Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Στις ντάπιες τ΄Αναπλιού

Χαμός γίνεται από το πρωί στο Ναύπλιο με το που μαθεύτηκε ότι το Μουσικό Φεστιβάλ Ναυπλίου θα είναι αφιερωμένο στην Τουρκική Μουσική και ο επίσημος χορηγός θα είναι η Τουρκική Πρεσβεία.

Δεν ξέρω από ποιον ξεκίνησε η πρόταση, το Δήμαρχο; το Βακαρέλη; το αποτέλεσμα είναι ότι δημιουργείται ένα περίεργο κλίμα που ακόμα δεν μπορούμε να δούμε τις επιπτώσεις του.

Κατ΄αρχήν χρειάζονται δυο απαντήσεις, γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ να ανακοινωθεί το Φεστιβάλ και γιατί ένα, και για είκοσι χρόνια, Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής μετατρέπεται σε Εθνικής Μουσικής.

Δεν είμαι ούτε εθνικιστής ούτε σωβινιστής όμως με το συγκεκριμένο ζήτημα πιστεύω ότι υπάρχει πρόβλημα.

Ξέρετε γιατί; γιατί οι συμβολισμοί πολλές φορές είναι πιο δυνατοί και από το ίδιο το θέμα.

Και όταν έχεις να κάνεις με τους πονηρούς μας γείτονες πρέπει να μπαίνουν πολλά πράγματα στη ζυγαριά.

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ γίνονται στο Παλαμήδι, τον Άγιο Γεώργιο, το Τριανόν, το Βουλευτικό και το Μπούρτζι όλα τα ιστορικά σημεία του Ναυπλίου που ταυτίζονται με τον αγώνα των Ελλήνων κατά των Τούρκων και την απελευθέρωση.

Πως θα χειριστούν το θέμα οι φίλοι μας οι Τούρκοι; σαν ένα απλό μουσικό γεγονός ή θα του δώσουν άλλες προεκτάσεις; μπορεί ο Δήμαρχος να εγγυηθεί γι΄αυτό;

Δεν μιλάμε για μια εκδήλωση για να γνωρίσουμε την Μουσική και τον Πολιτισμό της Τουρκίας που θα ήταν καλοδεχούμενη.

Μιλάμε για ήχους και επίσημη Τουρκική εκπροσώπηση σε ιερούς Ελληνικούς χώρους που συμβολίζουν, και είναι, τη μνήμη της για τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς.

Χρειαζόταν επομένως πριν την απόφαση πολύ σκέψη από τον Δήμαρχο Παναγιώτη Αναγνωσταρά.

Και βέβαια στο ερώτημα, αν θα πρέπει αιώνια να έχουμε μίσος και έχθρα, η απάντηση τουλάχιστον για μένα είναι αυτονόητη, φυσικά και όχι.

Όμως ας βγάλει, από πριν, επίσημη ανακοίνωση η Τουρκική Πρεσβεία ότι έρχεται και αποτίει φόρο τιμής στους ιερούς χώρους, που χύθηκε και Τουρκικό αίμα, με σεβασμό στον αγώνα των Ελλήνων.

Θα το κάνει;