Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Αρχίζουν τα δύσκολα


Πριν ακόμα τις Προγραμματικές Δηλώσεις ο Γιώργος και το ΠΑΣΟΚ βρίσκονται κυκλωμένοι από σοβαρά προβλήματα που για πολλούς θα είναι και το βαρόμετρο για την πορεία και το βαθμό επιτυχίας της νέας Κυβέρνησης.

Οι απεργίες στο λιμάνι του Πειραιά, το κλείσιμο των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, η έκρηξη των ακάλυπτων επιταγών και της ανεργίας και η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ με τα Σκόπια συν το τεράστιο έλλειμμα αποτελούν όχι μόνο πονοκέφαλο αλλά θα δοκιμάσουν τις αντοχές (πέρα από την Κυβέρνηση) και της κοινωνίας.

Η επιτυχία της Κυβέρνησης δεν είναι μόνο προσωπικό στοίχημα για τον Πρωθυπουργό ή απόδειξη ότι το ΠΑΣΟΚ άλλαξε, είναι ανάγκη για την κοινωνία εδώ που φτάσαμε.

Σκεφτείτε την αποδόμηση των κοινωνικών ισορροπιών που μπορεί να επιφέρουν αυτά τα προβλήματα μαζί με αυτά στην Παιδεία, την Υγεία, την Ασφάλιση και βέβαια το τεράστιο ζήτημα των (λάθρο)μεταναστών.

Επομένως σημασία πλέον έχει να σώσουμε το μείζων, που είναι η κοινωνική συνοχή, γιατί διαφορετικά η έκρηξη θα είναι αναπόφευκτη.

Αυτά γράφονται όχι από συμπάθεια για το ΠΑΣΟΚ, τα ίδια θα γράφαμε και για Κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά γιατί τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα και γιατί αυτό αποφάσισε ο Ελληνικός λαός.

Την επιτυχία της Κυβέρνησης άλλωστε ευχήθηκαν όλα τα κόμματα (πλην ΚΚΕ;) .

Αν σκεφτούμε πως ξεκινά η νέα Κυβέρνηση και πως ξεκίνησε το 2004 η Κυβέρνηση Καραμανλή (με ρυθμό ανάπτυξης πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ και την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων) μας πιάνει μελαγχολία.

Η ελπίδα που γεννιέται με κάθε αλλαγή ας είναι συνοδοιπόρος στο δύσκολο δρόμο για το καλό όλων.