Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Ορκωμοσία των 300: Τα στιγμιότυπα και τα «πηγαδάκια» στη Βουλή. Πανηγυρική συνεδρίαση

Με θρησκευτικό και πολιτικό όρκο έγινε το πρωί του Σαββάτου η ορκωμοσία των 300 βουλευτών που προέκυψαν από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Της διαδικασίας προήδρευσε ο δ' αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης.
48 φωτογραφίες

Ο κ. Κακλαμάνης προήδρευσε, καθώς η απερχόμενη πρόεδρος Ζωή Κωνσταντοπούλου που συνεργάστηκε με το κόμμα της Λαϊκής Ενότητας, δεν εξελέγη, ενώ κενές έμειναν οι θέσεις του α' αντιπροέδρου (Αλέξης Μητρόπουλος, που δεν ήταν υποψήφιος), του β' αντιπροέδρου (Γιάννης Μπαλάφας, που υπουργοποιήθηκε) και της γ' αντιπρόεδρου (Δέσποινα Χαραλαμπίδου, που επίσης δεν εξελέγη με τη Λαϊκή Ενότητα).

Στον αγιασμό χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, για να ακολουθήσει η τελετή της ορκωμοσίας, κατά την οποία οι βουλευτές έδωσαν όρκο, άλλοι στο Ευαγγέλιο, οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές στο Κοράνι και άλλοι -κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ- έδωσαν τον πολιτικό όρκο.

«Καλή δύναμη στο έργο σας και πολλές υπομονές», ευχήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος στους βουλευτές, ενώ «άξιοι» αναφώνησε ο προεδρεύων του Σώματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τον θρησκευτικό όρκο εγέρθηκαν όλοι οι βουλευτές. Το ίδιο συνέβη και κατά τον πολιτικό όρκο (με προτροπή του Νικήτα Κακλαμάνη) με εξαίρεση τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Με το πέρας της τελετής, οι βουλευτές υπέγραψαν το πρωτόκολλο της ορκωμοσίας, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία. 

Τα «πηγαδάκια» και τα στιγμιότυπα

Την τιμητική του είχε ο Βασίλης Λεβέντης με τους 8 βουλευτές του, οι οποίοι βρίσκονται στα έδρανα μεταξύ των ΑΝΕΛ και της ΝΔ. Πολλοί ήταν εκείνοι που τον προσέγγισαν για να τον χαιρετίσουν.

Μεταξύ αυτών ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρία της Βουλής,Ν.Βούτσης -ο οποίος πήγε και στα έδρανα του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού- ο Άδωνις Γεωργιάδης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο Γιάννης Μπαλάφας, η Κατερίνα Παπακώστα, ο υπουργός Άμυνας Π.Καμμένος.

Η Ντόρα Μπακογιάννη επιφύλαξε όμως και μια συμβολική «μομφή» στην Ένωση Κεντρώων. «Γεια σας καλώς ήλθατε», τους ευχήθηκε εισερχόμενη στην αίθουσα της Ολομέλειας, αλλά είπε στον βουλευτή του κόμματος που καθόταν πίσω από τον κ. Λεβέντη: «Έχετε πιάσει τη θέση του Παύλου Μπακογιάννη. Να το ξέρετε».

Από τους πρώτους υπουργούς που προσήλθαν στην Βουλή ήταν ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο οποίος έβγαλε και φωτογραφίες της Ολομέλειας. 

Ο Αλέξης Τσίπρας εισήλθε στην αίθουσα λίγο μετά τις 11.00 και είχε θερμή χειραψία με την Ντόρα Μπακογιάννη ενώ εκείνη την στιγμή προσήλθε και ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Οι δυο άνδρες χαιρετήθηκαν και είχαν έναν σύντομο διάλογο με εμφανή καλή διάθεση και χαμόγελα. 

Ο κ. Τσίπρας χαιρετήθηκε με πολλούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έσπευσαν να του σφίξουν το χέρι αλλά και βουλευτές άλλων κομμάτων, όπως και με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δ.Κουτσούμπα και τον βουλευτή του κόμματος Αθ. Παφίλη.

Κάποια στιγμή ακούστηκε ο προεδρεύων Ν.Κακλαμάνης να του λέει: «Κύριε πρωθυπουργέ, έχετε κάνει πηγαδάκι».

Παρούσα στην διαδικασία η υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου, η οποία κάθισε στα έδρανα των αξιωματούχων, μαζί με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Δ.Σιούφα, τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Παπαδημούλη και εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ενδυματολογικά, το σκούρο
Όσο για τις ενδυματολογικές προτιμήσεις κατά κύριο λόγο κυριάρχησε το σκούρο χρώμα. Ξεχώρισαν, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος που εμφανίστηκε με το κόκκινο σακίδιο στη πλάτη και με πορτοκαλί πουκάμισο.

Στα άσπρα η Όλγα Κεφαλογιάννη και η Φώφη Γεννηματά, ενώ δαντελωτό μαύρο φόρεμα επέλεξε η βουλευτής της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα. Μαύρο Φόρεμα και για την Άννα Καραμανλή.

Η Κατερίνα Μάρκου του Ποταμιού, συνδύασε κόκκινο της φωτιάς ταγιέρ με μαύρο σακάκι.

