Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Έξι χρόνια πριν, 23 Απριλίου 2012, το παρασκήνιο της εκλογής του Δημήτρη Κωστούρου στη Δημαρχία και τα παρεπόμενα...

Απρίλης 2012, ο Παναγιώτης Αναγνωσταράς ήταν γνωστό από καιρό ότι θα παραιτείτο από Δήμαρχος για να δοκιμάσει την τύχη του σαν υποψήφιος Βουλευτής, με την παρότρυνση του Αντώνη Σαμαρά.

Οι υποψήφιοι διάδοχοι ετοιμάζονταν, ο Βασίλης Βασιλόπουλος, ο πιο εφησυχασμένος λόγω της κομματικής προτίμησης της ΝΔ, που "ήλεγχε" τους περισσότερους Συμβούλους, ο Δημήτρης Κωστούρος που κινούσε γη και ουρανό, προσπαθώντας να κάνει συμμαχίες που φαίνονταν αδύνατες και ο Ραφαήλ Μπαρού, που είχε εναποθέσει τις ελπίδες του, στη στενή σχέση που είχε αναπτύξει, με το οικογενειακό περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά.


Θεωρητικά, τον πιο δύσκολο ρόλο είχε ο Δημήτρης Κωστούρος για να φτάσει στην επιτυχία, στην πραγματικότητα όμως, δεν είχε παρά να δώσει κάποιες υποσχέσεις σε δυο τρεις Συμβούλους και να τους πάρει με το μέρος του.

Η εκλογή που έγινε στις 23 Απριλίου 2012, με μυστική ψηφοφορία, θα αναδείκνυε Δήμαρχο όποιον συγκέντρωνε 11 από τους 20 Συμβούλους του Συνδυασμού.

Ο Βασιλόπουλος είχε σίγουρους τους 9, οι κομματικοί της ΝΔ ήταν περισσότεροι, αλλά κάποιοι ήταν σίγουρο ότι δε θα τον ψήφιζαν.

Ο Κωστούρος είχε 7 με 8 σίγουρους και έδινε μάχη να προσελκύσει τουλάχιστον άλλους δύο και να πάει σε ισοπαλία και σε επανάληψη της εκλογής.

Ο Λάκης Μπαρού, όταν εξαντλούνται όλα τα περιθώρια και μένοντας με έναν(;) ακόμη Σύμβουλο να τον στηρίζει, μια μέρα πριν από την εκλογή καταγγέλλει το κόμμα του με μια σκληρή ανακοίνωση και αποχωρεί από τη ΝΔ και από τη διαδικασία της εκλογής...

Βούτυρο στο ψωμί του Κωστούρου, μία λιγότερη ψήφος εναντίον του και ρήγμα στη Νεοδημοκρατική παράταξη, εύκολα κάμπτονται τα κομματικά αντανακλαστικά μιας τραυματισμένης παράταξης, όταν μάλιστα υπάρχει και προσωπικό όφελος.

Ο Γιάννης Μπούνος, Γραμματέας της νεολαίας τότε της ΝΔ, αλλάζει στρατόπεδο, τον ακολουθεί ο Νίκος Αρματάς, το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αναδεικνύει Δήμαρχο το Δημήτρη Κωστούρο με 11 ψήφους, έναντι των 8 που πήρε ο Βασιλόπουλος, ο Μπαρού δεν ψήφισε.

Παρά τα αρχικά χαμόγελα, γρήγορα αρχίζουν οι κόντρες, ο Βασιλόπουλος κατηγορεί τον Αρματά για πολιτική συναλλαγή με ανταλλάγματα, σε επιστολή του στις 8 Σεπτεμβρίου 2012, η οποία τελειώνει: "Η πολιτική συναλλαγή στο αποκορύφωμά της. Το πολιτικό «παζάρι» σε όλο του το μεγαλείο. Το «Νέο ήθος» στην πρώτη γραμμή. Δοξάστε το!"

Οι εντάσεις και οι τριβές που ακολούθησαν την εκλογή, συνεχίστηκαν μέχρι την αποχώρηση ένα χρόνο μετά, το Μάιο 2013, έξι Δημοτικών Συμβούλων από την παράταξη, του Δημάρχου πλέον Δημήτρη Κωστούρου, με καταγγελία για "μια σειρά παρακμιακά φαινόμενα κακοδιαχείρισης, αδιαφάνειας, αδράνειας αναποτελεσματικότητας, εξυπηρέτησης "ημετέρων", και απομάκρυνσης από το αρχικό πρόγραμμα δράσης, που οδήγησαν τους δημοτικούς συμβούλους στην αναγκαία απόφαση ανεξαρτητοποίησης τους".

Για την ιστορία, αλλά και το πολιτικό ήθος και τις σκοπιμότητες, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που αποχώρησαν, ήταν οι Μ.Γκιαούρη-Κούτσελα, Ν.Χρόνης, Β.Βασιλόπουλος, Σ.Κουτρουμπής, Γ.Νώτης και Κ.Τσιόδρας.

Οι Σύμβουλοι αυτοί, πλην του Κώστα Τσιόδρα που αποσύρεται από την πολιτική, βρήκαν φιλόξενη στέγη στο συνδυασμό του Χρήστου Γραμματικόπουλου, ενώ ο Λάκης Μπαρού, αφού παλαντζάρισε μεταξύ Γραμματικόπουλου και Κωστούρου, κατέληξε στον δεύτερο...

Η συνέχεια μετά τις εκλογές του 2014 γνωστή, ανεξαρτητοποίηση των Χρόνη και Βασιλόπουλου, που εγκατέλειψαν τη θαλπωρή της πολιτικής στέγης που τους είχε προσφέρει ο Γραμματικόπουλος, και από τότε "ερωτοτροπούν" πολιτικά με το Δήμαρχο, που είχαν καταγγείλει για "παρακμιακά φαινόμενα κακοδιαχείρισης, αδιαφάνειας, αδράνειας αναποτελεσματικότητας, εξυπηρέτησης "ημετέρων"..." επειδή ο Νόμος τους απαγορεύει να ενταχθούν επίσημα στην παράταξη του.

Όμορφος κόσμος, με αρχές και αξιοπρέπεια, προπαντός με σταθερές απόψεις και ανιδιοτελή κίνητρα, ένας άρρωστος πολιτικά κύκλος, που άρχισε με την εκλογή Κωστούρου στη Δημαρχία, πριν έξι ακριβώς χρόνια, συνεχίζεται...

Μακάρι να κλείσει αυτός ο κύκλος στις προσεχείς Δημοτικές εκλογές, για το καλό όλων και κυρίως του Δήμου Ναυπλιέων.

Prefadoros

Η δήλωση του Λάκη Μπαρού για την παραίτηση του: