Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Η κρίσιμη εβδομάδα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Ξεκίνησε τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη η προσφυγή της Γερμανίας κατά της Ιταλίας επειδή θεωρεί ότι τα ιταλικά δικαστήρια, και τελευταία το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο στη Ρώμη, μη σεβόμενα την ετεροδικία της Γερμανίας έχουν εγκρίνει κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου σε εκτέλεση αποφάσεων ιταλικών δικαστηρίων, αναφορικά με θύματα του ναζισμού στην Ιταλία, και του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς που επικυρώθηκε από τον Αρειο Πάγο και επιδίκασε 28 εκατομμύρια ευρώ στα θύματα του Διστόμου.



Το δικαίωμα παρέμβασης της χώρας μας ήταν μια πρώτη νίκη που έκανε αποδεκτή το Δικαστήριο παρά την σφοδρή αντίδραση της Γερμανίας.

Μετά την κατάθεση γραπτών υπομνημάτων στις 5 Αυγούστου ακολουθεί αυτή την εβδομάδα η προφορική ανάπτυξη των επιχειρημάτων των τριών χωρών και η Ελληνική παρέμβαση θα γίνει την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011 στις 11 π.μ. και η οποία θα μεταδοθεί απευθείας στο διαδίκτυο http://www.icj-cij.org/presscom/multimedia.php?p1=6

Την ευθύνη της όλης διαδικασίας που ξεκίνησε από τον Ιανουάριο έχει αναλάβει με απόφαση της Κυβέρνησης ως πληρεξούσιος της Ελλάδας ο συντοπίτης μας, Ναυπλιώτης, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Στέλιος Περράκης ο οποίος θα αναπτύξει και τις θέσεις της χώρας μας στο Διεθνές Δικαστήριο την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου.

Έμπειρος ο Στέλιος Περράκης στα του Δικαστηρίου της Χάγης αφού εκπροσώπησε τη χώρα μας και προ δεκαπενταετίας μαζί με τους αείμνηστους Κρατερό Ιωάννου και Γιάννο Κρανιδιώτη στην υπόθεση του Εμπάργκο με τα Σκόπια την οποία και κερδίσαμε.

Τι μπορούμε να περιμένουμε από την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου;

Δικαίωση για τους Διστομίτες αλλά, και το κυριότερο, Νομολογία για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τη χώρα μας κατά την περίοδο της κατοχής από το Γ΄ Ράιχ και από πολίτες που έχουν θιγεί μη αναγνωρίζοντας το δικαίωμα της ετεροδικίας που προβάλει η Γερμανία.

Η όποια απόφαση ίσως αποτελέσει μια καλή βάση για τις Κυβερνήσεις της χώρας μας ώστε να θέσουν τα θέματα που αφορούν δικαιώματα τα οποία δεν έχουν παραγραφεί, και δεν έχουν παραγραφεί, προς τη Γερμανική πλευρά.

Θα το δούμε σε λίγους μήνες όταν βγει η απόφαση.

Ενδιαφέροντα σημερινά άρθρα και ανταποκρίσεις από τη Χάγη:

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=309125

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=638317