Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2012

Πάει το ΚΕΜΧ. Μας φάγανε πατριώτες οι Καλαματιανοί

Με ένα, σε δραματικούς τόνους, δελτίο τύπου ο Βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Ανδριανός μας πληροφορεί ότι είναι οριστική η απόφαση για κλείσιμο του ΚΕΜΧ όπως προκύπτει από την απάντηση σε ερώτησή του στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Δεν είναι ώρα να γράψω ότι σας τα λέγαμε και μας αγνοούσατε, ως συνήθως, είναι όμως ώρα να ζητήσουμε ευθύνες για την απαξίωση, την περιφρόνηση και τη Λουδοβίκεια συμπεριφορά της εξουσίας που απροκάλυπτα κοροϊδεύει θεσμικούς εκπροσώπους του λαού της Αργολίδας όπως ο Βουλευτής και ο Δήμαρχος Ναυπλιέων.


Το λέει άλλωστε ο κ. Ανδριανός όπως καταγγέλλει και ο Γιάννης Μανιάτης, στη δική του ερώτηση, ότι προτιμάται η Καλαμάτα από το Ναύπλιο, για προφανείς λόγους.

Όσο για την τύχη από δω και πέρα του χώρου, ας μετατρέψουμε την "αδικία" σε παραγωγική διαδικασία ανάπτυξης.

Εδώ χρειάζεται ομοθυμία και συντονισμένη δράση ώστε να αξιοποιηθεί ο χώρος και οι εγκαταστάσεις για πραγματικό όφελος του Δήμου και των πολιτών.

Προτάσεις ήδη υπάρχουν και φαντάζομαι θα κατατεθούν και άλλες, σημασία έχει να κερδηθεί ο σεβασμός που χάθηκε μαζί με το ΚΕΜΧ.

(Για όσους ελπίζουν γενικότερα σε "Καλαματιανές" λύσεις, ο Prefadoros λέει: "μάλλον θα περιμένετε πολύ".)

Διαβάστε το δελτίο τύπου του Γιάννη Ανδριανού, την ερώτηση του Γιάννη Μανιάτη (που απουσιάζει στον Καναδά) ενώ αναμένεται η αντίδραση του Δημάρχου και του Δήμου Ναυπλιέων:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟY

Ναύπλιο, 24 Οκτωβρίου 2012
Στην 2295/28-9-2012 Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γ. Ανδριανός με θέμα τις προθέσεις της Κυβέρνησης για τη συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου Εκπαίδευσης Μηχανικού (ΚΕΜΧ) στο Ναύπλιο απάντησε γραπτώς ο αρμόδιος Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Π. Καράμπελας.

Ο Υφυπουργός στην απάντησή του, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι:
«Κατόπιν σχετικής εισήγησης της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΓΕΕΘΑ (ΣΣΝΣ), αποφασίστηκε η λειτουργία της 124 ΠΒΕ ως Διακλαδικού Κέντρου Κατάταξης και η αποκλειστική λειτουργία των παρακάτω ΚΕΝ για κάλυψη αναγκών του Στρατού Ξηράς:

1. ΚΕΤΘ (Αυλώνα Αττικής)

2. ΚΕΠΒ (Θήβα)

3. ΚΕΕΔ (Μεγάλο Πεύκο Αττικής)

4. ΚΕΕΜ (Σπάρτη)

5. ΚΕΥΠ (Λαμία)

6. ΚΕΝ Καλαμάτας (Καλαμάτα)

7. 2/39 ΣΕ (Μεσολόγγι)

8. 586 ΤΠ (Γρεβενά) ως εναλλακτικό.

Τα κριτήρια τα οποία λήφθηκαν υπόψη για τη λειτουργία της 124 ΠΒΕ ως Διακλαδικού Κέντρου Κατάταξης όσων κατανεμήθηκαν στον Στρατό Ξηράς, αποκλειστικά στα οκτώ (8) προαναφερόμενα ΚΕΝ είναι τα παρακάτω:
1. Η σημαντική μείωση του λειτουργικού κόστους, αφού με τη σχετική απόφαση κλείνουν οριστικά δέκα τέσσερα (14) από τα είκοσι τρία (23) ΚΕΝ που υπήρχαν μέχρι σήμερα. Με τον τρόπο αυτό εξοικονομούνται πόροι και προσωπικό, οι οποίοι θα διατεθούν ανάλογα στα υπόλοιπα ΚΕΝ για βελτίωση της εκπαίδευσης και της διαβίωσης των νεοσυλλέκτων καθώς και για κάλυψη λοιπών αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων.
2. Η χωρητικότητα των ΚΕΝ και οι εγκαταστάσεις τους. Αποφασίστηκε η διατήρηση των ΚΕΝ με τη μεγαλύτερη χωρητικότητα (πχ 124 ΠΒΕ, ΚΕΤΘ, ΚΕΠΒ, ΚΕΕΜ) και αυτών που διαθέτουν τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις (πχ 124 ΠΒΕ, ΚΕΝ Καλαμάτας, 586 ΤΠ).
3. Η κοινή εκπαίδευση των οπλιτών και των τριών Κλάδων. Η λειτουργία της 124 ΠΒΕ ως Διακλαδικού ΚΕΝ όπου θα κατατάσσονται όλοι οι οπλίτες του ΠΝ και της ΠΑ καθώς και οπλιτών του ΣΞ θα δώσει τη δυνατότητα σημαντικής βελτίωσης της εκπαίδευσής τους καθόσον πέραν της βασικής εκπαίδευση θα υπάρχει κοινή εκπαίδευση στο Σχολείο Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΣΠΕΝ), στο οποίο εκπαιδεύονται πλέον όλοι οι οπλίτες των Ενόπλων Δυνάμεων ανεξαρτήτως Κλάδου. Η κοινή εκπαίδευση θα έχει θετικό αντίκτυπο και στη μεταφορά εφέδρων από έναν κλάδο σε άλλο.
Η 124 ΠΒΕ επιλέχθηκε ως Διακλαδικό Κέντρο Κατάταξης καθώς οι εγκαταστάσεις της είναι επαρκείς, πρόσφατα ανακαινισμένες και προσφέρουν υψηλό επίπεδο διαβίωσης στους νεοσυλλέκτους, γεγονός που θα λειτουργήσει θετικά στην ανύψωση του ηθικού τους και στην αφομοίωση της εκπαίδευσης.

