Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Αλέξη, έτσι σε γνωρίσαμε και έτσι θα μείνεις, για μας, περιμένουμε να ακούσουμε...

Η πολύ σημαντική εβδομάδα για τη χώρα ανοίγει στις 10 Ιουνίου στο Βουλευτικό, με τη σημειολογική διάσταση που περικλείει η πρώτη Βουλή της ελεύθερης Πατρίδας και η δίκη Κολοκοτρώνη και Πλαπούτα που έγινε εδώ, όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τη Διοίκηση, το Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Λίγες μέρες αργότερα, στις 16 Ιουνίου από το Ναύπλιο και ο Αντώνης Σαμαράς, στο προσυνέδριο της ΝΔ, θα εξαγγείλει τις θέσεις του για το νέο καταστατικό χάρτη της χώρας και επομένως για τη Διοίκηση του τόπου γενικότερα.

Έγραφε προχθές ο Prefadoros, εδώ, πως μπορεί ο Δήμος Ναυπλιέων να "εκμεταλλευτεί" αυτά τα δύο πολύ σημαντικά γεγονότα και λόγο ακριβώς της θεματολογίας τους.

Θα περιοριστώ στη σημερινή ανάρτηση σε αυτά που θα περίμενα να ακούσω από τον Αλέξη Τσίπρα.

Κατ΄αρχήν μια ξεκάθαρη απάντηση για το αν είναι υπέρ ή κατά του Καλλικράτη, όπως φυσικά αυτός νομοθετήθηκε και εφαρμόστηκε μέχρι τώρα.

Αν είναι ικανοποιημένος από τη χωροταξική συγκρότηση των νέων Δήμων και αν είναι στις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ να επανεξετάσει το θέμα, εφόσον συνεχίσει να εφαρμόζεται ο Καλλικράτης.

Αν είναι πεπεισμένος ότι η μεταβίβαση τόσων πολλών αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ασχέτως οικονομικού, είναι προς το συμφέρον των πολιτών και αν δημιουργήθηκαν πόλοι εξουσίας από αιρετά πρόσωπα που την χρησιμοποιούν για προσωπικό όφελος.

Αν η δημιουργία "Κοινωνικού... κάτι" απαλλάσσει το κράτος από ευθύνες και υποχρεώσεις που μεταθέτει στους Δήμους και παίρνει τη μορφή ελεημοσύνης, φιλευσπλαχνίας ή μιας μορφής ευαισθησίας το ίδιο τελικά σκληρής και υποκριτικής με το ίδιο το πρόβλημα.

Αν συμφωνεί με τη δυνατότητα Δημάρχων και Προέδρων Νομικών Προσώπων των Δήμων να εκχωρούν με απευθείας αναθέσεις εκατοντάδες χιλιάδες Ευρώ ετησίως και Δημοτικές Εταιρείες να πληρώνουν συστηματικά "έναντι", καθιστώντας έτσι ομήρους και υπόχρεους δεκάδες συναλλασόμενους πολίτες.

Αν είναι στις προθέσεις του να μετατρέψει ριζικά το αποτυχημένο μοντέλο της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης που υποτίθεται, σε γενικές γραμμές, ότι δεν έχει σχέση με την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση αλλά αποφασίζει ποια έργα και πότε θα τα εντάξει σε προγράμματα, πως θα διαχειριστεί π.χ τα σκουπίδια στο υψηλό επίπεδο της συνολικής λύσης αφήνοντας όλη τη "βρώμικη" δουλειά στους Δήμους, στην Περιφέρεια που αποφασίζει, ο πανίσχυρος Περιφερειάρχης δηλαδή, που θα πάει το φιλέτο των χρηματοδοτήσεων, σε περιοχές και πρόσωπα, ευνοώντας ή αγνοώντας άλλους τόπους με διαφορετικά συμφέροντα.

Σύντομα και περιεκτικά ερωτήματα, μπορώ να θέσω πολλά άλλα, αλλά θα χάσουμε τον προσανατολισμό, θα χαθούμε στις λεπτομέρειες.

Στην ουσία τα ερωτήματα του Prefadorou είναι ερωτήματα λειτουργίας της Δημοκρατίας, ελέγχου της εξουσίας, συμμετοχής του πολίτη, του Δημότη που πληρώνει.

Ελπίζω ο Αλέξης ο Τσίπρας να μας δώσει απαντήσεις, ο Prefadoros θα είναι εκεί, όσο του επιτρέπεται θα θέσει τον προβληματισμό που μακάρι να μην χρειαστεί να εκφραστεί.

Prefadoros