίδας θα μπορεί να ασκεί πραγματική δευτεροβάθμια περίθαλψη με τεράστιο όφελος, και οικονομικό για τους οικονομιστές, με "κράτημα" των περιστατικών που τώρα διακομίζονται στο κέντρο.
Η υγεία στην Αργολίδα αναβαθμίζεται ουσιαστικά, ανακουφίζονται χιλιάδες συμπολίτες και επισκέπτες που καθημερινά ζητούν παροχές υγείας και είναι αναγκασμένοι να ψάχνουν λύσεις απελπισίας.
Μπορώ να αναφέρω πολλά ακόμη οφέλη, θα τα αφήσω όταν και αν ξεκινήσει η συζήτηση, προς το παρόν πρέπει να απαντήσω στο ερώτημα, και που θα βρεθούν τα λεφτά να χτίσουμε το νέο κτίριο;
Το κόστος είναι σίγουρο ότι θα αποσβεστεί γρήγορα όταν θα πάψουν οι διπλές δαπάνες των δύο Νοσοκομείων και από την εκμετάλλευση των χώρων τους.
Μένει να πείσουμε τους μανδαρίνους της διοίκησης που συνήθως είναι και οι πιο δύσκολοι στο να συναινέσουν σε κάθε αυτονόητη, θα έλεγα, πρόταση.
Το κομμάτι αυτό θα το αναλάβουν οι Βουλευτές μας, ο Περιφερειάρχης και Αντιπεριφερειάρχης, οι Δήμαρχοι και όποιος άλλος έχει πρόσβαση στα κέντρα εξουσίας.
Εμείς σαν πολίτες μπορούμε να αναλάβουμε, το ΤΕΕ και οι Τεχνικές Υπηρεσίες των Δήμων τις μελέτες και ότι άλλο χρειάζεται, οι Υγειονομικοί Σύλλογοι της Αργολίδας και φυσικά το επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Νοσοκομείων τα οργανωτικά, όποιος άλλος φορέας ότι μπορεί να συνεισφέρει.
Έχει σημασία για να δείξουμε την καθολικότητα της απόφασης και θέλησης.
Μένει το κόστος κατασκευής, φαντάζομαι με αυτά που ήδη ανέφερα να έχουν πειστεί όσοι πιστεύουν ότι είναι απαγορευτική η λύση του ενός Νοσοκομείου.
Βεβαίως χρειάζεται ένα σεβαστό ποσό για να χτιστεί το νέο Νοσοκομείο, αλλά μέχρις εκεί θα είναι το έξοδο και με την απόσβεση όπως είπαμε που θα γίνει, είναι στα χέρια των αρμοδίων να δουν τις δυνατότητες και να βρουν τον τρόπο της χρηματοδότησης."
Να προσθέσω μόνο ότι η ανέγερση του Νοσοκομείου θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.
Το θέμα είχε απασχολήσει και πάλι την τοπική κοινωνία τον Ιούνιο του 2011.
Και θα την απασχολεί και θα υποβαθμίζεται συνέχεια η υγεία στην Αργολίδα, όσο θα επιμένουμε στην ύπαρξη δύο Νοσοκομείων, σε απόσταση δώδεκα χιλιομέτρων, που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και που φυσικά κανένα σύστημα υγείας δεν μπορεί να στηρίξει.
Ας δει το θέμα ξανά ο κύριος Κωστούρος, είναι εύκολο να ζητάς από τους άλλους, να κάνουν κάτι που να απαλλάσσει εσένα από την υποχρέωση, που έχεις σαν Δήμαρχος του τόπου.
Να βρεις και να προτείνεις εσύ, και να αγωνιστής γι΄αυτό, είναι το δύσκολο κύριε Κωστούρο.
Το να τοποθετηθούν οι όποιοι υποψήφιοι των κομμάτων δεν έχει καμιά σημασία και κανένα πρακτικό αποτέλεσμα.
Το ίδιο ισχύει και για την Καραθώνα και το ΚΕΜΧ.
Το να λες "κάτω τα χέρια" μπορεί να είναι βολικό και να σε ψηλώνει στα μάτια των συμπολιτών σου, προσωρινά όμως, γιατί για όλα τα πράγματα έρχεται η ώρα της αλλαγής.
Πιστεύει κανείς ότι για πάντα η Καραθώνα και το ΚΕΜΧ, θα έχουν τις χρήσεις που έχουν σήμερα;
Ακόμα και αν αργήσει να αλλάξει κάτι, τι πρέπει να κάνει μια Δημοτική Αρχή με όραμα, ιδέες και σκέψη για το αύριο;
Να έχει έτοιμο σχέδιο και πρόταση, βασισμένο στη λογική και την προοπτική που θέλει να δώσει στον τόπο.
Όσο αυτά δεν τα έχει κύριε Δήμαρχε, είναι μάταιο και μόνο για τις εντυπώσεις, να ζητά από τους άλλους να τοποθετηθούν.
Αλλά έστω κι έτσι, φαντάζομαι ότι ο πρώτος που πρέπει να απαντήσει και να τοποθετηθεί, στα θέματα που έβαλε ο Δήμαρχος Δημήτρης Κωστούρος, είναι ο Αντιδήμαρχος του και υποψήφιος Βουλευτής Γιώργος Μπουζαλάς, ο συμπαθής Έντυ.
Αυτό επιβάλλει η τάξη και το fair play της πολιτικής διαδικασίας...
Prefadoros