Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Αγοράστηκε τελικά το πρώτο Φαρμακείο με τα 390.000 Ευρώ του "Πράσινου Ταμείου", κύριε Κωστούρο και κύριε Μανιάτη;

Με μια συνέντευξη μονόλογο ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, πέντε μέρες πριν από τις εκλογές, ζητά να τοποθετηθούν οι υποψήφιοι Βουλευτές για διάφορα θέματα που απασχολούν το Δήμο.
Ξεχνά όμως, αυτά που έπρεπε να έχει κάνει ο ίδιος για διάφορα θέματα και δεν έχει κάνει.
Θα αναφερθώ στο τέλος στα λεγόμενα του Δημάρχου, αφού όμως πρώτα τον ρωτήσω:
1ον Προχώρησε η αγορά του ακινήτου που στεγαζόταν το πρώτο Φαρμακείο της Ελεύθερης Ελλάδας, με χρήματα 390.000 Ευρώ του "Πράσινου Ταμείου" και αν όχι γιατί;
Να δούμε τι έλεγε ο Υπουργός Γιάννης Μανιάτης στις 25 Οκτωβρίου 2013:
ΥΠΕΚΑ                                                                                       ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ
Γιάννης Μανιάτης: «Στα χέρια των πολιτών της Αργολίδας με χρηματοδότηση του ΥΠΕΚΑ - Πράσινου Ταμείου το σπίτι του Τσώκρη στο Άργος, το «Παλαιό Φαρμακείο» στο Ναύπλιο και η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Άργους»
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου, στη χθεσινή του συνεδρίαση στις 24-10-2013, προχώρησε στην έγκριση τριών σημαντικών έργων στους Δήμους Άργους-Μυκηνών και Ναυπλίου.
Συγκεκριμένα εγκρίθηκαν:
Από το Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Απόκτηση και Διαμόρφωση Ελεύθερων Κοινόχρηστων Χώρων και Διατηρητέων Κτιρίων 2013», που αφορά στην απόκτηση διατηρητέων κτιρίων, για το Δήμο Άργους-Μυκηνών η απόκτηση του διατηρητέου κτιρίου «Οικία Τσώκρη», προϋπολογισμού 237.232,83€ και για το Δήμο Ναυπλίου η απόκτηση του διατηρητέου «Παλαιό Φαρμακείο», κτίριο επί των οδών Β. Κωνσταντίνου και Βελίνη, προϋπολογισμού 390.000,00€.
Από το Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Αστική Αναζωογόνηση 2012-2012» για το έτος 2013, εγκρίθηκε επίσης η μελέτη για το Πρόγραμμα Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων και Μνημείων Άργους με φορέα υλοποίησης την Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις Α.Ε. (Ε.Α.Χ.Α. Α.Ε.).
Σχετικά με το θέμα, ο Υπουργός ΠΕΚΑ και Βουλευτής Αργολίδας, Γιάννης Μανιάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Στα χέρια των πολιτών της Αργολίδας με πλήρη χρηματοδότηση από το ΥΠΕΚΑ και το Πράσινο Ταμείο δίνεται το σπίτι του Τσώκρη στο Άργος και το «Παλαιό Φαρμακείο» στο Ναύπλιο, ενώ προχωρά και η ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων του Άργους με χθεσινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
Είναι ευθύνη των Δημάρχων και των Δημοτικών Συμβουλίων να αξιοποιήσουν πλήρως τα χρήματα που η Πολιτεία διαθέτει προκειμένου να διατηρήσουν την τοπική πολεοδομική κληρονομιά, αλλά και για να προχωρήσει η αναζωογόνηση της οργάνωσης της πόλης του Άργους».
Συγχρόνως ο Δήμος μας ενημέρωνε για την ένταξη στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα:
Ένταξη στο «Πράσινο Ταμείο»
Η εξαγορά του ιστορικού διατηρητέου μνημείου επί των οδών Βασ. Κωνσταντίνου 32 και Βελίνη, γνωστό ως πρώτο Φαρμακείο, εντάχθηκε στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Απόκτηση και διαμόρφωση ελεύθερων χώρων και διατηρητέων κτιρίων στις πόλεις» πρόσκληση 2013, μετά από υποβολή αιτήματος του Δήμου Ναυπλιέων.
