Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Η εβδομάδα του σταυρού, δίδυμα και τρίδυμα των υποψηφίων

Αυτό το πολυδαίδαλο και πολύπλοκο σύστημα σταυροδοσίας και εκλογής που εφαρμόστηκε με τον Καλλικράτη, επιτρέπει δεκάδες συνδυασμούς συμφωνιών αλληλοϋποστήριξης υποψηφίων που συνήθως οι πιο παλιοί και έμπειροι εκμεταλλεύονται.

Μάλιστα καθώς οι Δημοτικές εκλογές γίνονται ταυτόχρονα με τις Περιφερειακές αλλά και με τις Ευρωεκλογές, καταλαβαίνετε ότι τα περιθώρια "σταυροσυμμαχιών" επεκτείνονται ακόμα περισσότερο.


Παλιότερα, ιδιαίτερα γι΄αυτούς που φαίνονταν ότι είχαν δυναμική, η επιδίωξη ήταν για μονοσταυρία, μονοκούκι, ώστε να "αφαιρέσει" κάποιος ψήφους από τους εσωτερικούς αντιπάλους.

Τώρα οι συμμαχίες είναι σχεδόν απαραίτητες για να έχει κάποιος δυνατότητες εκλογής.

Να πάρουμε παράδειγμα την εκλογική ενότητα του Ναυπλίου, επιτρέπονται για το κεντρικό Συμβούλιο τρεις σταυροί από το Ναύπλιο και ένας από τις άλλες ενότητες, υπολογίστε και δύο επιπλέον σταυρούς για την Δημοτική κοινότητα Ναυπλίου.

Ένας λοιπόν ψηφοφόρος της ενότητας Ναυπλίου μπορεί να βάλει μέχρι έξι σταυρούς στο ψηφοδέλτιο που θα πάρει στα χέρια του για να ρίξει στην κάλπη.

Καταλαβαίνετε ότι ένας υποψήφιος έχει δυνατότητα να συμμαχήσει, εκτός από συνυποψηφίους στο κεντρικό ψηφοδέλτιο της δικής του ενότητας, καμιά τριανταριά δηλαδή, με τους υποψηφίους και των άλλων ενοτήτων και των υποψηφίων για τη Δημοτική κοινότητα.

Αλλά και με τους υποψήφιους Περιφερειακούς Συμβούλους, ακόμα και άλλου Συνδυασμού από αυτού που πιθανόν υποστηρίζει το κόμμα του, όπως από μερικούς έγινε στις προηγούμενες εκλογές του 2010.

Θα μου πείτε, εντάξει όμως πως μπορεί κάποιος να είναι σίγουρος ότι οι συμφωνίες θα γίνουν πράξη, ότι θα τηρηθούν;

Σίγουρος δεν μπορεί να είναι κανείς, υπάρχει όμως τρόπος, εκ των υστέρων βέβαια, να διαπιστωθεί ποιος κράτησε τη συμφωνία και ποιος όχι, τουλάχιστον στα χωριά, όπου τα λίγα τμήματα έχουν "τσεκαρισμένους" ψηφοφόρους που εύκολα υπολογίζονται.

Στο Ναύπλιο, με την αλφαβητική σειρά των πολλών εκλογικών τμημάτων είναι πολύ δύσκολο να επιβεβαιωθεί η συμφωνία.

Αυτός ήταν και ο λόγος που αμέσως μετά τις εκλογές του 2010 ψυχράνθηκαν υποψήφιοι μεταξύ τους, μέχρι κόπηκαν και καλημέρες, από κάποιους που θεώρησαν ότι τους έριξαν συνάδελφοί τους.

Την τακτική αυτή, των συμφωνιών, την προτιμούν οι πλέον ισχυροί για να αποφύγουν τυχόν απρόοπτα από συνυποψηφίους τους που δεν μπορούν να υπολογίσουν τη δύναμή τους, που όμως πρέπει να έχει και το στοιχείο της εμπιστοσύνης γιατί μπορεί να γίνει και μπούμερανγκ.

Να τηρήσει τη συμφωνία ο ένας, δίνοντας ας πούμε πενήντα ψήφους και να μην την τηρήσει ο άλλος οπότε αποδυναμώνεται ο πρώτος.

Οι κατέχοντες καλά το παιχνίδι, φροντίζουν να υπόσχονται και στους πιο αδύνατους του Συνδυασμού τους, που ζητούν από παντού βοήθεια, ότι θα τους προσφέρουν κάποιες ψήφους ενώ στην ουσία αυτοί που έχουν λίγους, συνήθως από γνωστούς τους, τους δίνουν στους ισχυρούς.

Η βδομάδα λοιπόν που τρέχει είναι αυτή που θα καθορίσει την κατάταξη των υποψηφίων.

Οι περισσότεροι από αυτούς, σε μη εκλόγιμες θέσεις, απογοητευμένοι και "προδομένοι" από τα δίδυμα και τρίδυμα, θα αδιαφορήσουν για την τελική μάχη που θα βγάλει Δήμαρχο και Συμβούλιο, την επόμενη Κυριακή 25 Μαΐου 2014.

Prefadoros

Υ.Γ. Καμιά φορά οι συμφωνίες χαλάνε βίαια πριν από τις εκλογές, όταν κάποιος "πιάνει στα πράσα" τους άλλους που τον κοροϊδεύουν. Καταλαβαίνετε...