Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Το πολιτικό ειδύλλιο Κωστούρου-Σαμαρά... Το ναυάγιο του λιμανιού... Το χρυσό κλειδί της πόλης

(Αγαπητέ Δημήτρη, πιστεύω να το έμαθες πια, όταν ξεκινάς με λάθος, αποκλείεται να φτάσεις ποτέ στο σωστό...)

Είδαμε τα γεγονότα που αφορούν το ναυάγιο της εκβάθυνσης του λιμανιού του Ναυπλίου μέχρι σήμερα, εδώ.

Να μη λέμε τα ίδια, στο λιμάνι στήριξε την εκλογή και καταξίωση του σαν Δήμαρχος ο Δημήτρης Κωστούρος, αυτό ήταν το μεγάλο έργο που του έτυχε στη δημαρχία του, το ότι όχι μόνο δεν ολοκληρώθηκε αλλά και πόσο θα μας στοιχίσει, ακόμα δεν το ξέρουμε, μένει να μας έρθει ο λογαριασμός.

Έχετε όρεξη να δούμε με χρονολογίες πως δένουν αυτά που γράφω στον τίτλο; Για πάμε:

Τον Απρίλη του 2012, ο Δημήτρης Κωστούρος, μέσα από μια διαδικασία που καταγγέλλεται ως νόθα από συμβούλους του συνδυασμού του, βγαίνει Δήμαρχος μετά την παραίτηση Αναγνωσταρά.

Αδύναμος και με δέκα μόνο συμβούλους μαζί του, προσπαθεί να πιαστεί από παντού, να βρει στηρίγματα από όποιον είναι πρόθυμος να του τα προσφέρει.

Έχοντας διδαχτεί επί πέντε χρόνια δίπλα στον Παναγιώτη Αναγνωσταρά την τέχνη της πολιτικής επιβίωσης, δεν αργεί να προσεγγίσει τον Αντώνη Σαμαρά και το λόμπι του στο Ναύπλιο που είναι πανίσχυρο, ιδιαίτερα μετά την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στην Πρωθυπουργία τον Ιούνιο του 2012.


Εκεί που δεν είχε σχέση μέχρι τότε με τη Νέα Δημοκρατία, με την ανοχή ή την παρότρυνση του Γιάννη Μανιάτη, του οποίου ήταν πολιτικό παιδί, βρίσκεται σε λίγο χρόνο να γίνεται ο εκλεκτός του περιβάλλοντος Σαμαρά.

Καλό δώρο για τον παμπόνηρο Σαμαρά, που δεν χάνει ευκαιρίες να προσεταιρίζεται ανθρώπους που έχουν κάποια αξία ή αξίωμα.

Πρωθυπουργός ο Αντώνης, αγαπά και το Ναύπλιο, έχει και συμφέροντα εδώ, κάτι να δώσει να στηρίξει το Δήμαρχο που γυροφέρνει το οικοδομικό τετράγωνο δίπλα στο Τελωνείο.

Μέχρι εδώ μπορείτε να πείτε, "άσε μας ρε Prefadore με τα παραμύθια σου".

Το αν είναι παραμύθια θα το δούμε...

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2011, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, πρόεδρος Σταύρος Αυγουστόπουλος, Δήμαρχος Παναγιώτης Αναγνωσταράς, αποφασίζει την Ανάθεση σύνταξης μελέτης και τευχών δημοπράτησης για εκβάθυνση λιμένος Ναυπλίου και υποστήριξη κρηπιδωμάτων

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2011, υπογράφεται η ΣΥΜΒΑΣΗ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ποσού 7.000 Ευρώ πλέον ΦΠΑ στον Πολιτικό Μηχανικό Δημήτριο Πάστρα από την Καλαμάτα.

