Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Ο Μαραθώνιος Ναυπλίου από το 2014 μέχρι σήμερα... Για την ιστορία και την αλήθεια... Για τους αιρετούς εκπροσώπους μας...

Μαραθώνιος Ναυπλίου 2014
Ο Μαραθώνιος Ναυπλίου διεξήχθη για πρώτη φορά στις 23 Μαρτίου 2014, μάλιστα επειδή συνέπεσε με το τετραήμερο της 25ης και τη γιορτή της Ευαγγελίστριας, είχε μεγάλη επιτυχία, όπου πράγματι έγινε ένα λαϊκό αθλητικό πανηγύρι με πάρα πολλούς να συμμετέχουν, κυρίως στα 5 και 2,5 χλμ, χωρίς να γραφτούν για να πάρουν αριθμό και να καταχωρηθούν στα επίσημα στοιχεία.

Αυτός ο Μαραθώνιος, του 2014, ήταν ο πιο φθηνός από όλους μέχρι σήμερα και σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, όχι από την Οργανωτική Επιτροπή βέβαια, μόνο ο ΔΟΠΠΑΤ είχε δώσει 20.000 Ευρώ.

Στοιχεία για το πόσα εισπράχτηκαν από τους χορηγούς και συνδρομές συμμετεχόντων αθλητών δεν υπάρχουν, δεν εδόθη οικονομικός απολογισμός.

Κρατήστε το νούμερο του πόσο κόστισε ο Μαραθώνιος του 2014, γιατί προφανώς και εξαιτίας της επιτυχίας του, ο Μαραθώνιος του 2015 εκτοξεύτηκε σε φανταστικά οικονομικά νούμερα.

Μαραθώνιος 2015: Ο Δήμος Ναυπλιέων έδωσε 23.985 Ευρώ, ο ΔΟΠΠΑΤ έδωσε 20.000, η Περιφέρεια έδωσε 20.000 Ευρώ και η ΓΓΑ 28.000 Ευρώ, σύνολο 91.985 Ευρώ.

Παρομοίως στοιχεία για το πόσα εισπράχτηκαν από χορηγούς και συμμετέχοντες αθλητές, δεν υπάρχουν γιατί ποτέ δε δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Οργανωτική Επιτροπή.


Μαραθώνιος 2016: Ο Δήμος Ναυπλιέων έδωσε 23.985 Ευρώ, ο ΔΟΠΠΑΤ έδωσε 20.000 Ευρώ και η Περιφέρεια 10.000 Ευρώ, σύνολο 53.985 Ευρώ.

Μετά από πίεση και δική μου, μάθαμε απλά ότι εισπράχτηκαν από χορηγούς και συμμετέχοντες αθλητές 62.236,35 Ευρώ, χωρίς να μάθουμε που αυτά διατέθηκαν.

Στο κόστος πρέπει να προστεθούν και οι υπερωρίες των εργαζομένων, διάφορα υλικά και αναλώσιμα του Δήμου, καύσιμα, φθορές και λοιπά έξοδα που δεν αναφέρονται στα ποσά που δαπανά ο Δήμος Ναυπλιέων για το Μαραθώνιο.

Να δούμε και τον αριθμό των συμμετεχόντων και να κλείσουμε το πρώτο μέρος του κόστους των αγώνων, χωρίς άλλες επεξηγήσεις, όλοι νομίζω κατάλαβαν και αν θέλουν ξέρουν που να ζητήσουν εξηγήσεις.

ΝΑΥΠΛΙΟ
Μαραθώνιος
Ημιμαραθώνιος
5 χλμ
Σύνολο
2014
347
589
836
1.772
2015
216
859
1.505
2.580
2016
183
647
1.429
2.259

Να έρθουμε στο κόστος της συμμετοχής των δρομέων στη διοργάνωση, που με τόσα χρήματα που δίνονται από το Δήμο, τον ΔΟΠΠΑΤ, την Περιφέρεια, τη ΓΓΑ, τους χορηγούς και όποιον άλλο έχει δώσει κάποιο ποσό μέχρι τώρα, θα έπρεπε να είναι δωρεάν, για όποιον ήθελε να τρέξει.

