Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Το ένα και ενιαίο Νοσοκομείο της Αργολίδας να γίνει στο οικόπεδο της Δαλαμανάρας. Αυτή είναι η λύση για το οικόπεδο

Η απόφαση τελικά στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπλιέων ήταν να το συζητήσουμε το θέμα, της ανέγερσης Διοικητηρίου, με προφανή θέληση του Αντιπεριφερειάρχη Τάσσου Χειβιδόπουλου και υπόκρυφη του Δημήτρη Καμπόσου, στο οικόπεδο που αγοράστηκε για να γίνει Πανεπιστήμιο στη Δαλαμανάρα.

Φοβάμαι ότι για μια ακόμη φορά θα φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων, που λέγαμε παλιά.


Σε τι θα χρησιμεύσει μια δαπάνη που τελικά θα στεγάζει λίγους υπαλλήλους, που έχουν μείνει στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, ελάχιστους πολίτες που την επισκέπτονται καθημερινά, θα αναγκάζει σε μετακίνηση από την Πρωτεύουσα που είναι όλες οι άλλες Υπηρεσίες και θα δημιουργήσει αναστάτωση και έχθρες χωρίς κανένα θετικό αποτέλεσμα;

Δεν αξίζει να ασχοληθώ περισσότερο, θεωρώ εντελώς αστεία και τελείως "μικρή" την πρόταση.

Εδώ και κάπου εικοσιπέντε χρόνια, από το 1985, υπάρχει η πρόταση για ΕΝΑ Νομαρχιακό Νοσοκομείο που επαναφέρεται κατά καιρούς από τους αρμόδιους επαγγελματίες της Υγείας στο Νομό Αργολίδας και κυρίως από τους εργαζόμενους, επιστημονικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό των δύο Νοσοκομείων που λειτουργούν σε Ναύπλιο και Άργος.

Υπάρχουν και τα πρακτικά και οι προτάσεις για το πως μπορεί να υλοποιηθεί η μεταφορά και λειτουργία σε ένα Νοσοκομείο από παλιότερες προσπάθειες.

Η ουσία είναι ότι ίσως είναι η ποιο κατάλληλη στιγμή να πάρει σάρκα και οστά αυτό το όραμα.

Εξηγούμαι, υπάρχει το οικόπεδο, ο χώρος στην πλέον κατάλληλη τοποθεσία μεταξύ Άργους και Ναυπλίου στον οδικό άξονα.

Προφανώς δεν υπάρχει αντίρρηση από κανέναν για την τοποθεσία, από τη στιγμή μάλιστα που έχουμε ήδη μία Διοίκηση για τα δύο Νοσοκομεία, όποιο τοπικιστικό πρόβλημα που αποτελούσε κώλυμα στο παρελθόν δεν υπάρχει.

Για τη στελέχωση του νέου Νοσοκομείου, που είναι το σημαντικότερο αν σκεφτούμε πόσο έκαναν να λειτουργήσουν άλλα Νοσοκομεία έτοιμα κτιριακά, δεν χρειάζεται παρά η σύνταξη ενός νέου οργανογράμματος και ένταξη στο νέο οργανισμό του συνόλου των εργαζομένων, επιστημονικού και άλλου προσωπικού, στα δύο Νοσοκομεία.

Εξοπλισμός και υποστήριξη όλων των απαραίτητων λειτουργιών θα γίνει από τα ήδη υπάρχοντα, με τις αναγκαίες προσθήκες βέβαια, και τα υλικά και ιατροφαρμακευτικά προϊόντα θα επαρκέσουν για μεγάλο διάστημα ώστε να δημιουργηθεί εξαιρετική οικονομία.

Τα κτήρια των πρώην Νοσοκομείων σε Άργος και Ναύπλιο θα χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση όλων των ασφαλιστικών φορέων των πόλεων, μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, βραχείας νοσηλείας και ότι άλλο ειδικότεροι από εμένα νομίζουν.

