Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Μετά τις συλλήψεις. Η αλλαγή του σκηνικού φέρνει εκλογές;

Παρακολούθησα το Σαββατοκύριακο, όπως όλοι οι Έλληνες, τις εξελίξεις γύρω από την Χ.Α. και αυτά που ακούστηκαν από όλες τις πλευρές.

Κατ΄αρχήν απομυθοποιήθηκαν οι πρωταγωνιστές με τις χειροπέδες στα χέρια και τις χυδαίες αντιδράσεις.

Η συνήθης διαμάχη των Συνταγματολόγων που θύμισε, σε μας τους παλιότερους, τους ατέλειωτους καυγάδες του 1989, ακόμα δεν έχουν καταλάβει φαίνεται ότι κάποιος παίρνει πολιτικές αποφάσεις, που κρίνονται.

Οι πολιτικοί και τα κόμματα, ότι υπερβολή θέλεις την ακούσαμε, μακράν η καλύτερη δήλωση ανήκει στον Υπουργό Δικαιοσύνης και πρώην Δικαστικό, ότι αν και όσοι παραπεμφθούν θα έχουν δίκαιη δίκη, δηλαδή η εκτελεστική εξουσία αμφισβητεί ότι δεν γίνονται δίκαιες δίκες;

Οι δημοσιογράφοι και τα κανάλια, έδωσαν τα ρέστα τους, εκείνοι που μας μοστράριζαν τόσον καιρό τη Χ.Α. εξαφανίστηκαν, όλοι μας τα έλεγαν αλλά εμείς δεν ακούγαμε, και να ερμηνείες και πληροφορίες που διοχέτευαν η Κυβέρνηση και η Αστυνομία.

Ο λαός, αχ αυτός ο λαός, μέσα από τα social media, ιστοσελίδες και blogs καταγράφηκαν οι πιο απίθανες απόψεις, οι πιο αντιφατικές γνώμες, τα πιο απίθανα σενάρια, απέραντη σύγχυση.

Μίλησα με πολλούς φίλους σε Αθήνα και Ναύπλιο, δύσκολα βρήκα δύο να συμφωνούν.

Το συμπέρασμα του Prefadorou:

Η υπόθεση θα πάρει το δρόμο της στα Δικαστήρια, η Βουλή θα αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα θα δημιουργηθούν και...

Υπάρχει μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να επικαλύψει η διάλυση της Χ.Α. και ο χρόνος που επελέγει, μια πραγματικότητα που κατά πως φαίνεται φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση την Κυβέρνηση.

-- Η ύφεση τελικά΄για το 2013, παρά τις προβλέψεις, θα ξεπεράσει το 4% με ότι αυτό σημαίνει για την ανεργία και την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας.

-- Το πρωτογενές πλεόνασμα, που πριν λίγες μέρες μας είπε ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, θα φτάσει τελικά μετά βίας τα 80 έως 100 εκατομμύρια Ευρώ, αστείο μπροστά στις προσδοκίες.

-- Ο νέος φόρος του 2014 που θα περιλαμβάνει όλα τα ακίνητα και που ακουμπά όλες τις ιδιοκτησίες και σε όλη τη χώρα.

-- Η κατάρρευση των Ασφαλιστικών Ταμείων και η αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, κάτι που σημαίνει ότι με το ήδη ψηφισμένο δεύτερο Μνημόνιο πρέπει αυτόματα να μειώνονται οι συντάξεις.

-- Η επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων.

-- Το χρονοδιάγραμμα των απολύσεων που δεν παίρνει παράταση.

-- Η μη εκταμίευση του ενός δισ. που μας "οφείλεται" από τον Ιούλιο και πάει για μετά τις 15 Οκτωβρίου.

-- Η ανάγκη και νέας χρηματοδότησης για τη διετία 2015-2016.

Αυτά σε λίγες γραμμές που θα ήταν η κύρια ειδησεογραφία, μετά τις συναντήσεις της Τρόικας με Σαμαρά και Στουρνάρα, του Σαββατοκύριακου, ούτε καν πέρασαν στα "ψιλά", αλλά είναι εδώ και μας περιμένουν.

Μπορούμε να τα αποφύγουμε; Θεωρητικά όλα τα προβλήματα είναι πολιτικά και επομένως μπορεί να δοθούν πολιτικές λύσεις.

Όμως υπάρχουν και τα αδυσώπητα νούμερα των οικονομολόγων και των δανειστών, που δεν ξέρω πόσο νερό θα βάλουν στο κρασί τους.

Μπορεί ο Ελληνικός λαός να δεχτεί και αυτά τα μέτρα ή άλλα και να μην αντιδράσει, μπορεί με τον τρόπο του να τα υπομείνει, μας έχει εκπλήξει η ανοχή και αντοχή του μέχρι τώρα οπότε όλα είναι πιθανά.

Η γνώμη μου; Καμία σχέση με την Χ.Α., αν ο Σαμαράς σιγουρευτεί ότι είναι πρώτο κόμμα, έστω και μισή μονάδα μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα πάει σε εκλογές το συντομότερο.

Έχει εξαντλήσει το περισσότερο πολιτικό του κεφάλαιο ώστε να πάρει νέα, επίπονα μέτρα χωρίς νέα εντολή.

Τις πρωτοβουλίες και την ευθύνη τα έχει αυτός.

Prefadoros