Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Γιώργος Τσούρνος, πορεία σαν μυθιστόρημα

Θα σας κουράσει λίγο σήμερα ο Prefadoros με ένα μικρό μυθιστόρημα που όμως είναι αληθινό και αναφέρεται στο Γιώργο Τσούρνο και στην για πολλά χρόνια παρουσία του στα κοινά του Ναυπλίου και της Αργολίδας.

Αφορμή η τοποθέτησή του ως Συμβούλου του Δημάρχου Ναυπλίου αλλά και η επίθεση στο Χρήστο Γραμματικόπουλο μετά το πόρισμα των ελεγκτών για τα περιβόητα έργα στην Πρόνοια που ο Γιώργος Τσούρνος είχε ζητήσει καταγγέλλοντας τον Παναγιώτη Αναγνωσταρά.

(Για την ιστορία και για αυτούς που δεν έχουν ασχοληθεί με το θέμα να πω δυο λόγια, αλίμονο αν από έμπειρους αυτοδιοικητικούς υπήρχαν λάθη στη νομιμότητα και τις αναθέσεις, το ζήτημα είναι ποια έργα έγιναν και που και αν τελικά εκπληρώθηκε ο στόχος του προγράμματος για την ανάπλαση της Πρόνοιας.)

Δεν θα με ενδιέφερε το τι λέει και το τι κάνει ο Γιώργος Τσούρνος, από τη στιγμή όμως που είναι έμμισθος Σύμβουλος του Δήμου Ναυπλίου και τον μισθό του τον πληρώνω και εγώ με τους άλλους συμπολίτες θα τον κρίνω και μάλιστα πολύ πιο αυστηρά από κάποιον που έχει λαϊκή νομιμοποίηση.

(Όλα τα λεγόμενα και τις ανακοινώσεις μπορείτε να τα διαβάσετε στο blog της Αργολικής Ανάπτυξης, εδώ.)

Η ιστορία μας ξεκινάει το 1982 (μέχρι τότε ήταν Δημοτικός Σύμβουλος, από το 1974), τότε που ο Γιώργος Τσούρνος με πρωτόγνωρο, για τα πολιτικά ήθη της Συντηρητικής Παράταξης, τρόπο τίθεται επικεφαλής του Συνδυασμού που ονομάζει Ναυπλιακό Συναγερμό.

Χάνει τις εκλογές τις οποίες κερδίζει τέσσερα χρόνια μετά, το 1986, και αναλαμβάνει Δήμαρχος από τον προκάτοχό του Γιάννη Μελίδη και είναι γεγονός ρίχνεται αμέσως στη δουλειά.

Εκπονεί σχέδια για την επέκταση του σχεδίου πόλης (ακούγονται ψίθυροι όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις για προνομιακή μεταχείριση περιοχών) και βάζει μπρος την ανάπλαση όλης της πόλης που είναι σαφές ότι ασφυκτιά και δεν μπορεί να ανταποκριθεί και στις νέες τουριστικές ανάγκες που δημιουργούνται.

Ανοίγει δίαυλο επικοινωνίας με τις Βρυξέλλες, μέσω του Ιριώτη Καλλιάνου που είναι ανώτερος υπάλληλος εκεί, και εκμεταλλευόμενος τους περιορισμένους ελέγχους του 1ου Πακέτου Ντελόρ αρχίζει τα έργα, πολλές φορές και χωρίς τις σχετικές άδειες, για να προλάβει τις εκταμιεύσεις των χρημάτων.

Ανταμείβεται από τους Ναυπλιώτες και επανεκλέγεται πανηγυρικά το 1990 και συνεχίζει το έργο του ρίχνοντας το βάρος και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων αλλά και τον πολιτισμό.

Έχοντας ολοκληρώσει ένα πράγματι εντυπωσιακό έργο ως Δήμαρχος, παρά τις ενστάσεις αρκετών κυρίως λόγω του τρόπου που λειτουργούσε και που αποδόθηκε με τη λέξη "Τσουρνισμός", αρχίζει να έχει βλέψεις για τη Βουλή των Ελλήνων.

