Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Η (εσωτερική) υποτίμηση του Ευρώ και της νοημοσύνης μας


(Αφιερωμένο σε όλους όσους εξακολουθούν να πιστεύουν ή να ελπίζουν ότι η παραμονή μας στο Ευρώ και η τρικομματική συγκυβέρνηση θα τους "γλιτώσει" την περιουσία και τα αγαθά που απολάμβαναν μέχρι πρότινος).

Είναι νομίζω σαφές ότι από ένα σημείο και μετά, οι δανειστές μας και καθόλου συνέταιροι-συνεργάτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού διαπίστωσαν ότι με τις αποτυχημένες συνταγές του ΔΝΤ δεν πρόκειται ούτε η Ελλάδα να σωθεί ούτε οι ίδιοι να πάρουν τα λεφτά τους, τουλάχιστον όλα, επέλεξαν να επιβάλλουν στη χώρα μας μια βίαιη υποτίμηση από μια ανεξέλεγκτη έξοδο από την Ευρωζώνη, και αν αυτή έλθει να είναι κατά το δυνατόν διαχειρίσιμη, από τους δανειστές μας.


Από που προκύπτει αυτό; μα από το ότι η ύφεση "τρέχει" με 6,2%, η ανεργία πάνω από 23,1%, το ΑΕΠ έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 17,5% μέσα σε τρία χρόνια και το χρέος έφτασε τα 303,5 δις.

Επιπλέον, όλα τα μέτρα που παίρνονται είναι προς την κατεύθυνση της ακόμα μεγαλύτερης συρρίκνωσης της οικονομίας και προς τα κάτω ισοπέδωσης.

Όταν μισθοί και συντάξεις φτάνουν πλέον στο μισό, επιχειρήσεις κλείνοντας στο μηδέν, ακίνητα σε εξευτελιστικές τιμές και χωρίς δυνατότητα πώλησης τότε το Ευρώ παραμένει ακριβό αλλά η ζωή μας και η ευημερεία μας βρίσκονται όπως πριν τριάντα χρόνια.

Με υποβαθμισμένες παροχές υγείας, κουτσουρεμένες κοινωνικές και έρμαιο της κάθε εργοδοσίας χωρίς εργασιακά δικαιώματα το βιοτικό επίπεδο πέφτει σε όρια εξαθλίωσης για μεγάλα τμήματα του λαού, τα Ασφαλιστικά Ταμεία λεηλατημένα αδυνατούν να προσφέρουν στοιχειώδη ασφάλεια και περίθαλψη στα εκατομμύρια εργαζόμενους και συνταξιούχους, με την ανεργία να τρώει το παραγωγικό δυναμικό της χώρας και να οδηγεί τους νέους στη ξενιτειά.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δέχεται επίθεση με έξοδο στην εφεδρεία και δραστικές μειώσεις χρηματοδοτήσεων που κάνουν πλέον αδύνατη τη λειτουργία της.

Αυτή η άθλια συνταγή που ο σημερινός Πρωθυπουργός κατήγγειλε για δύο χρόνια όχι απλά συνεχίζει να εφαρμόζεται αλλά το φάρμακο πλέον δίνεται σε δόσεις δηλητηρίου.

Όσο για προϊόντα και υπηρεσίες τραβούν το δρόμο της ανόδου σαν να μην τρέχει τίποτα.

Δεν θα αναφερθώ στα προεκλογικά ψέματα της εσωτερικής τρόικας που μας κυβερνά, το έκανα τότε πριν τις εκλογές, δεν έχει άλλωστε νόημα από τη στιγμή που εξακολουθούμε, όχι όλοι, να πιστεύουμε ότι υπάρχει λύση με επαναδιαπραγματεύσεις, επιμηκύνσεις, νέα κουρέματα και ότι άλλο μας πλασάρουν και πάλι για να μας κοροϊδέψουν.

Η εσωτερική υποτίμηση έχει ήδη γίνει και θα βαθύνει πολύ περισσότερο με τα νέα μέτρα που έρχονται και που θα αποτελειώσουν μια ημιθανή οικονομία.

Αντί για τόνωση επιλέγουν ηθελημένα την καταστολή, θα αφαιρέσουν άλλα 11,7 δις από το ήδη πενιχρό κομπόδεμα του φτωχού και μέσου Έλληνα.

Θα ήταν αλλιώς τα πράγματα αν είχαμε ψηφίσει διαφορετικά;

Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, όμως κάποια πράγματα θα ήταν αδιαπραγμάτευτα, ότι και αν σήμαινε αυτό.

Είχα γράψει μια ατάκα πριν τις εκλογές, για όσους θυμούνται, "οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εγγύηση ότι και αυτοί δεν θα μας πουλήσουν".

Οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που πολλοί φοβήθηκαν μην χάσουν την περιουσία τους και μας οδηγήσουν στη δραχμή.

Καμιά φορά οι πλάκες που κάνει η ζωή είναι δυσάρεστες και δυσβάσταχτες, φοβόμαστε τη δραχμή και σε λίγο μπορεί να παρακαλάμε να πάμε σ΄αυτήν μπας και σωθούμε.

Προς το παρόν "τρώμε" σε αυξημένες δόσεις την προπαγάνδα για καταστροφή που θα υποστούμε εκτός Ευρώ, κάνοντας πως δεν βλέπουν την καταστροφή που βιώνουμε εντός, υποτιμώντας τη νοημοσύνη μας.