Σάββατο 6 Απριλίου 2019

Οι πιθανές έδρες των τεσσάρων συνδυασμών που συμμετέχουν στις εκλογές του Δήμου Ναυπλιέων...

Για να δούμε δυο παραδείγματα κατανομής των εδρών στο Δήμο Ναυπλιέων με την απλή αναλογική, μετά την οριστικοποίηση της συμμετοχής τεσσάρων συνδυασμών στις Δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου 2019.

Το σύνολο των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπλιέων είναι 33, επομένως για να έχει πλειοψηφία ο Δήμαρχος που θα εκλεγεί πρέπει να έχει 17 Δημοτικούς Συμβούλους δικούς του....


Σενάριο Α:

Α' Συνδυασμός 39% Έδρες 13

Β' Συνδυασμός 35% Έδρες 11-12

Γ' Συνδυασμός 18% Έδρες 6

Δ' Συνδυασμός 8% Έδρες 2-3

Σενάριο Β:

Α' Συνδυασμός 36% Έδρες 12

Β' Συνδυασμός 32% Έδρες 10-11

Γ' Συνδυασμός 23% Έδρες 7-8

Δ' Συνδυασμός 9% Έδρες 3

Τα σενάρια αυτά δεν είναι μακρυά από τις μετρήσεις που έχουν γίνει και όπως διαμορφώνεται η κατάσταση με την ανακοίνωση των υποψηφίων Συμβούλων.

Ο πρώτος γύρος, η πρώτη Κυριακή των εκλογών, θα ξεκαθαρίσει τις έδρες που θα πάρει κάθε συνδυασμός, τη δεύτερη Κυριακή θα εκλεγεί ο Δήμαρχος μεταξύ των δύο συνδυασμών που θα έχουν πλειοψηφήσει την πρώτη Κυριακή.

Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι λίγοι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι θα έχουν εκλεγεί και οι πολύ περισσότεροι απογοητευμένοι, θα περιμένουν μήπως εκλεγεί ο δικός τους Δήμαρχος και κάπου αξιοποιηθούν αργότερα.

Επομένως και αφού θα έχει φύγει η ψήφος υποχρέωσης για πολλούς Δημότες, σε φίλους, συγγενείς, κουμπάρους, αφεντικά και συμφέροντα, θα γίνει αναμέτρηση μεταξύ των δύο προσώπων που θα διεκδικήσουν τη Δημαρχία, όπου έστω με χροιά αξιοκρατικών κριτηρίων, θα επικρατήσει ο ένας από αυτούς.

Μετά βέβαια θα έχουμε το παζάρι για την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο πιθανότατα θα έχει αρχίσει και κλείσει, από την Κυριακή το βράδυ στις 26 Μαΐου...

Δείτε τις πιθανές έδρες και τις συμφωνίες που (αναγκαστικά) θα γίνουν, αφού αυτό επιτάσσει ο Κλεισθένης και η εφαρμογή της απλής αναλογικής.

Τις στρεβλώσεις που παραμονεύουν θα τις πούμε σε προσεχές σημείωμα...

Prefadoros

Υ.Γ. Όποιος και αν είναι ο πρώτος συνδυασμός, είναι μάλλον απίθανο να ξεπεράσει τις 13 έδρες, επομένως για να μπορέσει να κυβερνήσει χωρίς προβλήματα θα πρέπει να συνεργαστεί με άλλο συνδυασμό ή τουλάχιστον με τέσσερις άλλους συμβούλους και πολλούς περισσότερους στην περίπτωση που Δήμαρχος εκλεγεί από το δεύτερο συνδυασμό...

Απίθανος ο Κλεισθένης!!!