Προφανώς η επιτυχία του 2014 άνοιξε την όρεξη σε κάποιους, όπως θα δούμε παρακάτω.

Η οργάνωση του πρώτου Μαραθωνίου Ναυπλίου αποφασίζεται από τον ΔΟΠΠΑΤ, το Σεπτέμβριο του 2013, που μετά από την εξαιρετική εισήγηση του μέλους του ΔΣ κυρίας Σοφίας Ξύδη, Εγκρίνει τη διεξαγωγή του Μαραθωνίου από τον Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ σε συνδιοργάνωση με το Σύλλογο Μαραθωνοδρόμων Αργολίδας την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ και την συμμετοχή της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, του Πανεπιστήμιου Harvard, και την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαρτίου 2014.

Δεν αφήνει και κανένα περιθώριο για παρερμηνείες όσον αφορά τη διαχείριση των οικονομικών:

H ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ θα αναλάβει την οικονομική διαχείριση των χορηγιών και των εγγραφών στον Μαραθώνιο Ναυπλίου 2014 δημιουργώντας νέο τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο διαχειριστές θα οριστούν εκτός του Προέδρου της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ κου Γεώργιου Ντόκου και ο κος Μπόλλας Ιωάννης μέλος ΤΟΥ ΣΕΓΑΣ και η εκπρόσωπος του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. κα Ξύδη Σοφία.

Τηρήθηκαν αυτά; Είναι αποφάσεις Δημοτικού Οργάνου που κανείς δεν μπορεί να παραβιάσει... Γι' αυτό φωνάζω για την οικονομική διαχείριση και αν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα από το Νόμο και την ηθική.

Κανείς δεν απαντά, αν ανοίχτηκε εκείνος ο λογαριασμός και αν σε αυτόν πήγαιναν τα χρήματα των δρομέων ή ανοίχτηκε κάποιος άλλος με άλλους διαχειριστές.

Κατά σειρά ο κύριος Ντόκος, ο κύριος Μπόλλας και η κυρία Ξύδη οφείλουν να απαντήσουν, όπως και ο Δήμαρχος Δημήτρης Κωστούρος σαν Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής.

Να πάμε στο τι έπρεπε να πληρώσει κάποιος για να τρέξει στο Μαραθώνιο του 2014, βλέπετε τις τιμές στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το T-Shirt των αγώνων.


Τον επόμενο χρόνο, το 2015, αφού υπάρχει ήδη πολύ χρήμα από Δήμο, Περιφέρεια και ΓΓΑ, αυξάνονται και οι τιμές για συμμετοχή των δρομέων, αντί να μειωθούν και αλλάζει και ο διαχειριστής των χρημάτων, εμφανίζονται οι Μαραθωνοδρόμοι Αργολίδας.

Όσο και αν έψαξα, δε βρήκα πουθενά απόφαση για ανάθεση της διαχείρισης του λογαριασμού της Οργανωτικής Επιτροπής, ούτε φυσικά πόσα χρήματα μπήκαν και βγήκαν και που πήγαν.

Φαντάζομαι ότι αν δε δοθεί απολογισμός, έστω και μετά από δυο χρόνια, κάποιος ελεγκτικός μηχανισμός θα ασχοληθεί...


Το 2016, μια από τα ίδια για το κόστος συμμετοχής, ήδη έχουμε πει πολλά γι΄αυτή τη χρονιά και τον "απολογισμό" που μας παρουσίασε ο κύριος Ππαπαποστόλου.

Τα ίδια και όσον αφορά τη διαχείριση, οι Μαραθωνοδρόμοι Αργολίδας στο Ταμείο.

Ο Πρόεδρος κύριος Βύρλας, στον οποίο απευθύνθηκα χωρίς αποτέλεσμα, κάποια στιγμή θα υποχρεωθεί να απαντήσει...


