Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Από τις Νομαρχιακές εκλογές του 1994, στις Δημοτικές εκλογές του 2019... Γιατί υπάρχει και πολιτική χωρίς κόλπα...

Το 1994 έγιναν για πρώτη φορά στη χώρα μας εκλογές για την ανάδειξη αιρετών Νομαρχών και Νομαρχιακών Συμβουλίων, μέχρι τότε οι Νομάρχες διορίζονταν από την εκάστοτε Κυβέρνηση.

Μεγάλο ενδιαφέρον και δυνατή σύγκρουση μεταξύ των δύο πανίσχυρων κομμάτων εξουσίας, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και στο Νομό Αργολίδας, όπου τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν μαζί περίπου το 90% των ψήφων.

Υποψήφιος για το ΠΑΣΟΚ, το ιστορικό στέλεχος, πρώην Βουλευτής και Υφυπουργός, Γιάννης Κουτσογιάννης και για τη Νέα Δημοκρατία ο φιλόδοξος μόνιμος κάτοικος της Ρηγίλλης, ο Δημήτρης Σαραβάκος, ο οποίος είχε και τη φανερή υποστήριξη του ενός εκ των δύο μεγάλων κεντρικών μέσων ενημέρωσης της εποχής.

Απέναντι σε αυτούς, το ΚΚΕ, με τη μικρή αλλά σταθερή του δύναμη, μετά και τα προβλήματα του ενιαίου Συνασπισμού και η δυναμική Πολιτική Άνοιξη, με ένα μόλις χρόνο ζωής, αλλά έντονη παρουσία στην πολιτική ζωή της Αργολίδας.


Στο συνδυασμό του ΚΚΕ, μπαίνει επικεφαλής ο Γεωπόνος Θοδωρής Γκόνης και στο συνδυασμό που θα υποστήριζε η Πολιτική Άνοιξη, πέφτει ο κλήρος σε μένα, μετά και την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά.

Σαν συντονιστής και οργανωτής του κομματικού μηχανισμού στο Νομό, έχοντας γυρίσει χωριό χωριό όλη την Αργολίδα, δεν αισθάνθηκα κάποιο φόβο να αντιπαρατεθώ στους δύο ισχυρούς κομματικούς μηχανισμούς, ούτε να σταθώ απέναντι ως ίσος στους επικεφαλής των ψηφοδελτίων, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Αποδείχτηκε μάλιστα στον προεκλογικό αγώνα, επειδή ο χρόνος ήταν λίγος και πολλές φορές συναντιόμαστε στα χωριά και περίμενε ο ένας να τελειώσει η ομιλία του άλλου, για να παρουσιάσει και αυτός το πρόγραμμα του, ότι το ενδιαφέρον των πολιτών ήταν έντονο και ήθελε να ακούσει τη φωνή μας.

Βέβαια, στα πλαίσια της τότε γνωστής κόντρας της Άνοιξης με τη ΝΔ, κάποιοι τοπάρχες Πρόεδροι στις Κοινότητες τους, που μερικά χρόνια μετά στριμώχνονταν να βγουν φωτογραφία με τον Αντώνη Σαμαρά, δε με άφησαν να μιλήσω στα καφενεία και άλλοι, ένας και του ΠΑΣΟΚ, μας έκαναν τη ζωή δύσκολη, αλλά ήμουν, είμαστε, προετοιμασμένοι και αντιμετωπίσαμε τα παρατράγουδα...

Όπως όμως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις, οι εσωτερικές φαγωμάρες και οι διαφορές, κόντεψαν να διαλύσουν το συνδυασμό και το χειρότερο, αυτός αφέθηκε από τον Πρόεδρο και το κόμμα της Πολιτικής Άνοιξης στην τύχη του και αν δεν υπήρχαν κάποιοι έντιμοι, ωραίοι φίλοι, δε θα φτάναμε μέχρι την κάλπη.

(Μακάρι να βρω κάποια στιγμή το χρόνο να γράψω γι' αυτά.)

Παρά λοιπόν τις εσωτερικές αντιπαλότητες αλλά και τις εξωτερικές πιέσεις, από τα δύο κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οι συμπολίτες μας μας τίμησαν με ένα ποσοστό κοντά στο 5%, το ΚΚΕ μας πέρασε για λίγες ψήφους, κάνοντας μας έτσι ρυθμιστές της δεύτερης Κυριακής, όπου θα εκλέγετο ο Νομάρχης Αργολίδας μεταξύ Κουτσογιάννη και Σαραβάκου.

Το 5% μπορεί να μοιάζει μικρό, αλλά όταν το μεγαλύτερο ποσοστό από τις 3.500 ψήφους μπορεί να "ελεγχθεί", και με την κατανομή στα χωριά, τότε, είναι εύκολο να κατευθυνθεί ένα κρίσιμο μέρος σε μια συγκεκριμένη κάλπη και να εκλεγεί ο Νομάρχης που θέλεις, αφού οι δύο μονομάχοι είχαν ελάχιστη διαφορά μεταξύ τους και η εκλογή θα κρινόταν για λίγες ψήφους.

Για μια βδομάδα έγινα ο πολυτιμότερος άνθρωπος στην Αργολίδα, ο ρυθμιστής του μέλλοντος της, και καλά οι επικεφαλής, οι ήδη εκλεγμένοι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι  και τα κόμματα που ήθελαν τη Νομαρχία, δικαιολογημένα να με πλησιάσουν και να μου..., μέχρι και η Πολιτική Άνοιξη που με είχε ξεχάσει, με θυμήθηκε!!!

