Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Επιστολή φίλου για τις αναρτήσεις με θέμα τη ΔΕΥΑΝ


Μια πολύ ενδιαφέρουσα επιστολή με τις απόψεις του μου έστειλε φίλος, αφορά τις αναρτήσεις και την κινητικότητα που παρουσιάζεται στη ΔΕΥΑΝ, αναφέρει παρατηρήσεις και τη γνώμη του για να λυθούν τα διαχρονικά προβλήματα της.

Χαίρομαι γιατί ήδη αναπτύσσεται ένας γόνιμος προβληματισμός για το μέλλον της επιχείρισης που είναι σίγουρο ότι αν δεν ληφθούν μέτρα, χτες, είναι σίγουρο ότι θα καταρρεύσει συμπαρασύροντας και το Δήμο σε αδιέξοδο.


Παραθέτω την επιστολή και στη συνέχεια οι παρατηρήσεις μου:

"Αγαπητέ πρεφαδόρε

Σε παρακολουθώ καιρό τώρα και μπορώ να πω ότι ενημερώνεις με άποψη που δεν με αφήνει αδιάφορο για τα Ναυπλιώτικα δρώμενα. Καλό θα είναι όμως πριν να βάλεις τέτοιους δραματικούς τίτλους όπως ο αναφερόμενος στο θέμα να κρατάς "μικρό καλάθι'. Και στο λέω επιθυμώντας πρώτος εγώ πράγματι κάτι να αλλάξει στο Δήμο Ναυπλιέων. Άλλα δυστυχώς η εμπειρία μου στο Δήμο Ναυπλίου έχει δείξει ότι τίποτα δεν αλλάζει εκτός από τις "φρέσκιες" κορώνες που συνοδεύουν κάθε αλλαγή Δημάρχου στην πόλη μας, και οι οποίες χάνονται μόλις αρχίζει να "παλιώνει" ο εκάστοτε νέος στο δημαρχιακό θώκο.

Όσον αφορά την πολύπαθη επιχείρηση ύδρευσης, αυτή έχει καταντήσει από ζωτικής σημασίας δημοτικός φορέας σε έρμαιο των εκάστοτε πολιτικών που ακολουθούσε ο εκάστοτε δήμαρχος προς άγραν ψήφων, αλλά και του κάθε καιροσκόπου που βρίσκεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε θέση "κλειδί" μέσα στην Δ.Ε.Υ.Α.Ν. και την χρησιμοποιεί για να κάνει τα δικά του "κουκιά" μέσα στο τοπικό πολιτικό τοπίο. Έτσι, αγαπητέ πρεφαδόρε, για να αλλάξει κάτι πρέπει ο Δήμος να έχει δύο δημάρχους. Έναν για τον Δήμο, και έναν αποκλειστικά για την Δ.Ε.Υ.Α.Ν.. Αυτός ο δεύτερος πρέπει να μην έχει καμμία σχέση με την πολιτική, ώστε να μην έχει κανένα πολιτικό κόστος να επωμιστεί, αλλά και να έχει το αξίωμα του Δημάρχου έτσι ώστε να μην επηρεάζεται από κανένα δήμαρχο. Γιατί πίστεψε με είμαι σε θέση να ξέρω ότι ο κάθε Πρόεδρος του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. δεν είναι τίποτε άλλο από εκτελεστικό όργανο του εκάστοτε δημάρχου, ο οποίος δίνει εντολές χωρίς να παίρνει επάνω του το πολιτικό κόστος.

Αν θέλει κάποιος δήμαρχος να αλλάξει κάτι στην Δ.Ε.Υ.Α.Ν., ας έχει το τσαγανό να αναλάβει Πρόεδρος του Δ.Σ., έτσι ώστε να την απαλλάξει από την αμοιβή του Προέδρου (καθώς δεν μπορεί να εισπράξει ο Δήμαρχος κανένα είδους αποζημίωση βάσει νόμου), αλλά και να έχει την άμεση ενημέρωση σε όλα τα επίπεδα αλλά και το βάρος της ευθύνης της όποιας απόφασης, χωρίς να κρύβεται πίσω από τον οποιονδήποτε Πρόεδρο. Να έχει γνώση των πληρωμών που γίνονται (και με ποιου αρμόδιου την εντολή) και πολλά άλλα. Και με την ευκαιρία αυτή, ας ψάξει ο Δήμαρχος, αφού έχει όρεξη, ποιο είναι το πρόσωπο μέσα στη Δ.Ε.Υ.Α.Ν., που κάνει μειώσεις λογαριασμών εκατοντάδων ευρώ, αυθαίρετα όταν αυτοί αναφέρονται σε πολιτικά πρόσωπα του Δήμου, ενώ όταν αφορούν τον οποιονδήποτε πολίτη, κρύβεται πίσω από την επιτροπή μειώσεων που υπάρχει στην Δ.Ε.Υ.Α.Ν.. Απλά όταν θα κάνει κάτι άλλο εκτός από τις κλασσικές ΕΔΕ, οι οποίες γνωρίζεις και εσύ πολύ καλά ότι δεν οδηγούν πουθενά, τότε ναι και εγώ θα δικαιολογήσω τον τίτλο Πράγματι κάτι άλλαξε στο Δήμο Ναυπλιέων

