Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Το Νοσοκομειακό πρόβλημα της Αργολίδας ήταν πάντα πολιτικό

Θυμάμαι πριν 25 περίπου χρόνια συμμετείχα σε μια Επιτροπή της Νομαρχίας Αργολίδας ως εκπρόσωπος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αργολίδας με τον μακαρίτη και τότε Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Καρδιολόγο από το Άργος Παναγιωτόπουλο, τον Σωτήρη Ζαμτράκη Χειρουργό του Νοσοκομείου Ναυπλίου, την κ.Αδάμη υπάλληλο του Υγειονομικού και δυο-τρεις άλλους που δυστυχώς έχω ξεχάσει.

Σκοπός της Επιτροπής ήταν να συντάξει ένα πενταετές πρόγραμμα για την υγεία στο Νομό Αργολίδας με εντολή του Υπουργού Υγείας Γιώργου Γεννηματά στα πρώτα βήματα του ΕΣΥ.


Συνεδριάζαμε συνεχώς και με υπευθυνότητα και εκτός όλων των άλλων προτείναμε την ίδρυση και λειτουργία ΕΝΟΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ σε θέση μεταξύ Μπολάτι και Δαλαμανάρας για την Δευτεροβάθμια περίθαλψη και διατήρηση των δύο μικρών τότε Νοσοκομείων Άργους και Ναυπλίου για Πρωτοβάθμια αλλά και στέγαση (στους χώρους που θα έμεναν ελεύθεροι) όλων των άλλων φορέων που παρέχουν υγειονομική και ασφαλιστική περίθαλψη όπως ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΑΞΥ κλπ.

Θυμάμαι πριν 12-13 χρόνια μια Ημερίδα στο Τριανόν στο Ναύπλιο με θέμα τη Νοσοκομειακή Υποδομή της Αργολίδας και το αποτέλεσμα ήταν ίδιο, ΕΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ και άμεση προώθηση της Διοικητής ενοποίησης σαν πρώτο βήμα.

Θυμάμαι κατά καιρούς πολλές φωνές Υγειονομικών και Εργαζομένων στα Νοσοκομεία για την αναβάθμιση των Υπηρεσιών Υγείας.

Τι έγινε μέχρι σήμερα; τίποτα ή μάλλον η ξεχωριστή ανάπτυξη των δύο Νοσοκομείων που ανάλογα με το κόστος τους και το ανθρώπινο δυναμικό παρέχουν περιορισμένες υπηρεσίες.

Θέλετε παράδειγμα; Δεν υπάρχει στα Νοσοκομεία του  Νομού Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και Αξονικός Τομογράφος.

Θυμάμαι όμως ότι κάποτε είχε έρθει ο μακαρίτης Καθηγητής και Υπουργός Υγείας, επί Ράλλη Πρωθυπουργού, Δοξιάδης και είχε πει ότι είναι αδύνατο να αναπτυχθούν δύο Περιφερειακά Νοσοκομεία σε τόσο κοντινή απόσταση και αποφασίστε τι θέλετε να γίνει.

Και οι δύο πόλεις διεκδίκησαν για τον εαυτό τους το Νοσοκομείο οπότε, σε ελεύθερη μετάφραση, ο Δοξιάδης είπε "αν έχετε τέτοια μυαλά και τοπικιστικά πάθη δεν θα αποκτήσετε ποτέ σωστή Υγεία στην Αργολίδα".

Γιατί θυμήθηκα και αυτό; Mα γιατί, και ενώ υπήρχαν ήδη προτάσεις, για δημιουργία ενός Νοσοκομείου που θα ήταν εύκολο να γίνει αφού ήδη υπήρχε το προσωπικό, ο εξοπλισμός και τα υλικά από τα δύο Νοσοκομεία και το μόνο που έμενε ήταν ένα κτίριο που το κόστος του θα αποσβενόταν αμέσως με την εκμετάλλευση των κτιρίων των υπαρχόντων οι Πολιτικοί μας αποφάσισαν να γίνουν επενδύσεις στα υπάρχοντα δύο ξεχωριστά.

Έτσι ο πρώην Βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Θωμόπουλος, ως γνήσιος Αργείος φρόντιζε κάθε τόσο να μας πληροφορεί για τις επενδύσεις στο Νοσοκομείο του Άργους.

Σιγά μην καθόντουσαν και οι παράγοντες του Ναυπλίου με σταυρωμένα χέρια, επενδύσεις στο Άργος φέρτε μας και μας. Πάρτε και σεις.

Φτάσαμε λοιπόν στο σήμερα και την πρόταση της Επιτροπής Λιαρόπουλου που αναβαθμίζει το Νοσοκομείο Κορίνθου σαν Κεντρικού, το Νοσοκομείο Άργους περίπου όπως είναι και το Νοσοκομείο Ναυπλίου το υποβαθμίζει σε Χρόνιων Παθήσεων κάτι σαν "Γηροκομείο" όπως επισημαίνουν και οι Εργαζόμενοι σε ανακοίνωσή τους.

Δεν μπορώ να μην αναφερθώ και στον Υπουργό Γιάννη Μανιάτη που ναι μεν λέει κατ΄αρχήν όχι, όμως στην ιστοσελίδα του αναφέρει κάποια στοιχεία που μπορεί να είναι σωστά αλλά δεν αποδεικνύουν την πραγματικότητα.

Γιατί μπορεί να αντιστοιχεί μεν ένας Γιατρός περίπου για κάθε ασθενή, υπερβολικό σαν νούμερο για Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, αλλά όταν τα Νοσοκομεία, οι Γιατροί και το Νοσηλευτικό Προσωπικό ασκούν στην Αργολίδα, κυρίως, Πρωτοβάθμια Περίθαλψη θα έλεγα ότι δεν φτάνουν κιόλας.

Τι προτείνω; Άμεση Διοικητική ενοποίηση, σύστημα από κοινού προμηθειών, ενίσχυση των κλινικών που κάθε Νοσοκομείο έχει αναπτύξει με κατάργηση των άλλων που υπολειτουργούν και στόχος μέσα από Διαδημοτική Συνεργασία και συμμετοχή της Περιφέρειας όπως προβλέπεται και από τον Καλλικράτη η δημιουργία ενός Νοσοκομείου Δευτεροβάθμιας πλήρους Περίθαλψης με παράλληλη αξιοποίηση των υπαρχόντων κτιρίων όπως προείπα.

Η οικονομία μόνο από τα ενοίκια που πληρώνονται από τους Υγειονομικούς και Ασφαλιστικούς Φορείς θα αποσβέσει τη δαπάνη του νέου κτιρίου σε ελάχιστο χρόνο.

Πολιτική βούληση χρειάζεται, υπάρχει; ας το αποδείξουν οι Αιρετοί εκπρόσωποί μας.

Prefadoros