Συγκεκριμένα η εξαγορά του εν λόγω ακινήτου θα χρηματοδοτηθεί με 390.000 € από το Πράσινο Ταμείο,
Για την κάλυψη της διαδικαστικής δαπάνης αλλά και της αξίας που υπολογίζεται ότι μπορεί να ξεπεράσει την αντικειμενική αξία, το δημοτικό συμβούλιο του Ναυπλίου δεσμεύτηκε ομόφωνα πως τα χρήματα θα καταβληθούν από τον δήμο.
2ον Γιατί το Ναύπλιο δεν διεκδίκησε τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, όπως είχε αποφασίσει ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλιέων;
3ον Γιατί επιτέλους δεν ξεμπλοκάρονται τα προβλήματα για την ανέγερση του κτιρίου για το συσσίτιο απόρων και την προσωρινή εγκατάσταση του κοντέινερ;
4ον Σύμφωνα με τη σύμβαση, το MasterPlan του Λιμανιού θα έπρεπε να είχε παραδοθεί τον Απρίλιο του 2015, παραδόθηκε και που βρίσκεται η εφαρμογή του;
5ον Να ρωτήσω για το τρένο μάλλον περιττεύει.
6ον Τι έγινε η Μαρίνα, όχι η Βασιλειάδου, και η εκβάθυνση του Λιμανιού;
Πολλά ακόμη ερωτήματα υπάρχουν, για θέματα που ο Δήμαρχος αδυνατεί να διαχειριστεί.
Θα επιμείνω μόνο σε ένα ακόμη, γιατί ο Δήμαρχος πετάει "τη μπάλα στην εξέδρα", όπως κάνει όταν παίζει εκ του ασφαλούς και χωρίς αντίλογο.
"Τι θα γίνει με τα οικόπεδα του Αγίου Αναστασίου" αναρωτιέται στο μονόλογο του ο κύριος Κωστούρος.
Μα για ποια οικόπεδα λέτε κύριε Κωστούρο; Δεν μεταβιβάστηκαν στο Δήμο στις 23 Σεπτεμβρίου 2014; 
taiped-1taiped-2
Δεν αφήνετε καλύτερα τους υποψήφιους Βουλευτές στην αγωνία τους, να κοιτάξετε τι κάνετε εσείς;
Αύριο για το Νοσοκομείο, την Καραθώνα και το ΚΕΜΧ.
Απάντηση από το Γιάννη Μανιάτη, για το Πράσινο Ταμείο και τα χρήματα για την αγορά του πρώτου Φαρμακείου και τα οικόπεδα στον Άγιο Αναστάσιο, φυσικά ευπρόσδεκτη.
Prefadoros
Και επειδή ο Prefadoros δεν έχει εμπάθειες, ολόκληρο το ρεπορτάζ με τις δηλώσεις του Δημάρχου:
Συνέντευξη παραχώρησε ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, βάζοντας όπως χαρακτηριστικά είπε στην ατζέντα των θεμάτων που ζητούν επίλυση, εκτός της γενικής πολιτικής σκηνής και τέσσερα φλέγοντα τοπικά ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους του Δήμου Ναυπλιέων καλώντας τους υποψήφιους βουλευτές της Αργολίδας να τοποθετηθούν.
Ο κ. Δήμαρχος έθεσε το ζήτημα του Νοσοκομείου Ναυπλίου όπου η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και αφορά την λειτουργία του, δεύτερο σοβαρό θέμα είναι η περιουσία του δημοσίου που βρίσκεται στα όρια του Δήμου Ναυπλιέων και που πωλείται μεσώ του ΤΑΙΠΕΔ, τρίτο θέμα είναι το στρατόπεδο Ναυπλίου και τέταρτο θέμα η ασφάλεια των πολιτών.
Σε αυτά τα τέσσερα θέμα ο κ Κωστούρος κάλεσε τους υποψήφιους βουλευτές όλων των κομμάτων να τοποθετηθούν και να πάρουν θέση.