Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

"Σκοτωμός" Ανδριανού και Μανιάτη για την Επίδαυρο

maniatis-andrianosΠόλεμος ξέσπασε μεταξύ των Κυβερνητικών Υπουργών και Βουλευτών μας, Γιάννη Μανιάτη και Γιάννη Ανδριανού μετά την πρωτοβουλία του Υπουργού Μανιάτη σε συνεργασία με το Δήμο Επιδαύρου να παρουσιάσει το «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Ανάδειξης του Ευρύτερου Χώρου του Ασκληπιείου της Επιδαύρου» χωρία την παρουσία και προφανώς συμμετοχή του Επιδαυριώτη Υφυπουργού Πολιτισμού Γιάννη Ανδριανού.

Έτσι μετά τις ανακοινώσεις, τα δελτία τύπου και τις φωτογραφίες που έστειλε ο Γιάννης Μανιάτης και από τα οποία απουσιάζει εντελώς ο Ανδριανός, ο Γιάννης Ανδριανός περνά στην αντεπίθεση και με ανακοίνωση μια μέρα μετά, ούτε λίγο ούτε πολύ διεκδικεί μερίδιο για το δικό του Υπουργείο, το βάζει πρώτο και τελειώνει με τη φαρμακερή ατάκα, "Καλή συνέχεια λοιπόν σε όλους μας".

Εδώ που φτάσαμε, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να αλιεύουν ψήφους από την ίδια θάλασσα, αναμενόμενο ήταν να το δούμε και αυτό.

Πάντως το unfair του Μανιάτη να μπλεχτεί σε αρμοδιότητες του Υπουργείου Πολιτισμού και μάλιστα στην Επίδαυρο μάλλον δεν θα μείνει αναπάντητο από τον Ανδριανό.

Μανιάτης:

Εκδήλωση για την παρουσίαση του «Ολοκληρωμένου Προγράμματος Περιβαλλοντικής Ανάδειξης του Ευρύτερου Χώρου του Ασκληπιείου της Επιδαύρου», με κεντρικό ομιλητή τον Υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, διοργανώσαν από κοινού το ΥΠΕΚΑ και ο Δήμος Επιδαύρου σήμερα Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου και ώρα 18.30, στην αίθουσα Ξενία Επιδαύρου.

Η παρουσίαση του Προγράμματος έγινε από τους καθηγητές, Βασίλη Λαμπρινουδάκη και Παναγιώτη Δημόπουλο. Στην εκδήλωση μίλησε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ενώ χαιρετισμό απεύθηναν ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Α.Χειβιδόπουλος, οι Δήμαρχοι Επιδαύρου, Κων/νος Γκάτζιος, Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα», Σταύρος Μπένος.

Το Ασκληπιείο της Επιδαύρου είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημειακά σύνολα της χώρας μας, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο ένα μεγάλο πλήθος επισκεπτών. Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται σεάμεση συσχέτιση και ισορροπία με το φυσικό περιβάλλον, στοιχείο που τον καθιστά έναν χώρο με οικολογικό περιεχόμενο, κατάλληλο για περίπατο και για εκπαίδευση.

Στην αρχαιότητα το ιερό του Ασκληπιού αποτελούσε ένα πρότυπο ιατρικό – θεραπευτικό κέντρο, που απέκτησε τεράστια φήμη η οποία διαδόθηκε όχι μόνο στον ελλαδικό, αλλά σε όλο το μεσογειακό κόσμο, με αποτέλεσμα τη δημιουργία περισσότερων από170 Ασκληπιείων, δηλαδή θυγατρικών ιερών – νοσηλευτικών κέντρων, διαδίδοντας τη θεραπευτική λατρεία του Ασκληπιού και την ιατρική επιστήμη, στην Αττική, την Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα, τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη, τη Μικρά Ασία μέχρι τη μακρινή Κιλικία, τη Ρώμη και την Κυρήνη στην Αφρική.

