Σάββατο 13 Απριλίου 2019

Ο ευτελής πόλεμος στις Κοινότητες και η προσβλητική πασαρέλα υποψηφίων Συμβούλων...

Ο Νομοθέτης, θέλησε με τον Κλεισθένη και την απλή αναλογική στις Δημοτικές εκλογές, να δώσει τη δυνατότητα, να απελευθερώσει στην ουσία τις τοπικές κοινωνίες, σε πολίτες που θέλουν να ασχοληθούν και να προσφέρουν στα κοινά, στην πόλη και το χωριό τους, χωρίς να έχουν από πάνω τους κανέναν αφέντη, κόμμα ή συμφέροντα, να μπορέσουν να το κάνουν.

Έδωσε λοιπόν τη δυνατότητα, στα χωριά κυρίως, να γίνουν ανεξάρτητοι συνδυασμοί χωρίς υποχρεωτική ένταξη στο κεντρικό ψηφοδέλτιο του υποψηφίου Δημάρχου και γι' αυτό η ψηφοφορία για τις Κοινότητες θα γίνει και σε ξεχωριστή κάλπη, ώστε να υπάρχει πλήρης διαχωρισμός.


Αυτό όμως σημαίνει και απώλεια δύναμης για το Δήμαρχο, πιθανές ανεξέλεγκτες καταστάσεις, φυγόκεντρες τάσεις και απώλεια τελικά της απόλυτης εξουσίας που τα πλειοψηφικά συστήματα έδιναν μέχρι τώρα στο Δήμαρχο-Αφέντη.

Αναμενόμενο επομένως οι επαγγελματίες που μονοπωλούν τη Δημαρχία, να θέλουν να εγκλωβίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους υποψηφίους και να καπελώσουν τους συνδυασμούς των Κοινοτήτων, να προσεταιριστούν με κάθε τρόπο όλους όσους θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι, ακόμα και στις πιο μικρές Κοινότητες των 200 και 300 ψήφων.

Έτσι παρακολουθούμε έναν ανελέητο πόλεμο να εξελίσσεται, για να ενταχθεί ο τάδε στο συνδυασμό του υποψήφιου Δημάρχου, αλλά και να αποκλειστεί ο άλλος, από το συνδυασμό του αντιπάλου...

Και αυτά υποτίθεται πως γίνονται για το καλό του Δήμου, των Δημοτών, της ανάπτυξης και της προοπτικής για το μέλλον μας.

Τόσο χαμηλά δε νομίζω να είχαμε ξαναβρεθεί, πάντα χρησιμοποιούνταν αθέμιτα μέσα για να πληγεί ο αντίπαλος, αυτό όμως που συμβαίνει σε αυτές τις εκλογές, ξεπερνάει κάθε όριο.

Οι συμπολίτες στα μικρά κυρίως χωριά, χρησιμοποιούνται από τους δύο αυτοαποκαλούμενους και αυτοανακυρηχθέντες μονομάχους διεκδίκησης της Δημαρχίας Ναυπλιέων, με τρόπο προσβλητικό, σαν λάφυρα, τους ανεβάζουν στην πασαρέλα για να μας δείξουν ότι έχουν περισσότερους από τον αντίπαλο, ούτε που τους νοιάζει αν και πόσο μπορούν όλοι αυτοί οι συμπολίτες να προσφέρουν, έστω το ελάχιστο, αρκεί η εικόνα, η "τιμή" που τους κάνει ο αρχηγός και το χαμόγελο που θα χαθεί την επόμενη μέρα των εκλογών.

Η δουλειά να γίνεται, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, να δείξουμε και να επηρεάσουμε όσους για διάφορους λόγους δεν έχουν άλλο τρόπο να διακρίνουν, να καταλάβουν την πραγματικότητα.

Και αν κάποιος άλλος υποψήφιος Δήμαρχος, από επιλογή, δε θέλει να μπλεχτεί σ' αυτή τη φτηνή και επικίνδυνη για τη Δημοκρατία διαδικασία, που πιστεύει ότι οι άνθρωποι στα χωριά μόνοι τους πρέπει να αποφασίζουν για τα θέματα τους και ασχολείται με τα προβλήματα και τις λύσεις που πρέπει να δοθούν μετά τις εκλογές σε όλο το Δήμο, με το να σχηματίσει ένα ισχυρό και αξιόλογο ψηφοδέλτιο, με υποψηφίους Δημοτικούς Συμβούλους που να μπορούν να σταθούν στο αυριανό Δημοτικό Συμβούλιο και να συμμετέχουν στις αποφάσεις χωρίς δεσμεύσεις και βαρίδια από το παρελθόν, τότε αυτός ο υποψήφιος για τους μονομάχους, δεν έχει καμία τύχη να διεκδικήσει τη Δημαρχία.

Θα τον λοιδορήσουν, θα τον χλευάσουν, θα τον απαξιώσουν, θα τον μειώσουν, έχουν τον τρόπο και τα μέσα, δε θα διστάσουν να το κάνουν, τους γνωρίζουμε από το παρελθόν, όμως να ξέρουν ότι οι περισσότεροι συμπολίτες μπορεί και να μην παρασυρθούν, να θελήσουν να αντιδράσουν σε αυτή την κωμωδία χαρακωμάτων για την κατάληψη των χωριών και εξόντωσης του αντιπάλου, μπορεί να θελήσουν την ανατροπή, την απαλλαγή από το κακοφορμισμένο τέλμα...

Γιατί όχι; Αξιοπρέπεια τουλάχιστον...

Prefadoros