Παρατήρηση: Μια μελέτη για ένα τόσο σημαντικό έργο 3.000.000 με μόνο 7.000 Ευρώ; Όταν για το κτίριο του συσσιτίου της Ευαγγελίστριας δόθηκαν για μελέτη 65.000 Ευρώ και πρόσφατα αποφασίστηκαν για μελέτη του Τουρκικού Χαμάμ 50.000 Ευρώ, που είναι μόνο 50 τ.μ.; Έστω και μετά από πέντε χρόνια μπορεί κάποιος να απαντήσει; Ίσως ο Παναγιώτης Αναγνωσταράς, Πολιτικός Μηχανικός και Δήμαρχος τότε;

Στις 2 Ιουλίου 2012, εννιά μήνες μετά και ενώ Δήμαρχος είναι πλέον ο Δημήτρης Κωστούρος, γίνεται σύσκεψη στη Διεύθυνση Λιμενικών Υποδομών όπου συμμετέχουν διάφοροι αρμόδιοι φορείς, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, ο Λιμενάρχης και ο μελετητής.

Στις 10 Ιουλίου 2012, ο Βουλευτής Αργολίδας της ΝΔ Γιάννης Ανδριανός, που πληροφορείται το γεγονός, υποβάλει ερώτηση στη Βουλή με θέμα: Αναγκαία έργα υποδομής στο λιμάνι Ναυπλίου.

Στις 30 Ιουλίου 2012, απαντά στο Βουλευτή το Υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Στις 3 Αυγούστου 2012, απαντά στο Βουλευτή το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου

Στις 31 Αυγούστου 2012, απαντά το Υπουργείο Τουρισμού, βασικά για τη μαρίνα.

Οι απαντήσεις των Υπουργείων στην ουσία επισημαίνουν ότι με μόνο την υπάρχουσα μελέτη δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει καμία ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Τα εμπόδια φαντάζουν ανυπέρβλητα, ένας μόνο τρόπος υπάρχει για να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις και οι ενστάσεις των αρμόδιων υπηρεσιών. Η άνωθεν παρέμβαση. Αυτή δίνεται απλόχερα...

Είναι η ώρα  του δώρου του πολιτικού "αρραβώνα" από τον Αντώνη Σαμαρά στο Δημήτρη Κωστούρο, όπως έμπλεο χαράς μας ανακοινώνει το μακρύ χέρι της ενημέρωσης και προπαγάνδας ο Πολύδωρος Δάκογλου:


Όσα προαναγγέλλει ο Πολύδωρος Δάκογλου, μου κάνει εντύπωση γιατί ακόμα κάποιοι δεν έχουν καταλάβει γιατί φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, εκτελούνται κατά γράμμα σε χρόνο μηδέν:

Στις 2 Οκτωβρίου 2012, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, πρόεδρος Σταύρος Αυγουστόπουλος, Δήμαρχος Δημήτρης Κωστούρος, αποφασίζει την ανάθεση σύνταξης μελέτης περιβαλλοντικών
επιπτώσεων για το λιμένα Ναυπλίου
 αντί του ποσού των 7.500 Ευρώ συν το ΦΠΑ.

Στις 5 Οκτωβρίου 2012, υπογράφεται η ΣΥΜΒΑΣΗ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗΣ της ΜΕΛΕΤΗΣ.

Στις 11 Οκτωβρίου 2012, ανατίθεται και η καταγραφή των υψομέτρων των κρηπιδωμάτων λιμένα Ναυπλίου αντί του ποσού 1.195 Ευρώ μαζί με το ΦΠΑ.

Στις 23 Οκτωβρίου 2012, εγκρίνεται η τροποποιημένη μελέτη για το έργο Εκβάθυνση λιμένας Ναυπλίου και υποστήριξη κρηπιδωμάτων, η αρχική μελέτη του 2011.

Στις 23 Οκτωβρίου 2012, εγκρίνεται η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων λιμένα Ναυπλίου.