Έρχομαι και στο σήμερα που έχουμε νέα αύξηση και η συμμετοχή στο μαραθώνιο φτάνει πλέον στα 23 Ευρώ, στον ημιμαραθώνιο στα 20 Ευρώ και 5 Ευρώ ακόμη και για τα παιδάκια του σχολείου, σύμφωνα με το τιμολόγιο, αν θέλουν και μπλουζάκι που όλα τα προηγούμενα χρόνια δινόταν δωρεάν...

Υπάρχουν και πράγματα στη ζωή που δεν μετριούνται με το χρήμα...

Και τη διαχείριση αναλαμβάνει η ιδιωτική εταιρεία, ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ και ΣΙΑ ΟΕ, απίθανα πράγματα.

Ποιο όργανο τα αποφάσισε αυτά; Στον ΔΟΠΠΑΤ, όπως αναφέρεται στην απόφαση του:

Η Πρόεδρος ενημέρωσε το Δ.Σ. για το ανωτέρω θέμα και είπε: Ο 4ος Μαραθώνιος Ναυπλίου θα πραγματοποιηθεί στις 5 Μαρτίου 2017 σε συνδιοργάνωση με την Γ.Γ.Α., την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Δήμο Ναυπλιέων και τον Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ.
Προκειμένου να επιτευχθεί η πραγματοποίηση θα πρέπει το Ν.Π., ως συνδιοργανωτής, να συνεισφέρει το ποσό των 32.000,00€

Αυτά:


Με όλα αυτά που έγραψα και τις προηγούμενες ημέρες, φαίνεται, ότι παρά τη διαφήμιση περί της μοναδικότητας του δικού μας Μαραθωνίου, στον οποίο έχει επενδύσει και ένα μεγάλο μέρος της πολιτικής του παρουσίας ο Δημήτρης Κωστούρος, αν δεν υπάρξει διαφάνεια και δε γίνει μείωση του κόστους συμμετοχής για κάποιον που έρχεται να τρέξει και κάνει πολλά έξοδα, μετακίνηση, διαμονή, φαγητό, τότε δεν αποκλείεται να πάρει την κάτω βόλτα και να τρέχουν μόνο από τα μέρη μας.

Ξέρετε, σε όλες τις πόλεις της χώρας μας, υπάρχουν πλέον δεκάδες αθλητικές εκδηλώσεις, δρόμοι 10, 5 και 1-3 χλμ, καμιά εικοσαριά ημιμαραθώνιοι και έχουν προστεθεί από πέρυσι και δυο νέοι μαραθώνιοι.

Εκτός από τον παλιό μαραθώνιο της Μεσσήνης, υπήρχαν ο κλασσικός της Αθήνας και ο Μέγας Αλέξανδρος της Θεσσαλονίκης, ο δικός μας ήταν τέταρτος στο σύνολο, μέχρι που στήθηκε και στα Χανιά ένας, από τον Τεχνικό μας Διευθυντή Ευάγγελο Παπαποστόλου και τελευταία ένας καινούργιος στη Ρόδο.

Αυτό σημαίνει ότι ο ανταγωνισμός θα αυξηθεί γιατί ο αριθμός των Μαραθωνοδρόμων δεν είναι ανεξάντλητος... Στο δικό μας Μαραθώνιο, οι 347 συμμετοχές Μαραθωνοδρόμων του 2014, έγιναν 216 το 2015 και 183 πέρυσι το 2016, αυτό κάτι μας λέει.

Γι' αυτό και παρά τη λάσπη που εγώ τρώω από τα φερέφωνα, τους παπαγάλους, τους πληρωμένους κονδυλοφόρους, τα πάσης φύσεως ψεύτικα προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνεχίζω να γράφω, γιατί μια πετυχημένη εκδήλωση, χρειάζεται πάντα προσοχή στη διαχείριση και τους στόχους της.