Έτσι, το νέο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Αργολίδας θα μπορεί να ασκεί πραγματική δευτεροβάθμια περίθαλψη με τεράστιο όφελος, και οικονομικό για τους οικονομιστές, με "κράτημα" των περιστατικών που τώρα διακομίζονται στο κέντρο.

Η υγεία στην Αργολίδα αναβαθμίζεται ουσιαστικά, ανακουφίζονται χιλιάδες συμπολίτες και επισκέπτες που καθημερινά ζητούν παροχές υγείας και είναι αναγκασμένοι να ψάχνουν λύσεις απελπισίας.

Μπορώ να αναφέρω πολλά ακόμη οφέλη, θα τα αφήσω όταν και αν ξεκινήσει η συζήτηση, προς το παρόν πρέπει να απαντήσω στο ερώτημα, και που θα βρεθούν τα λεφτά να χτίσουμε το νέο κτίριο;

Κατ΄αρχήν για να τίθεται θέμα ανέγερσης Διοικητηρίου στο χώρο του οικοπέδου της Δαλαμανάρας, πάει να πει ότι κάποια κεφάλαια έχουν εξασφαλιστεί ή από κάπου υπάρχει προσδοκία να αντληθούν.

Αυτό είναι ένα πολύ θετικό στοιχείο αλλά δεν θα μείνουμε σε αυτό.

Το κόστος είναι σίγουρο ότι θα αποσβεστεί γρήγορα όταν θα πάψουν οι διπλές δαπάνες των δύο Νοσοκομείων και από την εκμετάλλευση των χώρων τους.

Μένει να πείσουμε τους μανδαρίνους της διοίκησης που συνήθως είναι και οι πιο δύσκολοι στο να συναινέσουν σε κάθε αυτονόητη, θα έλεγα, πρόταση.

Το κομμάτι αυτό θα το αναλάβουν οι Βουλευτές μας, ο Περιφερειάρχης και Αντιπεριφερειάρχης, οι Δήμαρχοι και όποιος άλλος έχει πρόσβαση στα κέντρα εξουσίας.

Εμείς σαν πολίτες μπορούμε να αναλάβουμε, το ΤΕΕ και οι Τεχνικές Υπηρεσίες των Δήμων τις μελέτες και ότι άλλο χρειάζεται, οι Υγειονομικοί Σύλλογοι της Αργολίδας και φυσικά το επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Νοσοκομείων τα οργανωτικά, όποιος άλλος φορέας ότι μπορεί να συνεισφέρει.

Έχει σημασία για να δείξουμε την καθολικότητα της απόφασης και θέλησης.

Μένει το κόστος κατασκευής, φαντάζομαι με αυτά που ήδη ανέφερα να έχουν πειστεί όσοι πιστεύουν ότι είναι απαγορευτική η λύση του ενός Νοσοκομείου.

Βεβαίως χρειάζεται ένα σεβαστό ποσό για να χτιστεί το νέο Νοσοκομείο, αλλά μέχρις εκεί θα είναι το έξοδο και με την απόσβεση όπως είπαμε που θα γίνει, είναι στα χέρια των αρμοδίων να δουν τις δυνατότητες και να βρουν τον τρόπο της χρηματοδότησης.

Δεν θα πω μεγάλα λόγια για μεγάλες αποφάσεις που θα γράψουν το όνομα των δημιουργών στο μέλλον και την ιστορία της Αργολίδας, αν το καταφέρουν θα το δικαιούνται, αυτό που μπορώ όμως να πω είναι:

τολμήστε κύριοι αιρετοί, καμιά μάχη δεν χάθηκε πριν δοθεί.

*** Η ανάρτηση του Prefadorou θα σταλεί σε όλους τους αιρετούς και όσους περισσότερους φορείς μπορώ, αυτονόητα δεν διεκδικώ καμιά πατρότητα της πρότασης, που άλλωστε δεν μου ανήκει.

Prefadoros