Τέλος πάντων, εκτός της αυτονόητης δήλωσης που πίστευα και έκανα τότε, ότι ο "καθένας από τους ψηφοφόρους μου, είναι ελεύθερος να ψηφίσει κατά συνείδηση και όποιον θεωρεί ικανότερο", απέρριψα και οτιδήποτε άλλο μου προτάθηκε, άμεσα ή έμμεσα...

Φυσικά δεν υπέδειξα μυστικά και σε κανέναν, ποιον από τους δύο να ψηφίσει, παρά τις εντολές άνωθεν...

Αυτά για την ιστορία και για να τα γνωρίζουν και οι τωρινοί μου αντίπαλοι, όπως και οι συμπολίτες που θα κληθούν να μας ψηφίσουν.

Για τους συμπολίτες λοιπόν, φίλους, που συντάχθηκαν μαζί μου και υπέγραψαν τη διακήρυξη του συνδυασμού μας ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ, για τις Νομαρχιακές εκλογές του 1994, να εκφράσω για μια ακόμη φορά τις ευχαριστίες μου για την τιμή που μου έκαναν, να με εμπιστευτούν σαν επικεφαλής, του όμορφου και ανιδιοτελή αγώνα που δώσαμε...

Για όσους έφυγαν, η μνήμη τους παραμένει με σεβασμό στη σκέψη μου.

Είμαι περήφανος για την ποιότητα των ανθρώπων, από όλους τους επιστημονικούς, επαγγελματικούς και κοινωνικούς χώρους, της Αργολίδας, που είχα την τιμή να τους εκπροσωπήσω...

Οι υπογράφοντες τη διακήρυξη των Νομαρχιακών εκλογών του 1994:
  1. Περράκης Εμμανουήλ, Φαρμακοποιός υποψήφιος Νομάρχης 
  2. Αθανασόπουλος Γεώργιος, υπάλληλος ΟΤΕ, συνδικαλιστής, ΑΡΓΟΣ
  3. Βαμβακάς Βλάσιος, Πρόεδρος κοινότητα Άριας Ναυπλίου, ΑΡΙΑ
  4. Βλάχος Δημήτριος, φοροτεχνικός, ΑΡΓΟΣ
  5. Γιαννόπουλος Γεώργιος, ιατρός, ΝΑΥΠΛΙΟ
  6. Δεληγιάννης Παναγιώτης, αγρότης, ΑΣΙΝΗ
  7. Δημάκης Βασίλειος, αγρότης, ΓΥΜΝΟ
  8. Καλλιαμούτος Νικόλαος, υπάλληλος ΕΛΤΑ, ΝΑΥΠΛΙΟ
  9. Καλλιάνου Αγγελική, έμπορος, ΙΡΙΑ
  10. Κολοβός Ιωάννης, δικαστικός επιμελητής, ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙ
  11. Κουκούλης Νικόλαος, εκτελωνιστής, ΑΡΓΟΣ
  12. Κωτσόπουλος Εμμανουήλ, υπάλληλος ΟΤΕ, ΑΡΓΟΣ
  13. Λυμπέρης Κωνσταντίνος, δικηγόρος, ΝΑΥΠΛΙΟ
  14. Μαγκέλης Χρήστος, οικονομολόγος, Παλιά ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ
  15. Μαρκόπουλος Νικόλαος, επιπλοποιός-βιοτέχνης, ΛΥΓΟΥΡΙΟ
  16. Ματράγκος Σωτήριος, επιχειρηματίας, ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙ
  17. Μερεμέτης Κυπριανός, δικηγόρος, ΚΡΑΝΙΔΙ
  18. Μήτσου Σταύρος, μηχανικός Η/Υ, ΕΡΜΙΟΝΗ
  19. Μπαβέλλας Νικόλαος, ηλεκτρολόγος ΑΡΓΟΣ
  20. Μπέζας Σταύρος, δικηγόρος, ΝΑΥΠΛΙΟ
  21. Μπόμπος Αθανάσιος, κτηματίας, ΑΡΓΟΣ
  22. Μωριάτης Παναγιώτης, οικονομολόγος, ΝΑΥΠΛΙΟ
  23. Οικονομόπουλος Βασίλειος, επιστημονικός συνεργάτης ΥΠΕΘΟ, ΑΡΙΑ
  24. Παπαδάκης Κωνσταντίνος, αγρότης, ΤΟΛΟ
  25. Παυλίδης Ιωάννης, ιατρός, ΑΡΓΟΣ
  26. Ράλλης Χαράλαμπος, επιχειρηματίας, ΝΑΥΠΛΙΟ
  27. Σαρρή Σοφία, φιλόλογος-αρχαιολόγος, ΛΥΓΟΥΡΙΟ
  28. Σπανός Αντώνιος, αρχιτέκτων, ΔΙΔΥΜΑ
  29. Σταματέλος Γεώργιος, συνταξιούχος, ΑΡΓΟΣ
  30. Στεργίου Κωνσταντίνος, τουριστικές επιχειρήσεις, ΕΡΜΙΟΝΗ
  31. Σχοινοχωρίτης Κωνσταντίνος, εκπαιδευτής οδηγών, ΑΡΓΟΣ
  32. Τραγγάλου Νατάσα, δικηγόρος, ΝΑΥΠΛΙΟ
  33. Χαραλάμπους Βασίλειος, τραπεζικός υπάλληλος, ΑΡΓΟΣ 
Prefadoros


Για τη θητεία μου στη Δημαρχία Ναυπλίου 1999-2002 θα γράψω αναλυτικά σε επόμενες αναρτήσεις...