Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2012

Να ξεχάσει ο Δήμος Ναυπλιέων το χώρο του ΚΕΜΧ;

Δυστυχώς, αν ο Prefadoros καταλαβαίνει καλά, δεν υπάρχει περίπτωση μεταβίβασης των χώρων και της έκτασης του ΚΕΜΧ, όταν κλείσει, στο Δήμο Ναυπλιέων.

Αυτό γιατί προβλέπεται στο νέο Μνημόνιο το εξής: "Το σχέδιο του Μνημονίου περιλαμβάνει παράγραφο, που απαγορεύει σε άλλες νομικές οντότητες του Δημοσίου ή εταιρείες ειδικού σκοπού να μεταφέρονται ή να διατηρούν περιουσιακά στοιχεία ακινήτων. «Δεν θα υπάρξει καμία μεταφορά ή διακράτηση κάποιου περιουσιακού στοιχείου (real estate asset) από άλλους φορείς πλην του ΤΑΙΠΕΔ, συμπεριλαμβανομένων των δήμων και...".


Όπως διαβάζω στο site της "Καθημερινής" και αναδημοσιεύεται σε όλα τα ηλεκτρονικά μέσα, "εφόσον η παράγραφος αυτή συμπεριληφθεί στο νέο Μνημόνιο, τότε, χωρίς καμία αμφιβολία, θα μπει «ταφόπλακα» στα σχέδια ανάπτυξης..." που σημαίνει ότι απαγορεύει η Τρόικα μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου σε άλλους και για άλλες δραστηριότητες πλην του ΤΑΙΠΕΔ.

Να εξαιρούνται τα περιουσιακά στοιχεία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης; μακάρι, αλλά δεν μιλάει για εξαιρέσεις.

Θα ήθελα να κάνω λάθος, να μην καταλαβαίνω, όμως αν ψηφιστεί αυτό που διαβάζω, τότε...

Η ψήφος των Βουλευτών μας μένει και η αντίδραση η δική μας για να ανατραπεί το ξεπούλημα.

Όλο το κείμενο από την "Καθημερινή":

"Μαζικές μεταβιβάσεις ακινήτων στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) προβλέπει το νέο Μνημόνιο που τώρα συντάσσεται. Παράλληλα, η τρόικα φέρεται να βάζει «πάγο» σε σχέδια τρίτων –πέρα δηλαδή από το ΤΑΙΠΕΔ– για την εμπλοκή τους στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, σύμφωνα με το σχέδιο του Μνημονίου, η κυβέρνηση υποχρεούται να μεταφέρει μέχρι τον Μάρτιο του 2013 άλλα 40 ακίνητα στο Ταμείο. Επίσης, προβλέπεται ότι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013 θα πρέπει να μεταβιβαστούν στο Ταμείο 1.000 δημόσια ακίνητα, μέσα από τη δεξαμενή των 3.150 ακινήτων που ήδη έχουν εξεταστεί από το ΤΑΙΠΕΔ και εμφανίζουν το μεγαλύτερο εμπορικό ενδιαφέρον.

Η μεταβίβαση των 1.000 ακινήτων θα γίνει σε τέσσερις ομάδες, καθεμία εκ των οποίων θα περιλάβει 250 ακίνητα και κάθε ομάδα ακινήτων θα μεταβιβάζεται περίπου ανά τρίμηνο. Τέλος, όσον αφορά την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η τρόικα ζητάει μέχρι το τέλος του επόμενου έτους την πλήρη καταγραφή και περιγραφή όλων των ακινήτων που έχει εξετάσει το ΤΑΙΠΕΔ έως σήμερα και εμφανίζουν εμπορικό ενδιαφέρον (σύνολο 3.150 ακίνητα).

Τέλος, η τρόικα φαίνεται να επιχειρεί να βάλει τέλος στον κατακερματισμό των δραστηριοτήτων αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Το σχέδιο του Μνημονίου περιλαμβάνει παράγραφο, που απαγορεύει σε άλλες νομικές οντότητες του Δημοσίου ή εταιρείες ειδικού σκοπού να μεταφέρονται ή να διατηρούν περιουσιακά στοιχεία ακινήτων. «Δεν θα υπάρξει καμία μεταφορά ή διακράτηση κάποιου περιουσιακού στοιχείου (real estate asset) από άλλους φορείς πλην του ΤΑΙΠΕΔ, συμπεριλαμβανομένων των δήμων και των πρόσφατα δημιουργηθέντων εταιρειών ειδικού σκοπού από συνταξιοδοτικά ταμεία ή άλλες εξειδικευμένες νομικές οντότητες, και ούτε θα δοθεί οποιοδήποτε φορολογικό πλεονέκτημα σε πρωτοβουλίες σχετικές με την αξιοποίηση των ακίνητης περιουσίας, μέχρι τον χρόνο που απαιτείται για την εξασφάλιση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων».

Εφόσον η παράγραφος αυτή συμπεριληφθεί στο νέο Μνημόνιο, τότε, χωρίς καμία αμφιβολία, θα μπει «ταφόπλακα» στα σχέδια ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου, που τώρα επιδιώκει το υπουργείο Ανάπτυξης."

news.kathimerini.gr