Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Απαντήστε κ. Μανιάτη, στον Ευρωβουλευτή συνάδελφό σας Κρίτωνα Αρσένη

Τον παρουσίασαν, τα καθεστωτικά ΜΜΕ και οι δημοσιογραφούντες στο διαδίκτυο, σαν άσχετο, περίπου γραφικό.

Βλέπεις ήταν επιλογή του Γιώργου, ενώ αν ήταν του Βαγγέλη, του Αντώνη ή του Φώτη θα ήταν αξιόλογος.

Στον Κρίτωνα Αρσένη αναφέρομαι, Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, εμείς τον έχουμε ψηφίσει, που τάχα κατέθεσε ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο ότι οι έρευνες για πετρέλαια θα ενοχλήσουν τις πέντε φάλαινες που κυκλοφορούν σε κείνα τα νερά.

"Μασήσανε" όλοι το παραμύθι και άρχισε ο χλευασμός στο νεαρό Ευρωβουλευτή που τόλμησε να αμφισβητήσει τα λεγόμενα του Γιάννη Μανιάτη, του μοναδικού μέχρι στιγμής πολιτικού και επιστήμονα, που έχει μετά βεβαιότητος αναφερθεί σε ποσά της τάξης των 150 δις Ευρώ που θα προκύψουν από τους υπόγειους υδρογονάνθρακες.

Επειδή όμως ο "μικρός" φαίνεται ότι δεν μασάει, το σήκωσε το γάντι και με νέα ερώτηση, αλλά και τοποθέτηση για τους "εξυπνάκηδες" επανέρχεται και θέτει πολύ σοβαρά και σημαντικά ερωτήματα που εκ των πραγμάτων θα πρέπει να απαντηθούν από τον κ. Γιάννη Μανιάτη.

Λέει λοιπόν ο κ. Κρίτων Αρσένης:

"Θέλω να καταγγείλω το εμπόριο ελπίδας που έχει στηθεί γύρω από τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα μας. Ως απάντηση στα νούμερα της ανεργίας που είναι πραγματικά, διακινούνται αστήρικτες εκτιμήσεις για τα κέρδη από τα πετρέλαια. Εάν γνωρίζαμε τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχουμε δεν θα κάναμε σεισμικές έρευνες. Και όμως κάποιοι φαίνεται να θέλουν να ξεγελάσουν τους άνεργους συμπολίτες μας και να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη προσφέροντας αντί για πραγματικές λύσεις στην ανεργία την ελπίδα ενός μελλοντικού παραδείσου. Ζητώ να σταματήσει αυτή η δημαγωγία, αυτό το εμπόριο ελπίδας εδώ και τώρα.

Να ειπωθεί όλη η αλήθεια στους συμπολίτες μας.

Ότι κάνουμε τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και την Κρήτη ακριβώς για να δούμε αν υπάρχει πιθανότητα να έχουμε εκεί πετρέλαια ή φυσικό αέριο.

Αν εντοπίσουμε περιοχές όπου υπάρχει αυτή η πιθανότητα θα πρέπει να κάνουμε δοκιμαστικές γεωτρήσεις για να δούμε αν όντως υπάρχει και αν είναι αξιοποιήσιμο.

Ότι ακόμη και αν βρούμε πετρέλαια ή φυσικό αέριο, αυτά σε αντίθεση με το τι γίνεται στη Νορβηγία θα αξιοποιηθούν από ξένες εταιρίες. Ότι τα οποιαδήποτε έσοδα στο δημόσιο από την εμπορία και πώληση φυσικού αερίου θα έρθουν το νωρίτερο μετά από περίπου 7 χρόνια.

Ότι είναι μύθος ότι θα έχουμε φθηνό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Η τιμή του πετρελαίου αποφασίζεται στα διεθνή χρηματιστήρια και ανεβαίνει διαρκώς. Ανεβαίνει το ίδιο για τους πολίτες όλων των ανεπτυγμένων χωρών είτε αυτές παράγουν πετρέλαιο είτε όχι.

Εθνική και ενεργειακή ανεξαρτησία δεν είναι η εξάρτηση από το πετρέλαιο. Εθνική και ενεργειακή ανεξαρτησία είναι η απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που η τιμή τους αποφασίζεται μακριά από τη χώρα μας.

Η Ελλάδα έχει ήδη ένα "Ελντοράντο". Αυτό ονομάζεται ελληνικός τουρισμός. Όλη η προσοχή μας θα πρέπει να εστιάζεται στο πως θα τον διατηρήσουμε και θα τον αναβαθμίσουμε με την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ένα πετρελαϊκό ατύχημα στις θάλασσες μας θα απειλήσει περίπου το 20% του ΑΕΠ, δηλαδή 40 δις το χρόνο, και πιθανά μία στις τέσσερις θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα."

*** Να προσθέσω ότι σύμφωνα με τη γνώμη Ναυπλιώτη, που εργάζεται ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος πετρελαϊκών εταιριών στο εξωτερικό, και λόγω προσωπικής σεμνότητας ελάχιστοι γνωρίζουν, "αν δεν μπει το τρυπάνι μέσα στο κοίτασμα δεν μπορείς να ξέρεις και πολύ περισσότερο να υπολογίσεις το περιεχόμενο του κοιτάσματος".

Ο αγαπητός φίλος Γιάννης Μανιάτης έχει το λόγο.

Φτάνουν τα δελτία τύπου, οι ανακοινώσεις, οι δράσεις, οι ομιλίες και ότι άλλο έχει σχέση με ανέξοδες ασχολίες χωρίς ουσία.

Η πρόκληση είναι προφανής κ. Μανιάτη, οφείλετε να απαντήσετε.

Διαφορετικά, ο καθένας μπορεί να συμπεράνει και να εκφράσει ότι εξαπατάται.

Υ.Γ. Φυσικά και δεν μας καλύπτουν ιστορίες απορρήτου και εθνικού συμφέροντος, αυτά ας τα σκεφτόσαστε προηγουμένως, πριν ανοίξετε, εσείς, το θέμα.