Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Γιατί "ξίνισε" ο Πέτρος για τα σκουπίδια;

stinksΑυτή η ιστορία με τα σκουπίδια, ιδιαίτερα στην Αργολίδα, έχει παρατραβήξει και παραβρωμίσει περισσότερο και από την ίδια τη βρώμα τους.

Ένα θέμα που θα έπρεπε να είναι αποκλειστική ευθύνη των Δήμων και με διαδημοτικές συνεργασίες να βρίσκονταν η καλύτερη λύση για την κάθε περιοχή, στο Ελληνικό μεγαλείο έγινε ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα.

Εκτός της ανεξέλεγκτης ρύπανσης έχουμε και από σήμερα τα τσουχτερά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από της Ευρωπαϊκή Ένωση για κάθε ανοιχτή χωματερή, που φυσικά θα πληρώσουμε εμείς οι πολίτες.

Ενώ οι Δήμοι, εδώ και χρόνια, βρήκαν την εύκολη λύση, πάμε κάπου τα σκουπίδια και σιγά σιγά μετατρέπεται ο χώρος σε χωματερή, το κράτος ανέθετε τη συνολική διαχείριση παλιά στη διορισμένη περιφερειακή διοίκηση και από το 2010 στην αιρετή περιφερειακή διοίκηση.

Μια μικρή αναφορά για να μην μπερδευόμαστε.

Στην Πελοπόννησο μέχρι το 2004 όπου Κυβέρνηση ήταν το ΠΑΣΟΚ, είχαμε κάποιο σχέδιο το οποίο δεν εφαρμόστηκε ποτέ, άγνωστο το κόστος που πληρώθηκε.

Άλλαξε Κυβέρνηση το 2004 και ήρθε η ΝΔ, άλλαξε και το σχέδιο που και αυτό δεν εφαρμόστηκε ποτέ, άγνωστο το κόστος που πληρώθηκε.

Από το 2010 ανέλαβε ο Πέτρος Τατούλης σαν αιρετός και νέα σχέδια, αυτή τη φορά με συνολική διαχείριση που θα αναλάμβανε ιδιώτης.

Προχώρησαν κάποιοι διαγωνισμοί και διαδικασίες, που ως είθισται καταγγέλθηκαν ως αδιαφανείς και προς όφελος κάποιων και υποτίθεται ότι από πέρυσι θα είχε ξεκινήσει η εφαρμογή της.

Επειδή φτάσαμε στο μέσο του 2015 και άρχισαν τα πρόστιμα, αναμενόμενο να αρχίσει και ο πόλεμος μεταξύ των αιρετών, Δήμαρχοι μεταξύ τους και όλοι με τον Περιφερειάρχη.

Η αλλαγή της Κυβέρνησης είναι λογικό να φέρει και νέες προτάσεις, από τη στιγμή που οι προηγούμενες λύσεις είναι στον αέρα.

Αυτή λοιπόν την χαώδη, στην κυριολεξία, κατάσταση με τα σκουπίδια, θέτει σε διαβούλευση ο αρμόδιος Υπουργός για να βρεθεί λύση και να προχωρήσει επιτέλους σύντομα αυτή.

Το αν θα είναι καλή ή όχι και αν θα λύσει πραγματικά το πρόβλημα θα φανεί αργότερα, αυτό που δεν συγχωρείται πλέον είναι η αδράνεια και η στασιμότητα (από το 2010 είναι αρμόδιος ο Τατούλης και το πρόβλημα οξύνεται).

Να σχεδιάσουν και οι Δήμοι πως θα αντιμετωπίσουν καλύτερα τη μεγαλύτερη "δουλειά" τους, που την έχουν παραμελήσει στην προοπτική λύσης από την Περιφέρεια.

Τσαντίστηκε λοιπόν ο Περιφερειάρχης μας Πέτρος Τατούλης και κατά την προσφιλή του τακτική εξαπέλυσε έναν "δεκάρικο" για να πείσει άραγε ποιον;

"Κομματικό κράτος" είναι η δημόσια διαβούλευση, αγαπητέ Πέτρο;

Εσύ μιλάς για "πολιτική ηθική"; Αγαπητέ Πέτρο;

Εσύ μιλάς για "εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων"; Αγαπητέ Πέτρο;

Βαρείς χαρακτηρισμοί, αλλά έχουμε ακούσει και βαρύτερους από τον Πέτρο.

Εκτός αν ήθελε να κάνει χιούμορ...

Prefadoros

Οι δηλώσεις του Περιφερειάρχη και το Σχέδιο που ανέβηκε για δημόσια διαβούλευση:

"Η προσπάθεια επιβολής του κομματικού κράτους εκ μέρους του κ. Τσιρώνη τον εκθέτει ανεπανόρθωτα.

Με την ανάρτηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων σε προσχηματική διαβούλευση "10 ημερών" ξεπέρασε κάθε όριο Δημοκρατίας και σεβασμού των νόμων του κράτους.

Η πλήρης απαξίωση των υπηρεσιών του Υπουργείου του οποίου ο ίδιος προΐσταται εγείρει κρίσιμα ερωτήματα για την πολιτική ηθική που επιχειρεί να επιβάλλει.

Ποιός είναι ο εμπνευστής αυτού του σχεδιασμού και ποιός τον ενέκρινε, εκτός, προφανώς, του κόμματός του;

Η προκλητική αυτή έλλειψη σεβασμού στη Δημοκρατία αφήνει υπόνοιες για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Ας μας πει ο κ. Τσιρώνης ποιά είναι αυτά τα συμφέροντα.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα συνεχίσει απρόσκοπτα την υλοποίηση του αναπτυξιακού στρατηγικού σχεδιασμού της και θα σταθεί σθεναρά απέναντι σε οποιαδήποτε τέτοια λογική".

http://www.opengov.gr/minenv/?p=6645

Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων

http://www.opengov.gr/minenv/wp-content/uploads/downloads/2015/06/paragogikhsanasygkrothsh.pdf