Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Χρέος, δάνεια, μνημόνια. Απλά μαθήματα οικονομίας

Τα τελευταία πέντε έξι χρόνια, κυριολεκτικά έχουμε ακούσει χιλιάδες απόψεις και εξηγήσεις για την οικονομική κατάσταση που όλοι βιώνουμε και που δεν λέει να τελειώσει.

Πολλές οι σκοπιμότητες σε κάθε ανάλυση, πιο πολλά συμφέροντα κρυμμένα πίσω από κάθε "καλοπροαίρετη" εξήγηση, ακόμα περισσότερα όταν "πλασάρονται" από έγκυρα Μέσα Ενημέρωσης.

Ο καθένας από μας, στο βαθμό που έχει επηρεαστεί και από το προσωπικό του οικονομικό πρόβλημα και τη δική του εμπειρία, έχει βγάλει και τα δικά του συμπεράσματα.

Επομένως τι μπορεί να προσθέσει μια ακόμη ανάλυση, όταν μάλιστα αυτή γίνεται από τον Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη;

Κι όμως, έχοντας τη βαθιά γνώση του οικονομολόγου και το χάρισμα του δάσκαλου, είναι εύκολο γι΄αυτόν και χρήσιμο για μας, να πει περιεκτικά και κατανοητά απλές αλήθειες που ξεφεύγουν από δυσνόητα κείμενα που χρησιμοποιούν ορολογία μόνο για ειδικούς.

Μια άποψη είναι βέβαια, όμως πλήρως εμπεριστατωμένη και κυρίως λογική.

Αξίζει λίγο από το χρόνο μας, ίσως καταλάβουμε ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά, κάποιοι τα δυσκολεύουν επίτηδες για να εκμεταλλεύονται τη σύγχυση και την άγνοια.

Nafpliopress.gr