Ωστόσο, στη σύγχρονη εποχή, η αποκατάσταση και η χρήση του αρχαίου θεάτρου έχει οδηγήσει σε μία εσφαλμένη πρόσληψη του αρχαιολογικού χώρου από το ευρύτερο, ελληνικό αλλά και ξένο, κοινό. Ο χώρος δεν γίνεται κατανοητός ως αυτό που ήταν, δηλαδή ένα ιδιαίτερα μεγάλου μεγέθους συγκρότημα λατρείας και άσκησης της ιατρικής, αλλά απλά και μόνο ως ένα, ομολογουμένως εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και αισθητικής, θεατρικό οικοδόμημα.

Στόχος της παρέμβασης που επιχειρείται με ολοκληρωμένο και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο μέσω του Ολοκληρωμένου Προγράμματος, είναι να αποκατασταθεί η αυθεντική υπόσταση του μνημειακού συγκροτήματος και η προσφορά στους επισκέπτες μιας μοναδικής εμπειρίας: να γνωρίσουν και να βιώσουν το τι ήταν και πώς λειτουργούσε το Ασκληπιείο κατά την Αρχαιότητα, πώς η θρησκευτική λατρεία και τα στοιχεία της φύσης (θέση, κλίμα, χλωρίδα, πανίδα, νερό, ως βασικός παράγων ίασης) συνδυάστηκαν με την ανακάλυψη της ιατρικής επιστήμης.

Ταυτόχρονα, η δυνατότητα της αποκατάστασης της ενδημικής βλάστησης θα επιτρέψει την άμεση σύνδεση του αρχαιολογικού χώρου με το φυσικό περιβάλλον. Θα δημιουργηθεί, λοιπόν, ένας χώρος με αρχαιογνωστικό περιεχόμενο σε ισορροπία με τη βίωση του φυσικού περιβάλλοντος σε όλες τις κλίμακες, από το επίπεδο της θέασης του τοπίου ως τη μικρο-κλίμακα των φυτών και των δένδρων. Ένας χώρος, δηλαδή, με οικολογικό, μορφωτικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο, κατάλληλος για εκπαίδευση και για περίπατο.

Το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Ανάδειξης του Ευρύτερου Χώρου του Ασκληπιείου της Επιδαύρου, αναμένεται να έχει άμεσα θετικά οικονομικά αποτελέσματα, καθώς θα προσελκύσει επισκέπτες στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου, αλλά και σε ολόκληρη την Αργολίδα, θα επιμηκύνει την τουριστική περίοδο στην ευρύτερη περιοχή, θα δημιουργήσει ευκαιρίες στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Επιδαύρου για να αυξήσουν τα έσοδά τους και θα προσελκύσει νέες επενδύσεις.

Ανδριανός:

Ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν μου επέτρεψαν να παρευρίσκομαι στην ενδιαφέρουσα εκδήλωση για την παρουσίαση του προγράμματος περιβαλλοντικής ανάδειξης του Ασκληπιείου της Επιδαύρου, στην οποία όμως, εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού συμμετέχει η Γενική Γραμματέας και άριστη γνώστρια του θέματος κ. Μενδώνη.
Η Αργολίδα συνολικά, και εν προκειμένω η Επίδαυρος, είναι τόπος παγκόσμιου ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Τα μνημεία του τόπου μας είναι βεβαίως ελληνικά, όμως η σημασία τους είναι οικουμενική. Και είναι χρέος μας ως θεματοφύλακες αυτής της παρακαταθήκης να διασφαλίζουμε την προστασία, την ανάδειξη, την επισκεψιμότητα και την αξιοποίησή τους.

Στην κατεύθυνση αυτή, είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι, παρά την δημοσιονομική κρίση και τις βαριές συνέπειές της, η σύμπραξη δύο υπουργείων, του Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθώς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και φορέων της κοινωνίας των πολιτών, όπως κατ’ εξοχήν είναι το Σωματείο «Διάζωμα» ενώνουν δυνάμεις για την αποτελεσματικότερη επιτέλεση αυτού ακριβώς του χρέους.

Είμαι βέβαιος ότι η κοινή προσπάθεια αυτή για την προστασία και την ανάδειξη του Ασκληπιείου της Επιδαύρου, καθώς και των υπολοίπων σπουδαίων μνημείων της Αργολίδας μας – αρχαίων, βυζαντινών, νεώτερων και σύγχρονων – θα συνεχίσει να αποδίδει σημαντικούς καρπούς και στο μέλλον.

Καλή συνέχεια λοιπόν σε όλους μας.