Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Το 20ο Μουσικό Φεστιβάλ Ναυπλίου

Ως συνήθως ο Γιώργος Αργυρίου ανέβασε πρώτος τις αποφάσεις για το 20ο Μουσικό Φεστιβάλ Ναυπλίου που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλίου.

Τον ευχαριστώ που μου έστειλε την ανάρτησή του:

http://argolikianaptiksi.blogspot.com/2011/06/blog-post_213.html#links

Αφού αναφέρω το ολιγοήμερο του Φεστιβάλ και το μικρό μπάτζετ των 25.000 ευρώ να πάμε στην ουσία.

Αφιερωμένο στους Τούρκους καλλιτέχνες θα είναι αφιερωμένο φέτος το Φεστιβάλ.

Κατ΄αρχήν ενδιαφέρουσα η πρόταση και καλοδεχούμενη σαν ιδέα.

Όμως ο χαρακτήρας του Μουσικού Φεστιβάλ μέχρι τώρα σαν κλασικής μουσικής αλλοιώνεται.

Αντιγράφω από τη Βικιπαιδεία:

"Ετυμολογία - Ορισμός

Το επίθετο -κλασικός προέρχεται από τη λατινική λέξη -classicus δηλαδή κάτι εξαιρετικό. Διάφοροι ορισμοί συνδέουν τον όρο με την ελληνική και λατινική αρχαιότητα, ως συμμόρφωση του ύφους ή της σύνθεσης με τα πρότυπα της ελληνικής και λατινικής αρχαιότητας (Oxford English Dictionary). Οι ορισμοί αυτοί μεταφέρθηκαν στην μουσική για να δηλώσουν περισσότερο την διάκριση μεταξύ της "έντεχνης" μουσικής από την λαϊκή ή παραδοσιακή. Η έννοια της κλασικής μουσικής, παρέπεμπε επομένως σε μία "ανώτερη" μορφή μουσικής σύνθεσης, με "σοβαρούς" σκοπούς και πέρα από τον ψυχαγωγικό χαρακτήρα.

Ο όρος "Κλασική Σχολή" χρησιμοποιήθηκε αργότερα στη Γερμανία το 1830 για το έργο των Χάυδν, Μότσαρτ και Μπετόβεν. Με τον όρο "κλασική μουσική" αναφερόμαστε ευρύτερα στην Δυτικοευρωπαϊκή μουσική παραγωγή που εκτείνεται σε μία αρκετά μεγάλη χρονική περίοδο, περίπου από το 470 μέχρι και την σύγχρονη εποχή."

Θα μου πείτε γιατί το Φεστιβάλ να μην περιέχει άλλα ήδη μουσικής; αυτό είναι προς συζήτηση.

Μπορούσε να γίνει ένα διήμερο ή τριήμερο με Τουρκική Κλασική Μουσική, που βέβαια δεν έχει σχέση με την Ευρωπαϊκή, και να εμπλουτιστεί και με άλλες εκδηλώσεις γνωριμίας με την τέχνη και τον πολιτισμό των γειτόνων.

Το άλλο ενδιαφέρον είναι ότι Επίσημος Χορηγός θα είναι η Τουρκική Πρεσβεία στη χώρα μας κάτι που έφερε αντιδράσεις από Δημοτικούς Συμβούλους αφού εκφράστηκε ο φόβος μήπως δούμε τίποτα Τουρκικές Σημαίες στο Παλαμήδι.

Θεμιτές οι ενστάσεις όπως και ότι επιλέχτηκε μια φθηνή λύση αφού πίεζε και ο χρόνος.

Πάντως επειδή οι γείτονες δεν χάνουν τέτοιες ευκαιρίες μπορεί και να απολαύσουμε ωραία πράγματα.

Θα δούμε, αυτό που επιτέλους πρέπει να καταλάβει ο Δήμαρχος είναι ότι το Φεστιβάλ είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και ότι ο προγραμματισμός του πρέπει να ξεκινάει πολύ νωρίτερα.

Ο Prefadoros όμως επιμένει ότι έπρεπε να μετατεθεί για το Σεπτέμβρη για να προετοιμαστεί καλύτερα.