Με την παρούσα επικοινωνία μου μαζί σου δεν θέλω ούτε να το παίξω έξυπνος, ούτε να σε κρίνω. Απλά επειδή έχω γνώση των θεμάτων που άπτονται της Δ.Ε.Υ.Α.Ν., με ερέθισε ο βαρύγδουπος τίτλος, ο οποίος πλέον για μένα είναι όνειρο θερινής νυκτός...ή να το πούμε ποιο απλά " μας τα είπαν και άλλοι".

Συνέχισε να μας ενημερώνεις, και να είσαι σίγουρος ότι θα χαρώ αν μου δώσεις παρόμοιο ερέθισμα να επικοινωνήσω πάλι μαζί σου.

Ο Αμαρτοβόρος"

Οι παρατηρήσεις του Prefadorou:

Αγαπητέ φίλε, η αναφορά ότι "κάτι αλλάζει στο Δήμο Ναυπλιέων" έγινε για την ευαισθησία του νέου Δημάρχου να απαντά στα θέματα που βάζουν οι πολίτες και στην ουσιαστική δουλειά που ο ίδιος ο Δήμαρχος κάνει και η ενεργοποίηση όλου του Δήμου που μέχρι πριν λίγο καιρό απολάμβανε της "μακαριότητας" του προηγούμενου Δημάρχου.

Τώρα, τι θα καταφέρει ο Δημήτρης Κωστούρος είναι νωρίς για να το πούμε, θα κριθεί μετά από έξι τουλάχιστον μήνες, αυτό που σχολιάζουμε τώρα είναι η πρόθεση και διάθεση που δεν θέλουν χρόνο για να κριθούν.

Πιστεύω απόλυτα ότι όλα τα θέματα λύνονται με πολιτική βούληση, έτσι δεν είναι ανάγκη να υπάρχουν δύο Δήμαρχοι ή Πρόεδρος μη πολιτικός στην ηγεσία της ΔΕΥΑΝ.

Εξηγούμαι, όταν οδηγός είναι η νομιμότητα δεν χρειάζεται κανένα άλλο στοιχείο για να λειτουργήσουν όλα σωστά.

Θα ρωτήσετε, λειτουργεί παράνομα η ΔΕΥΑΝ; δεν είναι μυστικό, κατά μεγάλο ποσοστό αποφάσεις και πρακτικές είναι εκτός ορίων της νομιμότητας.

Είναι και ο βασικός λόγος που η Επιχείρηση βρίσκεται στην άσχημη κατάσταση που είναι σήμερα και που αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο.

Για θυμηθείτε τις καταγγελίες του τέως Προέδρου Ανυφαντή για τη λειτουργία και τις παρεμβάσεις στη ΔΕΥΑΝ; θυμηθείτε ότι μέχρι πριν μερικούς μήνες ήταν Πρόεδρος ο ίδιος ο Δήμαρχος Αναγνωσταράς.

Βελτιώθηκε η κατάσταση; μάλλον χειρότερη έγινε, αυτό που φαντάζει σαν δρομολόγηση εξυγίανσης είναι ο έλεγχος του δικτύου για τις απώλειες αλλά και το κλέψιμο του νερού που γίνεται και δυστυχώς είναι σε γνώση των υπευθύνων.

Θα παρακολουθούμε τις ενέργειες του νέου Δημάρχου και τις εξαγγελίες για εξυγίανση της Επιχείρησης και θα είμαστε αυστηροί κριτές, άλλωστε ο ίδιος γνωρίζει και αν θέλει μπορεί να παρέμβει αποφασιστικά.

Προσωπικά πιστεύω ότι κανείς δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τη θέση του και την εύνοια του Αρχηγού, όσοι το πιστεύουν ακόμη, μάλλον στον εαυτό τους κάνουν κακό.