Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Παρωδία η εκβάθυνση, φιλοδοξίες και πεταμένα εκατομμύρια στο βυθό του Λιμανιού του Ναυπλίου...

Τον Απρίλιο του 2014, ένα μήνα προ των Δημοτικών εκλογών και αφού είχε απορριφθεί ο πρώτος μειοδότης του διαγωνισμού, η εταιρεία ΑΤΛΑΣ, υπογράφηκε από το Δημήτρη Κωστούρο σύμβαση με το δεύτερο μειοδότη την ΒΑΛΤΕΣΙΝΙΚΟ, για την εκβάθυνση του Λιμανιού, προϋπολογισμού 3.380.000 Ευρώ.

Η σύμβαση προέβλεπε ότι σε έξι μήνες, μέχρι τον Οκτώβριο του 2014 οι εργασίες της εκβάθυνσης θα είχαν ολοκληρωθεί, πράγμα που βέβαια δεν έγινε, γιατί μετά από λίγο άρχισαν αμφισβητήσεις, παρατάσεις, ενστάσεις, αλλαγές και τελικά επήλθε οριστικό ναυάγιο και το έργο έμεινε στη μέση, αφού εν τω μεταξύ είχε δαπανηθεί πάνω από ένα εκατομμύριο Ευρώ.


Ακολούθησαν προστριβές, αιτήματα αποζημίωσης, αγωγές, και από τις δύο εταιρείες, μάλιστα η ΒΑΛΤΕΣΙΝΙΚΟ ζητά σε μία από αυτές 438.600 Ευρώ "για 129 ημέρες διακοπής εργασιών" και για πολλά άλλα που συνεχίζονται στις Δικαστικές αίθουσες και που έχουν προκαλέσει έξοδα για το Δήμο Ναυπλιέων αρκετών χιλιάδων επιπλέον Ευρώ.

Και όλα αυτά, με το κυριότερο να είναι το ναυάγιο του έργου της εκβάθυνσης, γιατί πέρα από την εξ αρχής λάθος μελέτη και αξιολόγηση της σοβαρότητας του έργου, υπήρξε και ένας ανεπίτρεπτος ερασιτεχνισμός, να μην πω ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής, που περιέπλεξε τα πράγματα και χρέωσε το Δήμο αναίτια, και δυστυχώς συνεχίζει να τον χρεώνει και κανείς δεν ξέρει που θα φτάσει αυτή η χρέωση, με τις αποζημιώσεις που ζητούν οι εταιρείες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, Δεκέμβριος του 2015, τρία χρόνια πριν, η Οικονομική Επιτροπή αποφασίζει τη διάλυση και εκκαθάριση της σύμβασης του έργου «ΕΚΒΑΘΥΝΣΗ ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΡΗΠΙΔΩΜΑΤΩΝ», χωρίς την καταβολή οποιασδήποτε αποζημίωσης, η απόφαση.

Οκτώ μήνες μετά, τον Αύγουστο του 2016 αποφασίζεται η μη λύση της σύμβασης και δίνεται παράταση προθεσμίας υλοποίησης της σύμβασης μέχρι την 31-12-2016, η απόφαση.

Απίθανες καταστάσεις, λύεται η σύμβαση, δεν λύεται η σύμβαση και δίνεται παράταση σε μια εργασία που έχει σταματήσει λόγω των προβλημάτων της μελέτης, σχεδόν πριν από δύο χρόνια και τη στιγμή μάλιστα που γίνεται ένταξη του έργου σε νέα χρηματοδότηση με νέα μελέτη!!!

Βούτυρο στο ψωμί ο χειρισμός από πλευράς Δήμου, για τις εταιρείες και τους Δικηγόρους και το πιο ωραίο για το προσωρινό τέλος, γιατί το σίριαλ της εκβάθυνσης έχει πολλά ακόμη επεισόδια, ο Δήμος Ναυπλιέων, τέσσερα χρόνια μετά από τότε που έχει σταματήσει το έργο... Συγκροτεί την Επιτροπή προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου «ΕΚΒΑΘΥΝΣΗ ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΡΗΠΙΔΩΜΑΤΩΝ», η απόφαση.

Να παραλάβει τι ακριβώς η Επιτροπή; Είπαμε, απίθανες καταστάσεις.

Ο ενταφιασμός στο βυθό του Λιμανιού του Ναυπλίου, προσδοκιών, φιλοδοξιών και εκατομμυρίων...

Θα πει κάποιος και ίσως ο Δήμαρχος, "κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε", όχι κύριε Κωστούρο, γιατί όταν πολλοί συμπολίτες και Δημοτικοί Σύμβουλοι εξέφραζαν ενστάσεις, εσείς αναλαμβάνατε την ευθύνη και προχωρούσατε, κοιτάζοντας μόνο να τελειώσετε ένα έργο που θεωρούσατε ότι θα σημάδευε την καριέρα σας...

Και τη σημάδεψε, περισσότερο αρνητικά δεν μπορούσε, γιατί το μεγαλύτερο έργο, σε σπουδαιότητα και ποσά, που διαχειριστήκατε κύριε Κωστούρο, δυστυχώς αποδείχτηκε μοιραίο για σας...

Κερδίσατε το 2014 τις εκλογές με κεντρικό σύνθημα την εκβάθυνση του Λιμανιού και τη Μαρίνα, φαντάζομαι να μην επιχειρήσετε να το ξαναχρησιμοποιήσετε, γιατί πολύ απλά θα μας θυμίζετε την παταγώδη αποτυχία σας και στα δύο...

Prefadoros

Υ.Γ. Για το έργο της εκβάθυνσης, βοήθησαν το Δήμο και το Δήμαρχο, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, οι Υπουργοί Γιάννης Μανιάτης και Γιάννης Ανδριανός, ο Υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων, ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, η Γενική Γραμματεία Λιμένων και το ΚΑΣ, ο Λιμενάρχης Σπύρος Μαρίνος και άλλοι κυβερνητικοί και τοπικοί παράγοντες, στη μεγαλύτερη κινητοποίηση και παρέμβαση που έχει γίνει για οποιαδήποτε θέμα και έργο, στην περιοχή μας.

(Όλες οι αναρτήσεις μου και όλες οι αποφάσεις για την εκβάθυνση από το 2011 υπάρχουν εδώ.)