Καλλιεργεί σχέσεις με πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής (Κεφαλογιάννης) και αρχίζει επισκέψεις σε χωριά για να τον γνωρίσουν.

Ενώ αυτά είναι γνωστά το 1994 διεκδικεί και πάλι τη Δημαρχία με τη δέσμευση ότι δεν θα πάει για Βουλευτής και ξανακερδίζει τις εκλογές.

Όμως η προκήρυξη Εθνικών εκλογών το 1996 τον κάνει να αφήσει τη Δημαρχία στον Κώστα Χαραμή και να κατέβει σαν υποψήφιος Βουλευτής Αργολίδας.

Δεν βγαίνει Βουλευτής και θέλει να επιστρέψει στη Δημαρχία στις Δημοτικές εκλογές του 1998 απαιτώντας από τον Κώστα Χαραμή να αποσυρθεί.

Φυσικά κάτι τέτοιο δεν γίνεται, ο Κώστας Χαραμής αλλάζει το όνομα και τα πρόσωπα του Συνδυασμού, και ο Γιώργος Τσούρνος με το Ναυπλιακό Συναγερμό διεκδικεί τη Δημαρχία δεσμευόμενος προεκλογικά (στην τελική ομιλία στην Πλατεία Συντάγματος) ότι θα σεβαστεί την εντολή του Ναυπλιακού λαού και θα μείνει στην Αντιπολίτευση αν δεν βγει Δήμαρχος.

Χάνει από τον πρώην συνεργάτη του και μετά από λίγο καιρό αποχωρεί από Δημοτικός Σύμβουλος δίνοντας το δαχτυλίδι στον Παναγιώτη Αναγνωσταρά και προετοιμάζεται ξανά για υποψήφιος Βουλευτής αφού στην αρχηγία της ΝΔ είναι πλέον ο Κώστας Καραμανλής και η συγκυρία τον ευνοεί.

Βγαίνει Βουλευτής στις Εθνικές εκλογές του 2000 αλλά χάνει η ΝΔ και έτσι το όνειρο για προώθηση στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων μένει ανεκπλήρωτο.

Σαν Βουλευτή Αργολίδας τον θυμόμαστε από τις αναμεταδόσεις του DRTV στις ομιλίες του στη Βουλή και από τα επαινετικά σχόλια του Πιτσάκη στο Δημοσιογράφο.

Κατά τα άλλα το απόλυτο μηδέν που εισέπραξε και στις εκλογές του 2004 και που κέρδισε η ΝΔ.

Εν το μεταξύ ο Παναγιώτης Αναγνωσταράς είναι Δήμαρχος από τις εκλογές του 2002 όπου κέρδισε τον Κώστα Χαραμή.

Ο Γιώργος Τσούρνος μετά την αποτυχία επανεκλογής του σαν Βουλευτής το 2004 ετοιμάζει την δεύτερη επιστροφή του στο Δήμο στις εκλογές του 2006.

Το σκηνικό το ίδιο με του 1998, μόνο που αυτή τη φορά αντίπαλος δεν είναι ο Χαραμής αλλά ο Αναγνωσταράς.

Ξαναχάνει ο Γιώργος Τσούρνος και αφού στην ουσία αφήνει το Συνδυασμό του να διαλυθεί προοδευτικά αρχίζει πόλεμο στον Αναγνωσταρά με προσφυγές στα διάφορα ελεγκτικά όργανα, αγωγές για την μη πληρωμή της συζύγου του Άννας Μαντά και με κάθε ευκαιρία από τα κανάλια κατακεραυνώνει τον πρώην συνεργάτη του και πολιτικό του παιδί σαν ανίκανο και κατώτερο των περιστάσεων.

Όλα αυτά, υπάρχουν και τα σχετικά ντοκουμέντα, μέχρι πέρυσι τέτοιο καιρό περίπου όταν άκρα του τάφου σιωπή από τον Γιώργο Τσούρνο για τον Αναγνωσταρά.

