Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Το Φεστιβάλ Ναυπλίου έγινε 22 χρονών και γέρασε

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το φετινό Φεστιβάλ Ναυπλίου ήταν μακράν το "χειρότερο" όλων όσων έχουν προηγηθεί τα προηγούμενα χρόνια. Όχι γιατί η ποιότητα και η καλλιτεχνική επάρκεια των πρωταγωνιστών ήταν μικρή, ούτε η παρουσία του καταξιωμένου Γιάννη Βακαρέλη αμελητέα, πόσο μάλλον η σταθερή παρουσία του μουσικόφιλου κοινού της πόλης που το στηρίζει.

Είναι το ότι παρά τον διπλάσιο τουλάχιστον προϋπολογισμό που διετέθη φέτος, σε σχέση με τα τελευταία χρόνια, το συνολικό αποτέλεσμα ήταν μάλλον μέτριο, δεν προσέλκυσε το ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού, πλην του μπαλέτου της Λυρικής Σκηνής στην Αρβανιτιά, απουσίαζαν τα μεγάλα ονόματα, απουσίαζαν μεγάλα σχήματα που προκαλούν εντυπώσεις και προσέλευση κόσμου, δεν υπήρχε θεματική ενότητα, ελάχιστη ως ανύπαρκτη διαφημιστική προβολή, παντελής απουσία επισκεπτών-τουριστών για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις, καμία παράλληλη εκδήλωση και ο χώρος του Βουλευτικού που είναι τελείως ακατάλληλος για καλοκαιρινές τουλάχιστον μουσικές βραδιές.

Σε γενικές γραμμές, κανείς δεν θα θυμάται το 22ο Φεστιβάλ σαν κάτι ξεχωριστό, έτσι όμως κινδυνεύει να απαξιωθεί και να σβήσει.

Δεν ξέρω αν θα πρέπει να ελαττωθεί ο χρόνος και να αυξηθεί η ποιότητα, ώστε να εξισορροπηθούν οι δύσκολες οικονομικά εποχές, δεν ξέρω αν θα πρέπει να γίνουν και αλλαγές στην παραγωγό και οργανωτή εταιρεία που από την αρχή του Φεστιβάλ έχει την αποκλειστικότητα.

Μη μας πουν ότι προηγείται διαγωνισμός, όταν αυτός γίνεται στις 7 Ιουνίου για φεστιβάλ που αρχίζει στις 21 Ιουνίου, το σταματώ εδώ.

Αν ξεκίναγε η προετοιμασία από το Μάρτιο ίσως τα πράγματα ήταν διαφορετικά.

Μια τελευταία παρατήρηση, δεν μπορεί αυτές τις μέρες να υπάρχουν παντού διαφημίσεις για μουσικές εκδηλώσεις στη Ζάκυνθο, την Ιθάκη, ακόμα και στο Λεωνίδιο με το πολύ έξυπνο Μέλιjazz και το Μουσικό Φεστιβάλ Ναυπλίου να μην υπάρχει πουθενά.

Βέβαια, για να προβάλεις ένα προϊόν πρέπει αυτό να έχει και ποιότητα, ονόματα επιπέδου στην προκειμένη περίπτωση για να προσελκύσεις και κόσμο.

Ονόματα όπως Βακαρέλης, Jean- Louis Steuerman, ACADEMY ORCHESTRA OF LONDON, ENSEMBLE WIEN, Katia & Marielle Labeque, Milva, VIRTUOSI DI PRAGA, ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ, Η ΚΑΜΕΡΑΤΑ, Λεωνίδας Kαβάκος, Δημήτρης Σγούρος, Σόνια Θεοδωρίδου, Ξαρχάκος, Μικρούτσικος, Νταλάρας, Γαλάνη, Σαββόπουλος, Θωμαΐδης, Τσανακλίδου, Φαραντούρη και πόσοι άλλοι που ομόρφυναν τα βράδια μας κάθε αρχή του καλοκαιριού.

Κάθε χρόνο με τη λήξη του Φεστιβάλ τα ίδια λέμε, όμως τίποτα δεν αλλάζει και ο θεσμός βουλιάζει.

Του χρόνου που θα συμπέσει με τις εκλογές για τη νέα Δημοτική Αρχή να ευχηθούμε να γίνει ένα νέο ξεκίνημα.

Prefadoros