Και πριν προλάβουν κάποιοι να γελάσουν, να θυμίσω το προηγούμενο του Φεστιβάλ Κλασσικής Μουσικής Ναυπλίου, που από ένα μοναδικό περιφερειακό γεγονός μεγάλης ακτινοβολίας, τότε που χορηγοί ήταν το Ballantine's και η Rolex και έρχονταν διάσημοι καλλιτέχνες, κατάντησε "μια βδομάδα μουσικής μεταξύ μας"...

Ξέρω ότι πολλοί έχετε βαρεθεί να ακούτε για διαφάνεια, σπατάλη, κακοδιαχείριση, εθιστήκαμε πια, κάποιοι έχουν και συμφέροντα και ενοχλούνται, λίγοι απέμειναν να αναζητούν τα γιατί που φτάσαμε ως εδώ και που προσωπικά βλέπω να έρχονται και άλλα χειρότερα...

Δεν έχω αυταπάτες, όταν ούτε οι εκπρόσωποι του λαού δεν κάνουν αυτό που πρέπει, μπορεί κάθε ανάρτηση του Prefadorou να σπάει ρεκόρ επισκεψιμότητας, όμως αυτό δε μου λέει τίποτα, εγώ δεν πουλάω διαφημίσεις, για να με ενδιαφέρει η επισκεψιμότητα, εμένα με ενδιαφέρει οι συμπολίτες μου να γίνονται ενεργοί, να διεκδικούν, να ελέγχουν πως διατίθενται τα χρήματά τους, να βελτιώνεται η ζωή τους μέσα από την άνοδο του συνόλου, όλης της κοινωνίας.

Κινέζικα, ιδιαίτερα γι' αυτούς που έχουν συμφέρον και είναι πολλοί που έχουν συμφέρον γύρω από το Δήμο.

Βέβαια, δεν πήγε χαμένη η "φασαρία" που σήκωσε ο Prefadoros για το Μαραθώνιο και ας κάνουν πως τον αγνοούν... Πέρυσι πληρώσαμε σαν Δήμος, σε έξοδα και Παπαποστόλου, 43.985 Ευρώ, ενώ φέτος συνολικά 32.000 Ευρώ... Είδατε γιατί χρειάζεται να διαμαρτυρόμαστε, όταν φυσικά έχουμε δίκιο.

Να προσέχετε τώρα τη Σαρακοστή, μη βαρυστομαχιάσετε από το πολύ σανό...

Και κάτι τελευταίο πριν το Μαραθώνιο, ο Δήμαρχος Δημήτρης Κωστούρος είπε πως φέτος όποιος θέλει μπλουζάκι (T-shirt) θα το πληρώνει έξτρα...



Αφού είναι έτσι Δήμαρχε, γιατί ο ΔΟΠΠΑΤ πληρώνει ΟΛΑ τα μπλουζάκια; Ποσό 17.120,00€ που αφορά την προμήθεια αγωνιστικών T – shirt στους συμμετέχοντες αθλητές, στα μέλη που θα συμμετάσχουν στην διοργάνωση, στους κριτές, στο εργατικό προσωπικό, αλλά και στους εθελοντές για την προσφορά υπηρεσιών πριν και μετά το πέρας της αθλητικής αυτής εκδήλωσης.

Φαντάζομαι πως δε θα πληρωθούν δυο φορές... Επομένως, ποιος θα εισπράξει την αξία, εκτός από τη συμμετοχή των δρομέων, των έξτρα 5 Ευρώ για τα T-shirt; Θα τα εισπράξει ο Δήμος και ο ΔΟΠΠΑΤ για να ελαφρύνει το κόστος από τα έξοδά του από τη διοργάνωση; Ή κάποιος άλλος;

Α, χρωστάτε και τον οικονομικό απολογισμό του 2014 και του 2015...

Αυτά, καλό τρέξιμο σε όλους εύχομαι...

Prefadoros

Υ.Γ. Η αλήθεια ποτέ δεν έβλαψε τίποτα...