Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Η επιρροή των κομμάτων στους ψηφοφόρους 24/3/2012



Η εικόνα του εκλογικού σώματος, ένα μήνα και κάτι πριν από τις εκλογές, όπως καταγράφεται από τρεις δημοσκοπήσεις και δημοσιεύεται σε εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και πιστοποιεί την ρευστότητα που εξακολουθεί να υπάρχει αλλά βγάζει και σαφή συμπεράσματα.


Κατ΄αρχήν τα περιθώρια για μεγάλες και θεαματικές αλλαγές περιορίζονται σημαντικά, όσο και "μαγειρεμένες" να είναι αυτές οι δημοσκοπήσεις, πιστεύω ότι καταγράφουν τη ρευστότητα που υπάρχει αλλά συγχρόνως δείχνουν ότι η κυριαρχία του δικομματισμού αποτελεί πια παρελθόν.

Όσες αναγωγές και να γίνουν, είναι σαφές ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μαζί δύσκολα θα περάσουν το 50%, όπως και ότι η επόμενη Βουλή θα αποτελείται από 7 έως 9 κόμματα.

Σίγουρη παρουσία στην επόμενη Βουλή θα έχουν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΑΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ένα τουλάχιστον από ΛΑΟΣ και ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ και μπορεί η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ή οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ.

Προσωπική εκτίμηση είναι ότι εκτός από τα 6 σίγουρα κόμματα και η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ θα μπει άνετα και μόνο ο ΛΑΟΣ θα δυσκολευτεί όπως βέβαια και η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ και οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ.

Η διαφορά ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, που πριν λίγο καιρό ήταν πάνω από δέκα μονάδες, ψαλιδίστηκε από τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ που ήδη παρουσιάζουν τέτοια δυναμική που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει που θα φτάσουν.

Έτσι, έχουμε μια ΝΔ που μάλλον πρέπει να ξεχάσει ποσοστό πάνω από 30%, ένα ΠΑΣΟΚ που θα δώσει αγώνα για το 20%, το ΚΚΕ που θα κερδίσει τουλάχιστον 3 μονάδες από το προηγούμενο ποσοστό του και τον ΣΥΡΙΖΑ που θα διπλασιάσει άνετα την επίδοση των εκλογών του 2009.

Όσο και να μην φαίνεται, αυτή η εκλογική αναμέτρηση θα είναι από τις πιο σκληρές που έχουν γίνει μέχρι τώρα, θα στηριχτεί στο ψευτοδίλημμα που ήδη ξέρουμε για Ευρώ και χρεοκοπία αλλά θα διεξαχθεί με ότι πιο "βρώμικο" μπορούν να παράγουν τα κόμματα του δικομματισμού και όπλο το διαδίκτυο.

Η φήμη που παράγεται και αναπαράγεται αποτελεί το ισχυρότερο όπλο σε μια διαδικασία που τα γνήσια πολιτικά όπλα του διαλόγου και των επιχειρημάτων θα παραμεριστούν ηθελημένα.

Το τι έχουμε να ακούσουμε θα ξεπεράσει και τη φαντασία, ο καταιγισμός θα είναι τέτοιος που δεν θα προλαβαίνουμε να ψάξουμε κάτι και θα έρχεται καπάκι το επόμενο.

Θα επιδιωχθεί η σύγχυση, με την ελπίδα, μπροστά στο χάος ειδήσεων και φημών να ταμπουρωθούν οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι και να μαντρωθούν και πάλι στη σιγουριά του κόμματος που ψήφιζαν.

Δεν υπάρχει άλλη επιλογή, αν βγουν στο ανοιχτό πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης θα βγουν και οι δύο πληγωμένοι, ο δικομματισμός εκεί στηρίζεται, στο να βοηθά και να στηρίζει τον αντίπαλο μέχρι του σημείου να τον κερδίσει προσωρινά και για μια τετραετία.

Αυτό που εμείς δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι όσο περισσότερα κόμματα υπάρχουν στη Βουλή τόσο αποδυναμώνονται οι ντόπιοι και ξένοι εξουσιαστές μας.