Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Και τώρα... ψυχραιμία

newego_LARGE_t_1101_54464732Το σίγουρο είναι ότι αυτή η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διαπραγματευτεί και διαπραγματεύεται.

Όσο θα πηγαίνουμε προς το τέλος του μηνός, οπότε λήγει το πρόγραμμα, οι δανειστές μας θα φοβούνται περισσότερο, και ας λέγουν το αντίθετο οι κατευθυνόμενοι παπαγάλοι, πολύ απλά γιατί χωρίς συμφωνία αυτά που έχουν να χάσουν είναι πολύ, μα πολύ περισσότερα από ότι εμείς.

Για σκεφτείτε, αφήστε την προπαγάνδα, την 1η Μαρτίου η Ελλάδα θα έχει αποδεσμευτεί από το βραχνά των Μνημονίων και των δυσβάσταχτων υποχρεώσεων και θα έχει την άνεση να διαπραγματευτεί το χρέος, που αισίως έφτασε τα 324 δισ. παρά τις "φιλότιμες" προσπάθειες της Συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και των δανειστών.

Θα υπάρχει βέβαια ο κίνδυνος να ξεμείνει κάποια στιγμή η χώρα από ρευστό, λογικό, όπως λογικό είναι η νέα Κυβέρνηση να κάνει ότι είναι δυνατόν να εξασφαλίσει ρευστότητα και φυσικά να διατηρήσει καλές σχέσεις με την Ευρωζώνη, όπως άλλωστε έχει διακηρύξει και δεσμευτεί.

Ποιος λοιπόν μετά την 1η Μάρτη θα επείγεται για νέα δανειακή συμφωνία, όταν πλέον όλοι θα καθίσουν στο τραπέζι και το θέμα του χρέους θα πρέπει να τεθεί από την αρχή και όχι με την Ελλάδα στη γωνία, λόγω του προγράμματος;

Σε αυτή την πραγματική διαπραγμάτευση, που μόλις ξεκίνησε, όλοι θέλουν να κερδίσουν και επειδή αυτό δεν είναι δυνατό, όλοι θέλουν να χάσουν τα λιγότερα.

Επειδή έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, γι΄αυτό... ψυχραιμία.

Nafpliopress.gr