Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Τα Μνημόνια για το καλό μας, το ΤΑΙΠΕΔ για το καλό τους... και μια ευκαιρία να γλιτώσουμε τα οικόπεδα...

Υπάρχουν ακόμα στη χώρα μας, κάποιοι που δεν έχουν συμφέρον και εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τα Μνημόνια επιβλήθηκαν για να πάμε στην ανάπτυξη και να μεταρρυθμιστούν οι θεσμοί ώστε να γίνουμε ένα σύγχρονο κράτος.

Παρόλο που έχουν περάσει έξι χρόνια από την εφαρμογή των Μνημονίων, το εντελώς αντίθετο συνέβη.

Και είναι απλό το γιατί και το έχω γράψει και γω σε δεκάδες αναρτήσεις, εδώ.

Τα Μνημόνια μας επιβλήθηκαν για τρεις λόγους:
  1. Για να πάρουν σίγουρα οι δανειστές τα χρωστούμενα και με το παραπάνω και να γίνουμε μια πιο ευάλωτη χώρα από ότι μέχρι τότε.
  2. Για να γίνει το εργατικό δυναμικό φτηνό και χωρίς δικαιώματα, έρμαιο της ντόπιας και διεθνούς ολιγαρχίας.
  3. Για να (ξε)πουληθεί η κρατική περιουσία σε οικονομικά ισχυρούς που χωρίς ρίσκο θα κερδοσκοπήσουν σε βάρος τελικά της εθνικής οικονομίας.
Είναι τόσο θρασείς οι προπαγανδιστές των Μνημονίων που δε διστάζουν να κατηγορούν τους Έλληνες πως δεν εφαρμόζουν σωστά τα Μνημόνια, γι΄αυτό δεν καλυτερεύει η ζωή τους.

"Αν είχαμε εφαρμόσει το πρώτο, δεν θα χρειαζόταν το δεύτερο και αν εφαρμόζαμε το δεύτερο δεν θα χρειαζόταν το τρίτο..."

Παρά λοιπόν την αυταπόδεικτη απάτη των Μνημονίων, ούτε ανάπτυξη ήρθε, το αντίθετο έγινε, χιλιάδες επιστήμονες και επιχειρήσεις φεύγουν για το εξωτερικό, ούτε φυσικά μεταρρυθμίσεις έγιναν, εκτός από μειώσεις μισθών και συντάξεων και επιβολή δυσβάσταχτων φόρων, που δεν αποτελούν φυσικά μεταρρυθμίσεις.

Είδατε καμιά μεταρρύθμιση στην Παιδεία, την Υγεία, τη Δικαιοσύνη, τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης; Κάποιες μόνο αλλαγές που ούτως ή αλλιώς είχε έρθει η ώρα τους για να γίνουν, ανεξάρτητα από τα Μνημόνια.

Η τρανότερη απόδειξη γι΄αυτά που γράφω, έρχεται μόλις χθες.

Κατηγορούνται και έχουν κληθεί σε απολογία υπεύθυνοι της πώλησης 28 ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ από την οποία ζημιώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο 600 εκατομμύρια Ευρώ.

Δηλαδή αντί να έχει όφελος το κράτος από την πώληση, όπως υποτίθεται ήταν ο στόχος, υπέστη και τεράστια ζημιά.

Θα μου πείτε πάντα υπάρχουν και παλιάνθρωποι που κλέβουν το κράτος, και αυτό μπορεί να έγινε και στην προκειμένη περίπτωση.

Ναι, συμφωνώ, όμως υπάρχει μια λεπτομέρεια, πολύ βασική και ουσιαστική, "τα μέλη του δ.σ.του ΤΑΙΠΕΔ που αποφάσισαν τις εν λόγω πωλήσεις δεν διώκονται για απιστία, καθώς ο καταστατικός νόμος του ΤΑΙΠΕΔ το απαγορεύει..."

Καταλάβατε φαντάζομαι, "πουλάτε όσο θέλετε, κανένας δεν σας κατηγορήσει, κανένας δεν θα πάει φυλακή..."

Να πούμε και για την εποχή του σκανδάλου, το 2014 συνέβη, επί Κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.

Τι έγινε παιδιά; Μούγκα;

Αυτή είναι η πραγματικότητα, γι΄αυτό και πήγε να τιναχτεί η συμφωνία το καλοκαίρι στον αέρα, για το Ταμείο των 50 δισ.