Το ΚΕΜΧ θα λειτουργήσει και για την 2012 ΣΤ’ ΕΣΣΟ (Νοε 12) ως Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ), χωρητικότητας 800 Ν/Σ οπλιτών, για την παροχή αρχικής εκπαίδευσης στους οπλίτες θητείας και ως Ειδικό Κέντρο Εκπαίδευσης (ΕΚΕ) χωρητικότητας 100 οπλιτών για την παροχή ειδικής εκπαίδευσης σε αριθμό ειδικοτήτων ΜΧ.
Το Γενικό Επιτελείο Στρατού, αποσκοπώντας στην πλέον ορθολογική διαχείριση των διατιθέμενων πόρων, οι οποίοι έχουν σημαντικά περιοριστεί λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, θα επανεξετάσει στο προσεχές χρονικό διάστημα και τη λειτουργία των υφιστάμενων Ειδικών Κέντρων Εκπαίδευσης (ΕΚΕ) του ΣΞ από μηδενικό βάση».

O κ. Ανδριανός έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η αναστολή της λειτουργίας του Κέντρου Εκπαίδευσης Μηχανικού είναι ένα πλήγμα για το Ναύπλιο. Στερεί την πόλη από έναν σημαντικό θεσμό συνδεδεμένο με την σύγχρονη ιστορία της και την τοπική κοινωνία από μια πηγή εισοδήματος.
Προχωρώ άμεσα σε κατάθεση Επερώτησης προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλο ζητώντας την επανεξέταση και ανάκληση της απόφασης για την αναστολή λειτουργίας του ΚΕΜΧ Ναυπλίου.
Ακόμα στην Επερώτηση ζητώ να διασαφηνιστεί ο χρόνος λήψης της απόφασης, με δεδομένο ότι στην συνάντηση που είχαμε μαζί με τον Δήμαρχο Ναυπλίου με τον Αρχηγό ΓΕΣ την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου στις 16:30 ο Αρχηγός ΓΕΣ μας ενημέρωσε ότι ήταν σε επεξεργασία μελέτη και εισήγηση για το ζήτημα ενώ τη Δευτέρα 22 του μηνός ο Υφυπουργός κ. Καράμπελας απαντώντας στην Ερώτησή μου κοινοποίησε την απόφαση αναστολής λειτουργίας του ΚΕΜΧ Ναυπλίου.
Παράλληλα, ζητώ να μου κατατεθούν τα συγκεκριμένα δεδομένα βάσει των οποίων προκρίθηκαν τα άλλα στρατόπεδα έναντι του αντίστοιχου του Ναυπλίου.
Αν εντέλει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προχωρήσει σ’ αυτή την απόφαση, θεωρώ αυτονόητο πως η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο αναπτυξιακών ισοδύναμων δράσεων για το Ναύπλιο και ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας».


ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
01 Οκτωβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: «ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΝΕΟΣΥΛΛΕΚΤΩΝ ΝΑΥΠΛΙΟΥ»