Στις 6 Νοεμβρίου 2012, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, 1. Εγκρίνει την υποβολή πρότασης στα ΕΣΠΑ για την υλοποίηση του έργου εκβάθυνσης του λιμένα Ναυπλίου και υποστήριξης κρηπιδωμάτων.
2. Εγκρίνει την σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με το Δήμο Ναυπλιέων για υλοποίηση έργου εκβάθυνσης του λιμένα Ναυπλίου και υποστήριξης κρηπιδωμάτων λόγω μη ύπαρξης διαχειριστικής επάρκειας του ΔΛΤΝ
. Συνολικός προϋπολογισμός 2.997.795 Ευρώ. Διάρκεια υλοποίησης ΕΞΙ (6) μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Στις 27 Νοεμβρίου 2012, γίνεται τροποποίηση μόνο ως προς τον καθορισμό των μελών της Επιτροπής παρακολούθησης της σύμβασης.

Στις 4 Δεκεμβρίου 2012, περνάει από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η τροποποιημένη μελέτη.

Το τελευταίο εμπόδιο ξεπερνιέται και ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη του έργου της εκβάθυνσης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση.

Τέτοια ταχύτητα, τέτοιο ξεπέρασμα της γραφειοκρατίας, τέτοια παράκαμψη αντιρρήσεων και λεπτομερειών, τέτοια τακτοποίηση εκκρεμοτήτων μέσα σε δυο μήνες για ένα τόσο σοβαρό και μεγάλο έργο δεν πρέπει να έχει ξαναγίνει στην ιστορία της Ελληνικής Διοίκησης.

Το αποτέλεσμα δυστυχώς όλων αυτών είναι το ναυάγιο της εκβάθυνσης και περιμένουμε το συνολικό κόστος του φιάσκου. Η προχειρότητα και η βιασύνη αποδείχτηκαν μοιραίες, μαζί με την ανικανότητα, τουλάχιστον επιπολαιότητα, πολλών από αυτούς που μπλέξανε στο θέμα της εκβάθυνσης, με κυριότερο υπεύθυνο τον επικεφαλής Δήμαρχο.

Ο Δημήτρης Κωστούρος, πιστεύει ότι όλα του πήγαν παραπάνω από καλά, άνεμος ενθουσιασμού φουσκώνει τα πανιά του αφού έχει πλέον ένα ισχυρό όπλο εναντίον όποιου τον αμφισβητεί, μέσα και έξω από το συνδυασμό του και κυρίως ένα σύνθημα που θα του δώσει τη νίκη στις εκλογές το 2014.

Έτσι μέσα στον οίστρο του, ανταποδίδει με μια δήλωση αβροφροσύνης την εύνοια του Σαμαρά:


Όμως αυτό το έργο, μαζί με το άλλο της Χιονάτης με τους εφτά νάνους και τη μαρίνα, δεν αρκούν στον ανασφαλή Κωστούρο για να πάει στην εκλογική μάχη.

Επιστρατεύεται ο Υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, λιγότερο από ένα μήνα πριν τις Δημοτικές εκλογές, που έρχεται να επιθεωρήσει τα έργα στο λιμάνι.

Γελάνε και τα ψάρια στη θάλασσα, αφού κανένα έργο δεν εκτελείται στο λιμάνι, η δουλειά όμως γίνεται, ο Κωστούρος βγαίνει Δήμαρχος.

Μετά από όλα αυτά θα ήταν αχαριστία από τη μεριά του να μην κάνει κάτι μεγάλο για το Σαμαρά, την ώρα μάλιστα που αυτός ήταν στα κάτω του και είχε ανάγκη τη στήριξη του καθενός.

Την ημέρα μνήμης της Άλωσης του Παλαμηδιού, στις 30 Νοεμβρίου 2014, τον ανακηρύσσει επίτιμο δημότη και του δίνει και το χρυσό κλειδί της πόλης. Δυο μήνες μετά ο Αντώνης Σαμαράς έχασε τις εκλογές και έπαψε να είναι Πρωθυπουργός.

Τι τα θέλετε, έτσι γράφεται η ιστορία... Και διαμορφώνεται το αύριο, το δικό μας και των παιδιών μας...

Prefadoros

Υ.Γ. Μπορεί να παρακάμφθηκαν οι αντιρρήσεις της Αρχαιολογίας και των άλλων Υπηρεσιών, όμως πέσαμε σε "βραχώδη λιμενολεκάνη", βλέπεις η φύση δεν υποκύπτει σε σκοπιμότητες...