Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Ενώ εμείς φυτεύουμε λουλουδάκια, κάποιοι άλλοι θα μπουν στον κατάλογο της UNESCO

Φυσικά και δεν είναι κακό να φυτεύουμε λουλουδάκια, το αντίθετο μάλιστα, το κακό βρίσκεται στο ότι είμαστε καλοί μόνο για τα μικρά και τα εύκολα.

Στα μεγάλα και σημαντικά έχουμε πρόβλημα, απλούστατα γιατί η συγκεκριμένη Δημοτική Αρχή, υπό τον Δημήτρη Κωστούρο, είναι ανεπαρκής και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός Δήμου σαν του Δήμου Ναυπλιέων.

Πολλά τα παραδείγματα και οι αναρτήσεις που αποδεικνύουν την πικρή αλήθεια, όμως η ουσία είναι ότι ευκαιρίες χάνονται, ο χρόνος τρέχει και μεις μένουμε τελματωμένοι, όχι βέβαια γιατί δεν υπάρχουν οι δυνατότητες, το ιστορικό, πολιτιστικό, φυσικό και ανθρώπινο υλικό, απλά επειδή η Δημοτική εξουσία θέλει να είμαστε χαμηλά γιατί η ίδια δεν μπορεί να πάει ψηλότερα.


Το Μάρτιο του 2011, πριν ακριβώς τρία χρόνια, η συμπολίτισσα κυρία Βασιλική Ξυλινά, κατέθεσε στο Δήμο φάκελο με όσα στοιχεία είχε συγκεντρώσει και έκανε την πρόταση το Ναύπλιο να διεκδικήσει θέση στον κατάλογο της UNESCO με τα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πέρασε ο καιρός και μόλις πέρυσι τον Αύγουστο του 2013 το θέμα έφτασε στο Δημοτικό Συμβούλιο, αφού εν τω μεταξύ η κυρία Ρόδη Κράτσα, Ευρωβουλευτής, ενδιαφέρθηκε να ενισχύσει με κάθε τρόπο την προσπάθεια.

Η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Φτάσαμε στο Νοέμβριο 2013 οπότε και ο Δήμος Ναυπλιέων υπέβαλε στο Υπουργείο Πολιτισμού τη σχετική αίτηση και περιληπτικό υπόμνημα-πρόταση για ενίσχυση της θέσης μας.

Η σχετική ειδησεογραφία

Από τότε δεν ξανακούσαμε τίποτα, ούτε έγινε κάποια προσπάθεια κατάρτισης ολοκληρωμένου φακέλλου ώστε να ενισχυθεί η αίτηση του Ναυπλίου.

Αυτό δεν σημαίνει ότι και άλλοι διεκδικητές από τον Ελλαδικό χώρο κινούνται με τους ίδιους ρυθμούς και αποτελεσματικότητα.

Για δείτε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο πριν από ένα ακριβώς χρόνο, 26 Απριλίου 2013, για την "μάχη" πέντε περιοχών της Ελλάδας για μια θέση στον κατάλογο με τα προς ένταξη μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Οι πέντε φάκελοι είναι για τη Σπιναλόγκα, τον Μινωικό πολιτισμό, τους Φιλίππους Καβάλας, τη Νικόπολη και την Ιερά πόλη του Μεσολογγίου.

Πέντε «μάχες» για μια θέση στα μνημεία UNESCO

*** Προχθές λοιπόν 25 Απριλίου 2014, ανακοινώνεται ότι: "Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων θα αποτελέσει την επίσημη ελληνική υποψηφιότητα αξιολόγησης και ένταξης στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, σύμφωνα με γραπτή διαβεβαίωση του υπουργείου Πολιτισμού στον Δήμο Καβάλας.

Ο πλήρης φάκελος που προετοίμασε η επιστημονική ομάδα εργασίας του Δήμου Καβάλας με τη συνεργασία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, της ΙΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και της 12ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων βρίσκεται ήδη προς τελική έγκριση στο υπουργείο Πολιτισμού.

Το υπουργείο Πολιτισμού θα υποβάλει τον φάκελο υποψηφιότητας τον Σεπτέμβριο στην έδρα της UNESCO το Παρίσι και τον Φεβρουάριο του 2015 ο διεθνής οργανισμός θα τον αξιολογήσει."

Η σχετική ανάρτηση

Για να ολοκληρώσουμε την εικόνα, το πως δουλεύουν άλλοι Δήμοι και Δήμαρχοι, δείτε από πότε στην Καβάλα ασχολούνται σοβαρά με το θέμα για να φτάσουν στη σημερινή επιτυχία.

«Οι Φίλιπποι στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO - Ημερίδα Ενημέρωσης για την υποψηφιότητα ένταξης» 5 Ιουλίου 2011.

Προχωρά η υποψηφιότητα των Φιλίππων για τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO 10 Φεβρουαρίου 2014

Τίποτα φυσικά δεν είναι τυχαίο, εκεί υπάρχει γνώση, σοβαρότητα, ικανότητα, δουλειά, συμμετοχή και ένας Δήμαρχος επικεφαλής με βιογραφικό υψηλού επιπέδου και προσφορά σε σημαντικές δραστηριότητες και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Εδώ, αρκούμαστε ότι ο Πρωθυπουργός αγαπά και έρχεται κάθε τόσο στο Ναύπλιο, έχουμε δυο πολύ σημαντικούς Υπουργούς από την περιοχή μας και όλο κάτι θα κάνουν για να καλύψουν την δική μας ανεπάρκεια.

Αυτή είναι η πικρή πραγματικότητα, δυο χρόνια τρέχουν -όλοι οι άλλοι- για ένα μικροέργο 2.500.000 Ευρώ, της εκβάθυνσης του Λιμανιού, αλλά και της αποχέτευσης του Δρεπάνου που καθυστερεί τόσα χρόνια.

Είμαι σίγουρος ότι η σημερινή ανάρτηση θα κινητοποιήσει το Δήμαρχο, αλλά και το Γιάννη Ανδριανό στο να προωθήσουν το θέμα και με την ευκαιρία, επειδή είναι σχεδόν παρόμοιο, να αναφέρω και το θέμα της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021".

Υπάρχει εδώ και μήνες, μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τι γίνεται Δήμαρχε; Τίποτα και εκεί; Μάλλον υπάρχουν άλλες προτεραιότητες.

Θα έχει πλάκα να δούμε σε τίποτα προεκλογικά προγράμματα της "Επόμενης Μέρας" ότι οραματιζόμαστε να ενταχθούμε στον κατάλογο της UNESCO και να γίνουμε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης!

Φαντάζεστε το δούλεμα; Φαντάζομαι το κράξιμο.

Τελειώνοντας κάτι για τον ΔΟΠΠΑΤ, δεν νομίζει ο Οργανισμός ότι πρέπει να ασχοληθεί και με πιο σοβαρά θέματα εκτός από τα Πασχαλινά προγράμματα και τις διευθετήσεις στο Βουλευτικό και το Τριανόν;

Prefadoros