Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

2.900.000 Ευρώ δόθηκαν με 872 απευθείας αναθέσεις, από το Δήμαρχο και τους Προέδρους των Επιχειρήσεων, στο Δήμο Ναυπλιέων το 2017...

Είδαμε στην προηγούμενη ανάρτηση Το ιλιγγιώδες ποσό 1.300.000 Ευρώ, διατέθηκε με απευθείας αναθέσεις από το Δημήτρη Κωστούρο το 2017... Και πως αυτά, πέρα της σπατάλης, επηρεάζουν την οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή του Δήμου Ναυπλιέων.

Μόνο που εκτός από τις αναθέσεις του Δημάρχου, υπάρχουν και τα χρήματα των Δημοτικών Επιχειρήσεων που και από αυτά δίνονται με απευθείας αναθέσεις.

Να δούμε τα τέσσερα κύρια Νομικά πρόσωπα του Δήμου Ναυπλιέων και τα ποσά που δόθηκαν με απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες, επαγγελματίες, προμηθευτές για τη χρονιά του 2017 που μας πέρασε:


ΔΟΠΠΑΤ: 370.212 Ευρώ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ: 150.092 Ευρώ

ΔΟΚΟΙΠΑΝ: 87.541 Ευρώ

Τα ποσά αυτά δόθηκαν με απευθείας αναθέσεις από τους Προέδρους, σύμφωνα με την αποκλειστική επιλογή τους, μετά βέβαια από έγκριση, ως προς την αναγκαιότητα από τα Διοικητικά Συμβούλια.

Δηλαδή για να γίνει απόλυτα κατανοητό, το Διοικητικό Συμβούλιο ψηφίζει τη δαπάνη, χωρίς όμως να ορίζει τον προμηθευτή και ο Πρόεδρος μετά δίνει την προμήθεια όπου αυτός θέλει, όπως γίνεται και με το Δήμαρχο...

Για το τυπικό μπορεί να ζητηθεί προσφορά ή και μια μικρή έκπτωση, χωρίς να αλλάζει η ουσία, ο Πρόεδρος δηλαδή να δίνει όπου θέλει, επαναλαμβάνω, την προμήθεια.

Είναι κακό αυτό, από τη στιγμή που είναι νόμιμο;

Τα έγραψα στην προηγούμενη ανάρτηση, να το επαναλάβω, όταν τα χρήματα είναι πολλά και υπάρχουν ιδιαίτερα ευνοημένοι προμηθευτές, δημιουργούνται και στρεβλώσεις και τουλάχιστον εντυπώσεις.

 Η προνομιακή σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ εξουσίας και προμηθευτών, με όχημα το Δημοτικό χρήμα, έχει σαν αποτέλεσμα τον οικονομικό και πολιτικό επηρεασμό της τοπικής κοινωνίας.

Θέλετε να το κάνουμε ακόμα πιο λιανά; Δεν είναι δυνατόν όλοι οι Δημότες να πληρώνουν και τα χρήματα τους, το Δημοτικό χρήμα, να κατευθύνεται μέσα από τις απευθείας αναθέσεις στις τσέπες των λίγων και αρεστών της Δημοτικής αρχής...

Ούτε είναι δυνατόν, αιρετοί, Σύμβουλοι και άμεσοι συγγενείς τους, να παίρνουν με απευθείας αναθέσεις χρήματα του Δήμου...

Άφησα τελευταία τη ΔΕΥΑΝ γιατί εδώ η διαδικασία διαφέρει από αυτήν των άλλων επιχειρήσεων, ακόμα και στο ότι δεν αναγράφουν τον ΦΠΑ στις αναρτήσεις στη Διαύγεια ή αναγράφεται κάποια έκπτωση στο αρχικό ποσό του προϋπολογισμού.

Στη ΔΕΥΑΝ, τις απευθείας αναθέσεις τις ψηφίζει το Διοικητικό Συμβούλιο, μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης και χωρίς ποτέ αντίρρηση της πλειοψηφίας, μόνο ο Χρήστος Γραμματικόπουλος σταθερά αντιδρά σε αυτή τη διαδικασία, την έχει καταγγείλει και καταψηφίζει τις περισσότερες.

(Κάποια στιγμή θα πρέπει να δώσει μια συνέντευξη τύπου να κάνει γνωστό αυτό το θέμα, μαζί με τα άλλα της πολύπαθης ΔΕΥΑΝ.)

ΔΕΥΑΝ: 985.886 Ευρώ

Πολλά τα λεφτά και εκεί...

Η πρόσθεση απευθείας αναθέσεων Δημάρχου και Προέδρων φτάνει αισίως τα 2.898.213 Ευρώ!!!

872 απευθείας αναθέσεις στο σύνολο και μέσος όρος 3.323 Ευρώ ανά ανάθεση!!!

Σε ένα χρόνο, μόνο το 2017, σκεφτείτε πόσα έχουν δοθεί τα έξι χρόνια της Δημαρχίας Κωστούρου και πόσα ακόμη θα δοθούν μέχρι τις εκλογές.

Prefadoros

Υ.Γ. Σε επόμενη ανάρτηση τα στοιχεία για τους ευνοημένους των απευθείας αναθέσεων...