Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Αν ήταν "πρεζόνι" δεν θα διαμαρτυρόταν κανείς

Όταν στην Ελλάδα λέμε "να μπουν στη φυλακή" όσοι φταίνε, ο καθένας εννοεί και κάτι διαφορετικό ή σύμφωνα με τα πιστεύω και τις επιθυμίες του.


Έτσι λοιπόν αν ένα "πρεζόνι" έχει πάνω του λίγα χάπια ή μια δυο δόσεις είναι για τους περισσότερους "εχθρός της κοινωνίας" και πρέπει να "μπουζουριαστεί".

Αν είναι πολιτικός (μόνο) του άλλου κόμματος επίσης "πρέπει να πάει φυλακή", γιατί οι δικοί μας είναι εκ προοιμίου αθώοι.

Αν πάλι κάνει πολλές φορές το σταυρό του την ημέρα είναι καλός Χριστιανός και δεν μπορεί να έχει αμαρτήσει, βέβαια ο Χριστός έβαλε άλλα κριτήρια και δίδαξε άλλα πράγματα μα δεν έχει σημασία.

Θα μπορούσα να συνεχίσω αλλά σταματάω και δημοσιεύω τις σημερινές δηλώσεις του Προέδρου των Εισαγγελέων Παναγιώτη Μπρακουμάτσου που είχαμε την τύχη να υπηρετήσει στο Ναύπλιο και να τιμήσει το λειτούργημά του και τον γνωρίζουμε καλά αλλά και το τι έλεγε και λέει ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ:

Το ποινικο - νομικό μας σύστημα δεν κάνει διακρίσεις ανάλογα με την κοινωνική ιδιότητα, το θρήσκευμα ή την εθνική προέλευση κάθε διωκομένου, σημειώνει με νόημα ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, για την υπόθεση Εφραίμ και χαρακτηρίζει «άστοχες» τις σχετικές δηλώσεις εξωχωρίων φορέων και προσώπων του εξωτερικού. «Λόγια κενά περιεχομένου», οι δηλώσεις επωνύμων και μη περί ουσιαστικής ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.

«Όσον αφορά την ουσία της υπόθεσης δεν θα προβώ σε ουδέν σχόλιο, καθόσον τούτο αντίκειται τόσο στις αρχές μου, όσο και στη φύση μιας δικαστικής Ένωσης. Διαφορετικά αυτό θα συνιστούσε χειραγώγηση της υπόθεσης εκ μέρους μου», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων και αναφορικά με τις δηλώσεις και τοποθετήσεις κέντρων του εξωτερικού σχετικά με την υπόθεση, υπογραμμίζει τα εξής:

«Το δικαιικό μας σύστημα αποτελεί οργανικό μέρος του δυτικοευρωπαϊκού δικαιικού συστήματος, όπως αυτό διαμορφώθηκε με βάση τις αρχές του Διαφωτισμού και της Γαλλικής επανάστασης. Συστατικά στοιχεία αυτών είναι: α) Η εγγύηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας και κοινωνικής ιδιότητας και β) η διάκριση των εξουσιών». Γι αυτό, συνεχίζει ο κ.Μπρακουμάτσος, «οι σχετικές δηλώσεις εξωχωρίων φορέων και προσώπων του εξωτερικού περί χειραγώγησης της υπόθεσης επιστρέφονται τουλάχιστον ως άστοχες και με την παρατήρηση ότι οι απόψεις τους αυτές έχουν υπόψη τους αλλά δικαιικά συστήματα, που δεν έχουν αυτά τα γνωρίσματα και συνιστούν ανεπίτρεπτη επέμβαση στον τρόπο με τον οποίο απονέμεται η Δικαιοσύνη στη Χώρα μας».

Σε σχέση τώρα με τις τοποθετήσεις φορέων και προσώπων από το εσωτερικό, ο Μπρακουμάτσος υπενθυμίζει ότι «η υπόθεση του Βατοπεδίου είχε από τη γένεσή της πολιτικό πρόσημο, κάτι για το οποίο δεν ευθύνονται οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης. Συνεπώς οποιαδήποτε απόφανση του δικαστικού συμβουλίου θα είχε αρνητική υποδοχή ανάλογα με το περιεχόμενο και δυστυχώς η Δικαιοσύνη πάντα θα βρίσκεται στο κέντρο μιας διελκυστίνδας. Τούτο αποδεικνύει και στην πράξη εν προκειμένω: Τα λεγόμενα από διάφορους επώνυμους ή μη περί ουσιαστικής ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης είναι λόγια κενά περιεχομένου, αφού η καθημερινή πράξη τους αποδεικνύει το αντίθετο, όπως συνέβη με την συζητούμενη υπόθεση, όπου το διακύβευμα γι' αυτούς δεν ήταν τόσο η ουσία της υπόθεσης (την οποία και πολλοί δεν γνωρίζουν), αλλά η ιδιότητα του διωκομένου, κάτι ανεπίτρεπτο για τον δικαιικό μας πολιτισμό».

«Το ποινικονομικό μας σύστημα δεν κάνει διακρίσεις ανάλογα με την κοινωνική ιδιότητα ή το θρήσκευμα ή την εθνική προέλευση κάθε διωκομένου», καταλήγει ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων και διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι «ο καθένας όσο ψηλά και αν βρίσκεται, εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, θα τύχει της μεταχείρισης που προβλέπεται και συνεπώς στη συγκεκριμένη περίπτωση ουδεμία διάκριση ήταν νοητή».