Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Δήμαρχοι στα κάγκελα

dimarxoi-vouliΕντάξει, να διαμαρτύρονται για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου όσοι πάντα ήταν εναντίον τέτοιων πρακτικών, έστω και στα όρια νομιμότητας όπως η πρόσφατη για τη μεταφορά των διαθέσιμων πόρων, διαφόρων φορέων, στην Τράπεζα της Ελλάδος, το καταλαβαίνω.


Να διαμαρτύρονται όμως και κάποιοι, κυρίως Δήμαρχοι, που μέχρι τώρα και σε δεκάδες Πράξεις της προηγούμενης Συγκυβέρνησης δεν έβγαζαν μιλιά, δεν είναι προκλητικό;

Και γιατί παρακαλώ διαμαρτύρονται οι Δήμαρχοι; Γιατί λέει τα λεφτά είναι των Δημοτών και με αυτά θα πληρωθούν οι υποχρεώσεις του Δήμου.

Μάλιστα, αυτό μπορεί να συμβεί, δηλαδή το κράτος να μην μπορεί να τα επιστρέψει στους Δήμους, αν υπάρξει σοβαρό πιστωτικό γεγονός και όλα θα τιναχτούν στον αέρα, επομένως και τα αποθεματικά δεν θα σώσουν κανένα.

Αλλά να πάμε και στην ουσία, αυτά τα λεφτά προέρχονται πραγματικά από τους πολίτες για το Δήμο τους ή προέρχονται από την κρατική χρηματοδότηση προς τους Δήμους; Δηλαδή είναι χρήματα που το ίδιο το κράτος δίνει στους Δήμους για να μπορούν αυτοί να λειτουργούν.

Μια ματιά στους ετήσιους προϋπολογισμούς όλων σχεδόν των Δήμων, δείχνει ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των Δημάρχων, πέραν των ανταποδοτικών τελών που χαρατσώνουν τους Δημότες και μάλιστα όχι όλους, δεν υπάρχουν ιδιαίτερα έσοδα για να παράγεται έργο από τους Δήμους χωρίς την κρατική και κοινοτική ενίσχυση και συνδρομή.

Μάλιστα, για λόγους που όλοι καταλαβαίνουν, υπάρχουν και μεγάλες ανείσπρακτες οφειλές επαγγελματιών που χρωστούν στο Δήμο εκμεταλλευόμενοι δημοτικούς χώρους.

Αλλά υπάρχει και κάτι ακόμη, το θέμα της τεράστιας σπατάλης των Δήμων, αυτή η πληγή με την οποία κανείς δεν ασχολείται.

Έχω γράψει πολλές φορές στον Prefadoro, αν πραγματικά ήθελαν οι δανειστές να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις, για να γίνουμε ένα σύγχρονο και αποδοτικό κράτος, θα έπρεπε να αρχίσουν την εξυγίανση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το ότι φυσικά άλλο θέλουν, την πλήρη υποταγή και υποβάθμιση της χώρας μας, ουδόλως μειώνει την ανάγκη να περιοριστούν οι με το κάλυμμα νομιμότητας κατασπαλιζόμενοι πόροι σε όλες τις βαθμίδες της Αυτοδιοίκησης.

Αυτό φυσικά το αναφέρω για την με φανατισμό στις τηλεοπτικές κάμερες υπεράσπιση από τους Δημάρχους των χρημάτων των Δημοτών.

Ευτυχώς αρκετοί αυτοδιοικητικοί, μεταξύ αυτών ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Χρήστος Γραμματικόπουλος και η προσκείμενη στην κυβέρνηση ΑΥΡΑ του Παντελή Κοκκινόπουλου, δεν παρασύρθηκαν από τις κατά τη γνώμη μου μικροπολιτικές, αλλά και προσωπικές, σκοπιμότητες και κράτησαν υπεύθυνη στάση, τουλάχιστον αναμονής.

Prefadoros

Υ.Γ. 1 Για λόγους αρχής, όπως επανειλημμένα έχω γράψει, είμαι απέναντι σε κάθε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, φυσικά εκτός κάθε περίπτωσης που προβλέπεται και αιτιολογείται επαρκώς στο Νόμο.

Υ.Γ. 2 Για τους πονηρούς φίλους του Prefadorou, κάντε μιαν ερώτηση πόσα από τα sites που έχουν ακριβοπληρωθεί από τους Δημότες, Δήμου που ο Δήμαρχος πρωτοστάτησε στον "αγώνα", λειτουργούν και τι επισκεψιμότητα έχουν, για να καταλάβετε το passion και τα πεταμένα λεφτά σας.

Prefadoros... again