Πολλοί είπαν τότε ότι μετά τη δικαίωση της συζύγου και τις πληρωμές που έγιναν όλα ταχτοποιήθηκαν και ο Γιώργος Τσούρνος θα αποσυρόταν από τις όποιες απαιτήσεις του.     

Αμ δε που θα καθόταν ήσυχος ο Γιώργος.

Επανέρχεται δριμύτερος και "απαιτεί" δημόσια να τοποθετηθεί ο Αναγνωσταράς αν θα συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο των εκλογών του Καλλικράτη το Νοέμβριο του 2010 τη σύζυγό του Άννα Μαντά.

Ο Αναγνωσταράς κάνει το κορόιδο και δεν απαντά αφού πιέζεται και από άλλους υποψήφιους να μην γίνει δεκτή στο ψηφοδέλτιο.

Έτσι, αφού πέρασαν λίγες μέρες ανακοινώνετε η υποψηφιότητα της Άννας Μαντά-Τσούρνου ως Περιφερειακής Συμβούλου Αργολίδας με το ψηφοδέλτιο του Πέτρου Τατούλη!.

Μετά το πενιχρό αποτέλεσμα και την μη εκλογή της συζύγου όλοι είπαμε ότι επιτέλους ο Γιώργος θα ησυχάσει.

Αμ δε και πάλι που θα ησύχαζε ο Γιώργος.

Από την αρχή του 2011 άρχισαν οι ψίθυροι ότι ο Γιώργος θα πήγαινε για Ειδικός Σύμβουλος του Τάκη!.

"Μη χειρότερα" ήταν η πιο επιεικής έκφραση που ακούστηκε στο Ναύπλιο.

Και όμως έγινε και ο Γιώργος Τσούρνος είναι πλέον και με το Νόμο έμμισθος Ειδικός Σύμβουλος του Δημάρχου Παναγιώτη Αναγνωσταρά.

Η αξιοπρέπεια και η ηθική είναι προσωπικά χαρακτηριστικά του καθενός όπως και η μοναδικότητά του και δεν επιτρέπεται ο σχολιασμός τους.

Ο καθένας έχει τα δικά του και με αυτά πορεύεται.

Ενώ λοιπόν ο Γιώργος Τσούρνος είχε καταγγείλει τον Αναγνωσταρά για το έργο της Πρόνοιας και μετά την έκθεση των ελεγκτών και αφού είναι ήδη Σύμβουλός του (στη ζωή όλα γίνονται) επιτίθεται στον Χρήστο Γραμματικόπουλο ότι αυτός μεγαλοποίησε το θέμα προεκλογικά αλλά, και εδώ είναι το ζουμί, λέει ο Γιώργος Τσούρνος:
         
"Ξεχνούν ότι αποτελούσε προεκλογική δέσμευση και για τον υποψήφιο δήμαρχο κ. Γραμματικόπουλο η αξιοποίησή μου στη θέση αυτή, πέραν του γεγονότος ότι (ως μου είχε δηλώσει) υπήρξε και δική του παρέμβαση στο δήμαρχο για τη συνεργασία μου αυτή."

Μας λέει δηλαδή ότι πριν από τις εκλογές Αναγνωσταράς και Γραμματικόπουλος είχαν συμφωνήσει να πάρει ο Αναγνωσταράς Σύμβουλο τον Τσούρνο όταν βγει Δήμαρχος!.

Αν και δε στέκει ούτε σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας εν τούτοις ο Γραμματικόπουλος αντέδρασε αμέσως λέγοντας ότι ο Γιώργος Τσούρνος ψεύδεται.

Αν ο Αναγνωσταράς δεν απαντήσει πάει να πει ότι όντως είχε κάνει συμφωνία από πριν με τον Τσούρνο.

Διαφορετικά ο Γιώργος Τσούρνος πρέπει να μηνύσει το Γραμματικόπουλο που τον είπε ψεύτη.

Εδώ τελειώνει η ως σήμερα ιστορία που θα έχει και άλλα κεφάλαια.

Γιατί Γιώργος Τσούρνος είναι ένας και μοναδικός και άξιος μαθητής του ο Παναγιώτης Αναγνωσταράς.