Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Το σημείο συγκέντρωσης των απορριμμάτων της Αργολίδας, στα όρια του Δήμου Ναυπλιέων τελικά

Είναι πραγματικά μια ολοκληρωμένη μελέτη, φαντάζομαι ότι τα στοιχεία ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και είναι ελεγμένα, επομένως έχουμε ένα πολύ σημαντικό εργαλείο γνώσης.

Χαρτογραφεί την Περιφέρεια Πελοποννήσου από πλευράς πληθυσμού, περιβάλλοντος, εδάφους και υπεδάφους, νερών, φραγμάτων, ποταμών, Αρχαιολογικών χώρων, εδαφών που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura, στοιχεία για τα απορρίμματα, μεθόδους που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για ελάττωση και ανακύκλωση, μια μελέτη 2.000 σελίδων που επεκτείνεται σε πολλούς τομείς και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλές ενέργειες στο μέλλον.

Προτείνει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης που τελικά καταλήγει, τα υπολείμματα, στην Υγειονομική ταφή, χωρίς να αναφέρει (με την πρώτη ανάγνωση 2.000 σελίδων) τίποτα αν θα χρησιμοποιηθεί και η καύση.

Θα τα δούμε αυτά, άλλωστε μόλις ξεκινήσαμε, θα ακολουθήσουν και άλλα στάδια.

Σύμφωνα με τους χρόνους που αναφέρονται, πολύ χοντρικά, η διαβούλευση, οι προτάσεις και οι ενστάσεις θα μας πάνε μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2014.

Αν δεν υπάρξουν προσφυγές και άλλες δικονομικές εμπλοκές και προχωρήσουμε στην επόμενη φάση, αν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το έργο θα έχει ολοκληρωθεί το 2017 και μέχρι τότε προβλέπεται μεταβατικό στάδιο που μπορεί να λειτουργήσει σε περίπου δέκα μήνες από τώρα.

Στην Αργολίδα δεν προβλέπεται εργοστάσιο επεξεργασίας, προβλέπεται μόνο ένας σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων.

Για να καταλάβουμε τι ακριβώς θα γίνεται στους σταθμούς μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) σχηματικά, το απορριμματοφόρο μπαίνει στο χώρο, ζυγίζεται και αδειάζει με χοάνη το περιεχόμενο σε κοντέινερ συμπιεστή της εταιρίας που παραλαμβάνει πλέον τα σκουπίδια, όλα αυτά σε χρόνο είκοσι λεπτών.

Για να δούμε όμως τι προβλέπει ο σχεδιασμός του Αναδόχου, της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής για την Αργολίδα και το Ναύπλιο.

ΘΕΣΕΙΣ ΣΜΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ: Εντοπίστηκαν δύο εναλλακτικές θέσεις ως ακολούθως:

ΘΕΣΗ ΣΜΑ Α1: Πρόκειται για μία θέση η οποία διοικητικά ανήκει στη δημοτική ενότητα Νέας Κίου του Δήμου Άργους‐Μυκηνών και βρίσκεται ΒΑ της πόλης του Ναυπλίου, σε ευθεία απόσταση 1,9 χλμ. Η θέση αυτή αποτελεί τη προτεινόμενη λύση για τη χωροθέτηση του ΣΜΑ Αργολίδας.




Όπως βλέπετε υπάρχει και το οικόπεδο, πατήστε στις φωτογραφίες για μεγέθυνση.

ΘΕΣΗ ΣΜΑ Α2: Πρόκειται για μία θέση η οποία διοικητικά ανήκει στη δημοτική ενότητα Άργους του Δήμου Άργους‐ Μυκηνών και βρίσκεται ΒΑ του οικισμού Νέας Κίου σε ευθεία απόσταση 1,5χλμ. Η θέση αυτή αποτελεί την εναλλακτική λύση για τη χωροθέτηση του ΣΜΑ Αργολίδας.



Οι κόμβοι, τα links που θα βρείτε τη μελέτη είναι:

Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ

Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

Για διευκόλυνση, στις σελίδες 398, 556 και 1859 θα βρείτε τα σημαντικότερα που αφορούν την Αργολίδα.

Πιστεύω ότι οι Τεχνικές Υπηρεσίες Άργους και Ναυπλίου, οι Υπηρεσίες Καθαριότητας και οι ΔΕΥΑ θα ασχοληθούν, θα αξιολογήσουν και θα κάνουν τις προτάσεις τους, για το συμφέρον των πολιτών, του περιβάλλοντος και της οικονομικής επιβάρυνσης.

Ο Prefadoros που έχει ασχοληθεί τόσο πολύ με το θέμα των απορριμμάτων παρουσιάζει τις εξελίξεις με την ελπίδα να φύγουν το συντομότερο τα σκουπίδια από την Καραθώνα και το Τολό.

Σας δίνω, για μια ακόμη φορά, αυτό που τα άλλα ΜΜΕ δεν θα σας δώσουν, όσο και να επαγγέλλονται πρωτιές και επισκεψιμότητες που τον Prefadoro δεν τον ενδιαφέρουν.

Prefadoros

Υ.Γ. Η ανάρτηση αφιερώνεται στο φίλο Γιώργο που δίνει τη σημαντικότερη μάχη της ζωής του.