Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ είναι πλέον εδώ

Απογοήτευση τελικά με την ανακοίνωση του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ που τόσο περιμέναμε.

Είμαστε φοβερή ράτσα, πως ένα καταρχήν τολμηρό και αναγκαίο βήμα καταφέρνουμε να το κάνουμε πολύπλοκο, δυσκίνητο, μη πλήρως αυτοδιοικούμενο και φτωχό μόνο εμείς μπορούμε να το καταφέρουμε.

Ας δούμε μερικά από τα πολλά που, μελετώντας δυο μέρες, συμπεράναμε:

-- Υπάρχουν σοβαρές στρεβλώσεις στο χωροταξικό και στις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί.

-- Μεταφέρονται κάποιες αρμοδιότητες στους νέους Δήμους, από τις Νομαρχίες που καταργούνται, σταδιακά και με Υπουργικές αποφάσεις σε βάθος χρόνου χωρίς συγκεκριμένες προβλέψεις για προσωπικό και οικονομική στήριξη (θα πούμε πιο κάτω γιατί).

-- Θα επέλθει τεράστια αναστάτωση στους υπαλλήλους που θα πρέπει να επιλέξουν σε πιο Δήμο θα πάνε και τι τελικά θα κάνουν αφού τα οργανογράμματα θα συνταχθούν αργότερα.

-- Οι δύο βαθμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δήμοι και Περιφέρειες, δεν θα έχουν πλέον καμία σχέση και θα υπάγονται κατευθείαν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις δηλαδή στην Κυβέρνηση.

-- Το εκλογικό σύστημα, οι συνδυασμοί και η παρουσία τελικά στα Δημοτικά Συμβούλια είναι απαγορευτικά για μικρές και ανεξάρτητες κινήσεις πολιτών και καθόλου αναλογικά.

-- Ένα δυσκίνητο και γραφειοκρατικό σύστημα λειτουργίας και λήψης των αποφάσεων που στην προσπάθεια να φανεί δημοκρατικό κάνει τα πράγματα χειρότερα.

-- Θεωρητικά τα έσοδα που φαίνονται να δίνονται ως ποσοστό από διάφορους φόρους είναι τόσο περίπλοκα και κατόπιν αποφάσεων του Υπουργού που είναι αμφίβολο αν θα αποδίδονται ακριβώς και στην ώρα τους.

-- Οι επιχειρήσεις που καταργούνται ή συγχωνεύονται καλώς μειώνονται γιατί στην πλειοψηφία τους είχαν γίνει κέντρα σπατάλης και βολέματος ημετέρων αλλά οι εργαζόμενοι δυστυχώς θα μείνουν στο δρόμο.

Θα περιμέναμε μεγαλύτερη γενναιότητα για μια πραγματική Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι όμως προφανές ότι η Κεντρική Διοίκηση δεν θέλει να χάσει το "κουμάντο" και οι τοπικοί Βουλευτές την όποια δύναμη έχουν ακόμα στον καταργούμενο Νομό τους.

Φυσικά δεν τελειώσαμε, μόλις τώρα αρχίζουμε, ελπίζουμε μόνο μέχρι την ψήφισή του ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ να καταφέρει να βελτιωθεί ώστε να καταφέρει να ζήσει περισσότερο από τον προκάτοχό του τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ.