Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Τέλειωσε το "Γεύμα Αγάπης" κι έμεινε άδειο το πιάτο του φτωχού

Πριν τρία χρόνια ο Prefadoros ανέβασε την ανάρτηση, Το μεγαλείο της ψυχής και του ΑΝΘΡΩΠΟΥ που παραμένει με διαφορά η πρώτη σε ανάγνωση του blog με πολλές χιλιάδες επισκέψεις και αναγνώσεις.

Ήταν τότε που ελάχιστα ή και καθόλου δεν απασχολούσε τη δημοσιότητα η πρωτοβουλία του Πάπα-Λευτέρη και των εθελοντριών του συσσιτίου να προσφέρουν λίγο φαγητό σε ανήμπορους και πάμπτωχους συμπολίτες και σε όποιον πήγαινε για βοήθεια.


Η προσπάθεια ξεκίνησε στα τέλη του 2008 και μετά από δυο χρόνια, παρά τη σχετική μυστικότητα που τηρείτο για να προστατευτούν από δημοσιότητα όσοι έπαιρναν φαγητό, τέλος του 2010 αρχές του 2011, τα άτομα που σιτίζονταν είχαν φτάσει και ξεπεράσει τα εβδομήντα.

Από τότε, λόγω και της λαίλαπας των Μνημονίων και της οικονομικής εξαθλίωσης που επιβλήθηκε, αυξήθηκαν και οι άνθρωποι που προσέτρεχαν για ένα πιάτο φαΐ αλλά σταδιακά και για ένα ρούχο στον Πάπα-Λευτέρη και τους εθελοντές της Ευαγγελίστριας.

Φτάσαμε λοιπόν "αισίως", πικρή ειρωνεία, 150 σιτιζομένους καθημερινά και εκατοντάδες να προμηθεύονται ρουχισμό κάθε μήνα στο Συσσίτιο της αγάπης και την ιματιοθήκη.

Αυτά βέβαια δεν γίνονται από μόνα τους, χρειάζεται τεράστια προσπάθεια και έχουν τεράστιο κόστος.

Αυτά τα έξι χρόνια, ο Πάπα-Λευτέρης και οι εθελοντές που αυξήθηκαν θεαματικά, πρόσφεραν από το περίσσευμα της ψυχής τους και προσπαθούσαν να κάνουν καλύτερες τις συνθήκες εργασίας των εθελοντών αλλά και ασφαλέστερες τις συνθήκες φύλαξης και παρασκευής των τροφίμων που διέθεταν στους απόρους.

Σταδιακά λοιπόν αποκτήθηκαν επαγγελματικά ψυγεία και κουζίνες που να μπορούν να καλύψουν τις νέες απαιτήσεις, έγιναν παρεμβάσεις στα κτίρια και προστέθηκαν δύο κοντέινερ για να χρησιμοποιηθούν σαν αποθήκες.

Πριν προχωρήσω, είναι ίσως εξίσου σημαντικό με το καθαυτό έργο, δεν ακούστηκε δημόσια το παραμικρό, ούτε ελάχιστη υπόνοια για κακοδιαχείριση ή για μεροληπτική ή άλλη συμπεριφορά για τον Πάπα-Λευτέρη και τους εθελοντές.

Ενώ λοιπόν μέχρι το 2011 όλα πηγαίνουν σχετικά ήρεμα, η πίεση που ασκείται πάνω στον Πάπα-Λευτέρη και η ανάγκη για περισσότερη προσφορά, τον αναγκάζει να απευθυνθεί όπου μπορεί για να ζητήσει βοήθεια, κυρίως στους πολιτικούς της περιοχής που έχουν και την εξουσία.

Οι πολιτικοί βέβαια έκαναν αυτό που ξέρουν καλύτερα και από τον Πάπα-Λευτέρη και από τους εθελοντές του, προσέτρεξαν για βοήθεια, πραγματική ή στα λόγια μαζί πάντα με τις κάμερες.

Όσο αυξάνονταν με τον καιρό οι άποροι αυξάνονταν και οι επισκέψεις με κάθε ευκαιρία των πολιτικών μας, άκουγαν τα αιτήματα και αναλόγως έδιναν απαντήσεις.

Την περσινή προεκλογική χρονιά είχαμε ρεκόρ επισκέψεων.

Εκεί είναι που έκανε το λάθος ο Πάπα-Λευτέρης και δημιούργησε τις πρώτες αντιπάθειες και προβληματισμό για το ρόλο που παίζει η Εκκλησία τελικά σε αυτή την υπόθεση.

Ζήτησε να δημιουργηθούν νέες εγκαταστάσεις, που ξέφευγαν από την απλή εξυπηρέτηση του Συσσιτίου, τη στιγμή που υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στο Δήμο κοινωνικών δομών, ακόμα και σχολείων, δίνοντας την εντύπωση ότι δεν συμβάλλει η Εκκλησία ώστε να λιγοστέψουν οι άποροι και "θέλει" να υπάρχουν περισσότεροι για να προστρέχουν στη βοήθειά της.

Αυτό που ενόχλησε πολλούς συμπολίτες ήταν ότι η απαραίτητη κοινωνική αλληλεγγύη μετατρέπεται σε φιλανθρωπία με τα χρήματα των Δημοτών.

Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλιέων και ο Δήμαρχος Δημήτρης Κωστούρος με διαδικασίες εξπρές, που δεν έχουν ξαναγίνει στο Δήμο, προχώρησαν τις μελέτες και τα σχετικά και τα προώθησαν στην Περιφέρεια που και αυτή δεσμεύτηκε ότι θα τα εντάξει για χρηματοδότηση.

Καταλύτης βέβαια ήταν οι επερχόμενες εκλογές και κανένας δεν ήθελε να πάει κόντρα στο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας.

Ο μόνος που κάτι ψέλλισε, ο Δημοτικός Σύμβουλος Παναγιώτης Μερμίγκης, κατακεραυνώθηκε με ανακοίνωση της Μητρόπολης.

Ας είναι, οι εκλογές πέρασαν, κάποιες εξαγγελίες θα υλοποιηθούν κάποιες όχι, προσωπικά πιστεύω ότι το θέμα των Συσσιτίων πρέπει να τεθεί σε νέα βάση, ο Δήμος να έχει πλέον τον πρώτο λόγο με πλήρη διαφάνεια, διαπαραταξιακή διοίκηση και φυσικά με μπροστάρη τη δυνατή ομάδα του Πάπα-Λευτέρη.

Όσο για τη δεύτερη ανακοίνωση που αναφέρει τις "κατηγορίες" κατά του Πάπα-Λευτέρη, νομίζω ότι κάνει λάθος που αναφέρεται δημόσια ως ιερωμένος.

Καρτερία Πάπα-Λευτέρη, θα πληρώσεις και συ το τίμημα, αναπόφευκτο...

Prefadoros

Υ.Γ. Ο Σεβασμιώτατος τι λέει για όλα αυτά; Οι άλλοι Κληρικοί της περιοχής μας δεν έχουν άποψη;