Διαβάστε τη σχετική είδηση και το πως την γράφουν δυο πολύ γνωστά μέσα ενημέρωσης.

Πριν όμως, για δείτε και μια είδηση που μάλλον μας ενδιαφέρει:

Ιωάννινα: Ανακαλείται η πώληση τριών οικοπέδων με απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ

Μήπως εκτός από πανηγύρια και τρεχαλητά, που απαραίτητα και ευχάριστα είναι, να ασχοληθούμε μπας και γλιτώσουμε κάποιο ακίνητο στο Δήμο μας;

Prefadoros

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500065543

Στο τελικό στάδιο μπαίνει η ανακριτική διαδικασία για την διερεύνηση της υπόθεσης σχετικά με την πώληση και επαναμίσθωση των 28 ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου από το ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων που ολοκληρώθηκαν μέσα στο 2014, μπήκε, τουλάχιστον ως προς το ένα μέρος της, αυτό της απιστίας.

Ο Ανακριτής κατά της Διαφθοράς Κώστας Σαργιώτης που χειρίζεται την υπόθεση, μετά την ολοκλήρωση των αναγκαίων ενεργειών για την διερεύνηση της πράξης της απιστίας, απέστειλε κλήσεις προς εμφάνιση στους κατηγορούμενους, που βαρύνονται με την ως άνω κατηγορία, για την οποία είχε προηγηθεί η άσκηση ποινικής δίωξης από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς μετά από σχετική παραγγελία της Εισαγγελέως Ελένης Ράϊκου.

Οι πρώτοι κατηγορούμενοι που εμφανίστηκαν ενώπιον του ανακριτή ζήτησαν και πήραν προθεσμία για τα μέσα Απριλίου 2016.

Στο εισαγγελικό πόρισμα αναφέρονται περιπτώσεις όπου εντοπίζεται υποτίμηση της αξίας πώλησης των ακινήτων, με αποτέλεσμα να εισπραχθεί μικρότερο τίμημα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις σημειώνονται διαδικασίες όπου δεν εκτιμήθηκε σωστά η αξία γης ή σε άλλες δεν υπήρξε ακριβής εκτίμηση για τη μελλοντική τους υπεραξία, ενώ εκτιμάται ότι υπήρξε και υπέρογκος καθορισμός των ετήσιων μισθωμάτων καθώς και επαχθείς όροι μίσθωσης σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου.

Να σημειωθεί ότι  , όταν οι όποιες εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων έχουν τύχει της έγκρισης του επιστημονικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ και επίσης τον έλεγχο νομιμότητας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προϋποθέσεις που ίσχυσαν εν προκειμένω για το σύνολο της πώλησης των 28 ακινήτων. Η εισαγγελία διαφθοράς με βάση τα παραπάνω έβαλε στο αρχείο την κατηγορία ως προς τα μέλη του ΔΣ.

Για τον λόγο αυτό η δίωξη πλήττει μόνον τους εμπειρογνώμονες, ενώ το σύνολο της ζημίας για το Δημόσιο, υπολογίζεται από τους εισαγγελείς περί τα 580 με 600 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εισαγγελικό πόρισμα αξιολογείται η ευθύνη του συμβουλίου των εμπειρογνωμόνων, αποτελούμενο από έλληνες και αλλοδαπούς επιστήμονες, επισημαίνοντας ότι είχαν τις ειδικές γνώσεις και την ικανότητα να εισηγηθούν την τροποποίηση των όρων της συναλλαγής, εν τούτοις, όπως αναφέρεται, ομόφωνα γνωμοδότησαν προς το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ότι η διαδικασία που τηρήθηκε ήταν επωφελής, ενώ αποδείχθηκε ασύμφορη και απειλούσε ζημία του ελληνικού Δημοσίου ανερχόμενη σε τουλάχιστον 580 εκατ. ευρώ.

Για όλα αυτά οι κατηγορούμενοι αναμένεται να δώσουν τις δικές τους εξηγήσεις απολογούμενοι ενώπιον του κ. Σαργιώτη, ο οποίος μαζί με την αρμόδια εισαγγελέα θα αποφασίσει μετά την απολογία των εμπλεκομένων για την περαιτέρω ποινική τους μεταχείριση.

Το δεύτερο σκέλος της υπόθεσης αφορά την μη απόδοση τόκων από το ΤΑΙΠΕΔ προς το Δημόσιο από την κατάθεση του τιμήματος στους λογαριασμούς του Ταμείου έως την απόδοση στο Δημόσιο.