Ερώτηση κατέθεσε ο Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Βουλευτής Αργολίδας, κ. Γιάννης Μανιάτης προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Παν. Παναγιωτόπουλο, σχετικά με το κλείσιμο του Κέντρου Νεοσυλλέκτων Ναυπλίου (ΚΕΜΧ).
Στο κείμενο της ερώτησής του ο κ. Γ. Μανιάτης αναφέρει:
«Κύριε Υπουργέ,
με οργή και αγανάκτηση οι κάτοικοι της Αργολίδας και ιδιαίτερα του Ναυπλίου, αλλά και όλοι οι θεσμικοί εκπρόσωποι της Αργολίδας, πληροφορήθηκαν για την ύπαρξη απόφασής σας με την οποία χωρίς καμία τεκμηρίωση, σχεδιασμό και ενημέρωση, αποφασίσατε το κλείσιμο του Κέντρου Νεοσυλλέκτων Ναυπλίου (ΚΕΜΧ) και έναντι αυτού αποφασίζετε το άνοιγμα του κλειστού εδώ και 2 χρόνια, Κέντρου Νεοσυλλέκτων της Καλαμάτας!!!
Η απόφαση αυτή σύμφωνα με πληροφορίες, συνοδεύεται τόσο από αρνητική εισήγηση του Γ.Ε.Σ. περί μη κλεισίματος του Κέντρου Νεοσυλλέκτων Ναυπλίου, όσο και από τους προφανείς συνειρμούς για μικροκομματική και δημαγωγική μεταχείριση έναντι των τοπικών παραγόντων της Καλαμάτας.
Προφανώς γνωρίζετε αξιότιμε κ. Υπουργέ, ότι το ΚΕΜΧ Ναυπλίου διαθέτει δικό του ιδιόκτητο Πεδίο Βολής, Λέσχη Αξιωματικών και υποδομές για υποδειγματική λειτουργία και υποδοχή έως 1.200 νεοσυλλέκτων.
Αντίθετα, το άνοιγμα νέου στρατοπέδου στην Καλαμάτα, που ήταν κλειστό επί 2 χρόνια, αναμφισβήτητα θα προκαλέσει σημαντική σπατάλη δημοσίου χρήματος, τη στιγμή που αποτελεί εθνική ανάγκη ο περιορισμός των δαπανών των Υπουργείων, προκειμένου να μειωθούν οι περικοπές σε μισθούς, συντάξεις κι επιδόματα.
Ο δικός σας σχεδιασμός περί κλεισίματος του ΚΕΜΧ Ναυπλίου, έρχεται σε πλήρη και κατάφορη αντίθεση με τον αντίστοιχο σχεδιασμό του ΥΠΕΘΑ μέχρι πριν λίγους μήνες, σύμφωνα με τον οποίο το ΚΕΜΧ Ναυπλίου θα συνέχιζε κανονικά τη λειτουργία του.
Το ΚΕΜΧ είναι ένα από τα (12) Κέντρα Εκπαίδευσης που με βάση όλες τις αντικειμενικές πληροφορίες, πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά στο σύνολο της χώρας. Αναμφισβήτητα, έχει προκαλέσει κατά τα προηγούμενα χρόνια και ιδιαίτερα κατά το διάστημα 2004-2009, το ανεύθυνο και απρογραμμάτιστο άνοιγμα στρατοπέδων και η απίστευτη κατασπατάληση χρημάτων και ανθρώπινων πόρων στις Ένοπλες Δυνάμεις, αφού το 2004 η χώρα είχε μόλις 16 Κέντρα Νεοσυλλέκτων (μεταξύ των οποίων και το ΚΕΜΧ Ναυπλίου) και το 2009 είχαν “ξεφυτρώσει” άλλα 17 Κέντρα σε διάφορες περιοχές της χώρας, φτάνοντας το συνολικό αριθμό των 33 Κέντρων Νεοσυλλέκτων. Το γεγονός αυτό από μόνο του συνιστά τεράστια πολιτική ανευθυνότητα και αποτελεί μία από τις αιτίες αλόγιστης σπατάλης δημοσίου χρήματος κατά το παρελθόν, φαινόμενα που μας οδήγησαν στην οικτρή οικονομική κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι Έλληνες πολίτες.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
Είναι αληθές ότι το ΚΕΜΧ Ναυπλίου κλείνει, παρά το γεγονός ότι ο σχεδιασμός των προηγούμενων ηγεσιών του ΥΠΕΘΑ ήταν να παραμείνει ανοιχτό;
Είναι αληθές ότι η εισήγηση της ιεραρχίας του Γ.Ε.Σ. προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ είναι αρνητική στη διακοπή λειτουργίας του ΚΕΜΧ Ναυπλίου;
Είναι αληθές ότι το ΥΠΕΘΑ προτίθεται να επανενεργοποιήσει το από διετίας κλειστό Κέντρο Νεοσυλλέκτων Καλαμάτας;
Ποιό είναι το κόστος επαναλειτουργίας του Κέντρου Νεοσυλλέκτων της Καλαμάτας;
Θεωρείτε ότι τέτοιου είδους αποφάσεις, που στον απλό πολίτη ερμηνεύονται ως μικροκομματική, ατεκμηρίωτη εξυπηρέτηση ρουσφετολογικών απαιτήσεων τοπικών παραγόντων συγκεκριμένων γεωγραφικών περιοχών της χώρας, εξυπηρετούν σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές, την ανάγκη μείωσης των δημοσίων εξόδων και τον εξορθολογισμό του τρόπου λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων;
Παρακαλώ να κατατεθεί στη Βουλή η σχετική υπηρεσιακή εισήγηση για το κλείσιμο του Κέντρου Νεοσυλλέκτων Ναυπλίου (ΚΕΜΧ)».