Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Η Αργολίδα έχει το δικό της πολιτικό σκηνικό

Η πολιτική γεωγραφία από τη Μεταπολίτευση και μετά στην Αργολίδα παραμένει βασικά αμετάβλητη.

Πρώτη δύναμη η ΝΔ και σε αρκετή απόσταση πάντα δεύτερο το ΠΑΣΟΚ με χαρακτηριστικό ότι τα δυο κόμματα μαζί ουδέποτε έπεσαν κάτω από το 85% των ψήφων.

Για να έχουμε τη σημερινή εικόνα και τις αλλαγές που συντελούνται θα πρέπει να θυμηθούμε τα ποσοστά των κομμάτων στις δυο Βουλευτικές εκλογές του 2009 και του 2007.

                                                       2009                2007
Νέα Δημοκρατία                  42,55%          48,90%
ΠΑ.ΣΟ.Κ                            42,27%          37,44%        
Κ.Κ.Ε.                                4,48%            4,83%
ΛΑ.Ο.Σ                              4,16%            3,14%
ΣΥ.ΡΙΖ.Α                            3,15%            3,53%
Οικολόγοι Πράσινοι               1,71%            0,85%


Εδώ και τριάντα χρόνια και άσχετα από το κόμμα που πλειοψηφούσε πανελλαδικά και έπαιρνε την Κυβέρνηση, στην Αργολίδα οι έδρες ήταν δύο για τη ΝΔ και μία για το ΠΑΣΟΚ (εκτός από μία φορά).

Για να δούμε πως διαμορφώνεται η κατάσταση στο Νομό μετά και τις αντιδράσεις και το αντιμνημονιακό κύμα να φουντώνει.

Προσωπικά δεν περιμένω μεγάλες ανατροπές, τα δυο κόμματα εξουσίας έχουν δημιουργήσει βαθιές ρίζες όλα αυτά τα χρόνια και διαθέτουν ισχυρό πυρήνα που μπορεί να επηρεάζει με διάφορους τρόπους τους ψηφοφόρους για να μην απομακρυνθούν από το "μαντρί".

Το ΠΑΣΟΚ που στην τωρινή συγκυρία μοιάζει το πιο ευάλωτο δεν κινδυνεύει να χάσει ψήφους προς τη ΝΔ, όπως συνέβαινε άλλες φορές, γιατί η μνημονιακή στροφή του Αντώνη Σαμαρά αποτρέπει την "τιμωρία" του ΠΑΣΟΚ με ψήφο στη ΝΔ.

Θα υπάρξει μια μικρή μετακίνηση προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ από ψηφοφόρους με σοσιαλιστικά πιστεύω, που είχαν "εγκλωβιστεί" για χρόνια στο ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι τόσο μεγάλη ώστε να δώσει στα δυο κόμματα της Αριστεράς θεαματική αύξηση των ποσοστών τους.

Τα οποία θα μπορούσαν να αυξηθούν θεαματικά αν δεν έμπαινε στη μέση η Δημοκρατική Αριστερά η οποία και θα απορροφήσει τον κύριο όγκο αυτών που δεν θα ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ.

Η κινητικότητα που υπάρχει στον υπό διαμόρφωση χώρο της ΔΗΜΑΡ και δυο-τρία αξιόλογα πρόσωπα που ήδη φαίνεται να πλαισιώνουν το κόμμα αναμένεται να αποτελέσουν πόλο έλξης και "καταφύγιο", έστω και προσωρινά, για τον αρκετά μεγάλο αριθμό Πασόκων.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι σε αντίθεση με το γενικό ποσοστό σε όλη τη χώρα του ΠΑΣΟΚ που αναμένεται δύσκολα να πλησιάσει το 20%, στην Αργολίδα δύσκολα θα πέσει κάτω από 30%.

Για τη ΝΔ, που σίγουρα θα είναι και πάλι πρώτη δύναμη στην Αργολίδα, το αν θα πιάσει τα μεγάλα ποσοστά του παρελθόντος θα εξαρτηθεί από την Έλσα Παπαδημητρίου και το Γιάννη Μανώλη και από τις επιλογές και τη στάση τους.

Αν δεν "ανακατευτούν" ενεργά με κάποιο άλλο κομματικό σχηματισμό οι απώλειες της ΝΔ θα είναι ελάχιστες.

Υπάρχει και το ενδεχόμενο επιστροφής, ποτέ μη λέτε, αυτό δεν γίνεται, στην πολιτική.

Η συρρίκνωση του ΛΑΟΣ και η όποια άνοδος της Χρυσής Αυγής δεν θα επηρεάσει καθόλου τη ΝΔ στην Αργολίδα όπως και μέχρι τώρα.

Επομένως η ΝΔ ξεκινάει από το 40% και βλέπουμε ανάλογα με τους παράγοντες που είπαμε.

Για τα υπόλοιπα μικρά κόμματα η δύναμή τους είναι περιορισμένη και εκεί θα μείνει.

Πρόσωπα, υποψήφιοι και έδρες σε επόμενη ανάρτηση.