Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Η ανθρωπογεωγραφία των ψηφοδελτίων και η εκλογή των Βουλευτών στην Αργολίδα

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις κατατέθηκαν στο Πρωτοδικείο, τα ψηφοδέλτια των κομμάτων για τις Βουλευτικές εκλογές στην Περιφέρεια Αργολίδας.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αποχώρηση του Δημήτρη Κοδέλα, το ψηφοδέλτιο συμπληρώθηκε με δυο γνωστούς Γιατρούς από το Άργος, τον Θοδωρή Σεραφείμ και τον Γιώργο Μποζιονέλο, ενώ κρατήθηκε η σειρά με τις προτιμήσεις των εκλογέων του Ιανουαρίου και τέθηκε επικεφαλής ο Γιάννης Γκιόλας, που ήταν δεύτερος μετά τον Κοδέλα.

Στη Νέα Δημοκρατία, αποχώρησε από το ψηφοδέλτιο ο φίλος του Αντώνη Σαμαρά Δημήτρης Σχοινοχωρίτης και τη θέση του πήρε η Σόνια Κρίγκου Τάνταρου, σύζυγος του Αντιδημάρχου Άργους-Μυκηνών, Δημήτρη Κρίγκου.

Το ΚΚΕ κατεβάζει το ίδιο ακριβώς ψηφοδέλτιο, ενώ η Χρυσή Αυγή έχει την αποχώρηση Σχοινά και μόνο τρεις υποψήφιους στο ψηφοδέλτιο όπου παραμένει επικεφαλής ο Βουλευτής Γιώργος Γαλέος.

Στο ΠΑΣΟΚ, είναι φανερό ότι ο απόλυτος κυρίαρχος Γιάννης Μανιάτης, από τη μια μεριά δίνει μάχη επιβίωσης αλλά από την άλλη φροντίζει να ελέγχει όλο το κόμμα στην Αργολίδα, αφαιρώντας κάθε δυνατότητα ακόμα και μελλοντικής διεκδίκησης από όποιον, πολιτικά αξιόλογο, θα ήθελε να τον αμφισβητήσει.

Αποτέλεσμα το ψηφοδέλτιο, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του.

Στο Ποτάμι έχουμε την μυστηριώδη εξαφάνιση της δραστήριας Μαρίας Μέξη από το ψηφοδέλτιο του κόμματος, που έχει στην κορυφή τον Σπύρο Καχριμάνη.

Οι δυο σίγουροι Βουλευτές από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, Ανδριανός και Γκιόλας, διακρίνονται για τη σοβαρότητα και τους ήπιους τόνους συμπεριφοράς, μακρυά από φιγουρατζίδικα μπλα μπλα και παραμύθια, που τόσο, και τόσοι, μας έχουν φλομώσει στην Αργολίδα.

Πιστεύω ότι θα είναι χρήσιμοι για την Αργολίδα.

Η τρίτη θέση θα εξαρτηθεί από το πανελλαδικό ποσοστό ΧΑ και ΠΑΣΟΚ και από το ποιο θα έρθει τρίτο στην Αργολίδα, επομένως Γαλέος ή Μανιάτης, το θρίλερ των εκλογών για τον τόπο μας.

Κατά τα άλλα, ενδιαφέρον θα έχει και το ποσοστό της Λαϊκής Ενότητας, που παρά το ότι πολλά στελέχη που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ συντάχθηκαν μαζί της, το ψηφοδέλτιο που παρουσίασε μάλλον θεωρείται πολύ αδύνατο.

Τα υπόλοιπα κόμματα με μικρές αυξομοιώσεις, δεν θα παίξουν ιδιαίτερο ρόλο και σε αυτές τις εκλογές, πλην βεβαίως του ΚΚΕ που λογικά θα ενισχυθεί, αλλά παραμένει χαμηλά σε ποσοστά.

Λιγότερο από δυο βδομάδες έμειναν, σίγουρα δεν είναι κρίσιμες αυτές οι εκλογές, όπως άλλες, απλά γιατί όποια Κυβέρνηση συνεργασίας και να σχηματιστεί, αφού μονοκομματική σχεδόν αποκλείεται, θα κληθεί να εφαρμόσει τη συμφωνία που ψηφίστηκε και υπογράφηκε από την προηγούμενη Βουλή και Κυβέρνηση.

Βεβαίως υπάρχουν και τομείς, ανεξάρτητα από τις σφιχτές απαιτήσεις των Μνημονίων, που η ιδεολογική προσέγγιση παίζει ρόλο για το πως θα πολιτευτεί η νέα Κυβέρνηση.

Εκεί υπερέχει ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ και είναι στο χέρι του να το αναδείξει και να το αποδείξει.

Prefadoros