Δηλώσεις κατά την άφιξη
Πολλές και ενδιαφέρουσες ήταν οι δηλώσεις υπουργών και βουλευτών κατά την άφιξή τους στο Κοινοβούλιο.

Στις «γαλάζιες» δηλώσεις κυριάρχησε η υπόθεση του Άδωνι Γεωργιάδη, η οποία είχε λάβει αίσιο τέλος λίγα λεπτά νωρίτερα με την απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε μια δήλωση-έκπληξη σχετικά με την υποψηφιότητα του αδελφού της: «Εννοείται στηρίζω τον Κυριάκο» απάντησε σε δημοσιογράφο.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε: «Ξεκινά μια δύσκολη περίοδος, με την έννοια ότι έχουμε μπροστά μας ένα ουσιαστικό έργο, σε μία καθοριστική στιγμή για τη χώρα. Όπως θα εργαστεί η κυβέρνηση θα πρέπει και το Κοινοβούλιο, αντιστοίχως, να εργαστεί σκληρά. Νομίζω ότι έχει τελειώσει η περίοδος των προγραμματισμών, των σκέψεων, του μεγάλου κομματιού της διαπραγμάτευσης και σήμερα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το έργο.»

Την ελπίδα η καινούργια Βουλή να είναι καλύτερη εξέφρασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος εξελέγη βουλευτής Επικρατείας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ).

Συγκινημένος ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, λέγοντας ότι η παρουσία του κόμματός του εγγυάται ότι θα ακουστούν λογικά επιχειρήματα. «Θα είμαστε συμπολίτευση στο δίκαιο και αντιπολίτευση στο άδικο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αιχμηρός ο Νίκος Νικολόπουλος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κατά την προσέλευσή του, λέγοντας ότι «εγώ δεν βάζω γύψο στη γλώσσα μου». 

Την Κυριακή ο νέος προέδρος της Βουλής
Το πρωί (11:00) της Κυριακής, η Βουλή θα εκλέξει τον πρόεδρό της και σε ξεχωριστή συνεδρίαση τους αντιπρόεδρους, τους κοσμήτορες και τους γραμματείς. 

Για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ, προτείνει τον Νίκο Βούτση. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δήλωσε ότι οι βουλευτές της ΝΔ θα κινηθούν κατά συνείδηση στο θέμα της ψήφισης ή
μη του κ. Βούτση.

Κατά συνείδηση θα ψηφίσουν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης είχε θέσει συγκεκριμένους όρους για να στηρίξει τον Νίκο Βούτση.

Υπέρ του «συμπαθούς συναδέλφου μηχανικού» -όπως είπε- Νίκου Βούτση τάχθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Αφού εκλεγεί ο νέος πρόεδρος και αναγνώσει τις προγραμματικές του δηλώσεις από την Ολομέλεια, στη 1:30 το μεσημέρι θα διεξαχθεί η συνεδρίαση για την εκλογή των λοιπών μελών του νέου Προεδρείου.

Σύμφωνα με το άρθρο 6 του Κανονισμού της Βουλής, τo Πρoεδρείo απαρτίζεται από τoν πρόεδρo, επτά αντιπρoέδρoυς, τρεις κoσμήτoρες και έξι γραμματείς. 

Οι πρώτος, δεύτερος και τρίτος αντιπρόεδροι, δύο κοσμήτορες και τέσσερις γραμματείς προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα (ΣΥΡΙΖΑ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει τους Τάσο ΚουράκηΧαρά Καφαντάρη και Γιώργο Βαρεμένο

Ο τέταρτος αντιπρόεδρος, ένας κοσμήτορας και ένας γραμματέας προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (ΝΔ). Θα προταθεί ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Ο πέμπτος αντιπρόεδρος και ένας γραμματέας προέρχονται από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (Χρυσή Αυγή).

Κατά τις προηγούμενες κοινοβουλευτικές περιόδους ο προτεινόμενος από την Χρυσή Αυγή για αντιπρόεδρος δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες ψήφους με αποτέλεσμα να μην εκπροσωπείται στο προεδρείο η συγκεκριμένη κοινοβουλευτική δύναμη. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και αυτή τη φορά.

Ο έκτος αντιπρόεδρος προέρχεται από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ). Θα προταθεί ο Δημήτρης Κρεμαστινός

Ο έβδομος αντιπρόεδρος προέρχεται από την τέταρτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (ΚΚΕ). Το κόμμα θα προτείνει και πάλι τον Γιώργο Λαμπρούλη.

Η διαδικασία της εκλογής διεξάγεται στην Ολομέλεια μυστικά με κάλπη στην οποία προσέρχονται οι βουλευτές και ψηφίζουν τον προτεινόμενο πρόσωπο της αρεσκείας τους για το αξίωμα των μελών του προεδρείου της Βουλής. 

Ο πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών (151). 

Υπενθυμίζεται ότι η απερχόμενη Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, είχε εκλεγεί λαμβάνοντας τον αριθμό-ρεκόρ των 235 ψήφων.

Για την εκλογή αντιπροέδρου της Βουλής, απαιτούνται 75 ψήφοι του Σώματος.

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500030163