Για την πράξη αυτή έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος των μελών της προηγούμενης διοίκησης με βάση τις διατάξεις περί υπεξαίρεσης.

Να σημειωθεί ότι ως προς την κατηγορία αυτή δεν ισχύει το «ακαταδίωκτο» των μελών του δ.σ., αφού αυτό αφορά μόνο αδικήματα που σχετίζονται με το στοιχείο του συμφέροντος ή μη για το Δημόσιο των συμβάσεων που καταρτίζουν. Με αυτό το αντικείμενο εκκρεμούν ενώπιον των Ανακριτών της Διαφθοράς και άλλες υποθέσεις από συμβάσεις αποκρατικοποιήσεων.

https://www.efsyn.gr/arthro/se-apologia-katigoroymena-stelehi-toy-taiped

Τον Απριλίο ξεκινούν οι απολογίες κατηγορουμένων στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ της περιόδου 2013 - 2014, μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του Ταμείου.

Το κατώφλι του Ανακριτή Διαφθοράς Κώστα Σαργιώτη θα περάσουν οι πρώτοι κατηγορούμενοι, που καλούνται να λογοδοτήσουν για απιστία στην υπόθεση της αξιοποίησης των 28 ακινήτων του Δημοσίου.

Η δικογραφία αφορά πέντε κτήρια των υπουργείων -Πολιτισμού, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας και Παιδείας, 13 κτήρια ΔΟY, πέντε κτήρια της Αστυνομίας, το κτήριο του Κεράνη κ.α που μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό την πώληση και λειτουργική μίσθωση τους για 20 χρόνια.

Η επίμαχη συναλλαγή ολοκληρώθηκε το Μάιο 2014 με ομόφωνη εισήγηση του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων και απόφαση του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ και αφορά δυο συμβάσεις πώλησης και 28 συμβάσεις επαναμίσθωσης για 20 χρόνια με αντισυμβαλλόμενα μέλη το ελληνικό Δημόσιο και δυο αναδόχους.

Το συνολικό τίμημα ανήλθε σε 261 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το δημόσιο ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλλει ετησίως μισθώματα που για το πρώτο έτος ανέρχονταν σε 25,5 εκατομμύρια ευρώ.

Οι εμπειρογνώμονες καλούνται σε απολογία βάσει των στοιχείων που συνέλεξαν οι Εισαγγελείς Διαφθοράς που ερεύνησαν την υπόθεση οι οποίοι έκριναν ότι τα μέλη του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων «παρ’ ό,τι μπορούσαν λόγω των γνώσεων και των ικανοτήτων τους να εισηγηθούν τροποποίηση των όρων της συναλλαγής, ώστε η αξιοποίηση της περιουσίας να καταστεί συμφέρουσα για το Δημόσιο, δεν το έπραξαν και ομόφωνα γνωμοδότησαν προς το ΔΣ ότι η διαδικασία που τηρήθηκε ήταν επωφελής».

Οι εισαγγελείς εκτιμούν πως η επίμαχη διαδικασία αποδείχτηκε ασύμφορη και απειλούσε ζημιά του ελληνικού δημοσίου ανερχόμενη σε τουλάχιστον 580 εκατομμύρια ευρώ .Αναφέρονται επίσης, σε «επαχθείς μισθωτικούς όρους» που επάγονται ζημία για το ελληνικό δημόσιο η οποία δεν μπορεί να προσδιοριστεί εκ των προτέρων.

Στην ίδια δικογραφία περιλαμβάνεται και η κατηγορία της υπεξαίρεσης για την οποία βαρύνονται τα μέλη της διοίκησης του Ταμείου, της επίμαχης περιόδου, για την οποία η έρευνα του Κώστα Σαργιώτη συνεχίζεται.

Η κατηγορία για τα μέλη του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ αφορά την μη απόδοση τόκων μετά την είσπραξη του τιμήματος και εντός δέκα ημερών.

Σύμφωνα με την δικογραφία, όφειλαν αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας και την είσπραξη του τιμήματος και το αργότερο μέσα σε δέκα ημέρες, να πιστώσουν το ποσό στον ειδικό λογαριασμό του Δημοσίου μαζί με τους αναλογούντες τόκους τους οποίους δεν απέδωσαν.