Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Η υγεία των πολιτών της Αργολίδας πάνω από οποιαδήποτε σκοπιμότητα... Δε χωρούν εγωισμοί, τοπικισμοί και συμφέροντα...

Χειρουργική κλινική Νοσοκομείου Ναυπλίου.
Η χθεσινή τοποθέτηση του Δημήτρη Καμπόσου για δημιουργία ενός Νοσοκομείου στο οικόπεδο που υπάρχει στη Δαλαμανάρα, φαίνεται ότι ταρακούνησε τη λιμνάζουσα οπισθοδρόμηση στο θέμα της υγείας του Νομού Αργολίδας.

Το διαπίστωσα κι εγώ από το ενδιαφέρον και την επισκεψιμότητα της προηγούμενης ανάρτησης μου, εδώ.

Επανέρχομαι λοιπόν, μετά και την αντίδραση των σωματείων των εργαζομένων των Νοσοκομείων, που ΑΠΑΙΤΟΥΝ να μην αλλάξει τίποτα και να ενισχυθεί μάλιστα το σημερινό καθεστώς.

Δικαίωμα τους, δικαίωμα δικό μου να συνεχίσω να επιχειρηματολογώ για το αντίθετο... Και να στηρίζω απόλυτα την πρόταση Καμπόσου που ελπίζω να μην κάνει πίσω...

Οι περισσότεροι δε θυμάστε, όπως γίνεται συνήθως, πως ο Δήμαρχος Άργους-Μυκηνών είχε την αντίθετη άποψη το 2011, όταν σε εφαρμογή του Μνημονίου, επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου,  έπρεπε τα δύο Νοσοκομεία να συγχωνευθούν.

Πως λοιπόν να μη χαίρομαι που ένας αιρετός καταλαβαίνει το αδιέξοδο του σημερινού συστήματος λειτουργίας των δύο Νοσοκομείων, αλλάζει γνώμη και προτείνει το ένα Νοσοκομείο;

Πως να μη χαίρομαι που χρόνια τώρα, λέω και ξαναλέω, όπως και άλλοι που δεν έχουν παρωπίδες και δε συγκινούνται από ανέξοδες κορώνες τοπικισμού και άλλες ιδεοληψίες, την ανάγκη συνεννόησης και κοινής προσπάθειας για το μεγαλύτερο έργο που θα μπορούσε να γίνει στην Αργολίδα;

Και πως να μη λυπάμαι όταν ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος ζητά η έδρα του Νοσοκομείου να επανέλθει στο Ναύπλιο... λες και αυτό είναι το πρόβλημα της υγείας στο Δήμο και το Νομό...

Πως να μη λυπάμαι όταν τα Συμβούλια εργαζομένων και των δύο Νοσοκομείων έσπευσαν να απορρίψουν την ιδέα του ενός Νοσοκομείου και επιμένουν στα δυο και ζητούν μάλιστα να ενισχυθούν σε δομές και προσωπικό;


Εκπληκτική ταχύτητα αντίδρασης, το ξεβόλεμα βλέπεις, να τρέχουμε πέντε χιλιόμετρα μακριά για να δουλέψουμε; Έτσι δεν είναι αγαπητοί εργαζόμενοι; Μη μου πείτε ότι δεν ξέρετε καλύτερα από τον καθένα, το πως πρέπει να παρέχεται η υγεία στο Νομό; Μη μου πείτε ότι θα υποβαθμιστεί η υγεία με το ένα Νοσοκομείο; Έχετε επιχειρήματα;

Διαβάστε μια μικρή ιστορία και προτάσεις, όπως τις έγραφα πριν πέντε χρόνια, το Μάιο του 2011:

"Θυμάμαι πριν 25 περίπου χρόνια συμμετείχα σε μια Επιτροπή της Νομαρχίας Αργολίδας ως εκπρόσωπος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αργολίδας με τον μακαρίτη και τότε Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Καρδιολόγο από το Άργος Παναγιωτόπουλο, τον Σωτήρη Ζαμτράκη Χειρουργό του Νοσοκομείου Ναυπλίου, την κυρία Αδάμη υπάλληλο προϊσταμένη του Υγειονομικού και δυο-τρεις άλλους που δυστυχώς έχω ξεχάσει.

Σκοπός της Επιτροπής ήταν να συντάξει ένα πενταετές πρόγραμμα για την υγεία στο Νομό Αργολίδας με εντολή του Υπουργού Υγείας Γιώργου Γεννηματά στα πρώτα βήματα του ΕΣΥ.

Συνεδριάζαμε συνεχώς και με υπευθυνότητα και εκτός όλων των άλλων προτείναμε την ίδρυση και λειτουργία ΕΝΟΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ σε θέση μεταξύ Μπολάτι και Δαλαμανάρας για την Δευτεροβάθμια περίθαλψη και διατήρηση των δύο μικρών τότε Νοσοκομείων Άργους και Ναυπλίου για Πρωτοβάθμια αλλά και στέγαση (στους χώρους που θα έμεναν ελεύθεροι) όλων των άλλων φορέων που παρέχουν υγειονομική και ασφαλιστική περίθαλψη όπως ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΑΞΥ κλπ.

Θυμάμαι πριν 12-13 χρόνια μια Ημερίδα στο Τριανόν στο Ναύπλιο με θέμα τη Νοσοκομειακή Υποδομή της Αργολίδας και το αποτέλεσμα ήταν ίδιο, ΕΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ και άμεση προώθηση της Διοικητής ενοποίησης σαν πρώτο βήμα.

Θυμάμαι κατά καιρούς πολλές φωνές Υγειονομικών και Εργαζομένων στα Νοσοκομεία για την αναβάθμιση των Υπηρεσιών Υγείας.

Τι έγινε μέχρι σήμερα; τίποτα ή μάλλον η ξεχωριστή ανάπτυξη των δύο Νοσοκομείων που ανάλογα με το κόστος τους και το ανθρώπινο δυναμικό παρέχουν περιορισμένες υπηρεσίες.

Θέλετε παράδειγμα; Δεν υπάρχει στα Νοσοκομεία του  Νομού Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και Αξονικός Τομογράφος.

Θυμάμαι όμως ότι κάποτε είχε έρθει ο μακαρίτης Καθηγητής και Υπουργός Υγείας, επί Ράλλη Πρωθυπουργού, Δοξιάδης και είχε πει ότι είναι αδύνατο να αναπτυχθούν δύο Περιφερειακά Νοσοκομεία σε τόσο κοντινή απόσταση και αποφασίστε τι θέλετε να γίνει.

Και οι δύο πόλεις διεκδίκησαν για τον εαυτό τους το Νοσοκομείο οπότε, σε ελεύθερη μετάφραση, ο Δοξιάδης είπε "αν έχετε τέτοια μυαλά και τοπικιστικά πάθη δεν θα αποκτήσετε ποτέ σωστή Υγεία στην Αργολίδα".

Γιατί θυμήθηκα και αυτό; μα γιατί, και ενώ υπήρχαν ήδη προτάσεις, για δημιουργία ενός Νοσοκομείου που θα ήταν εύκολο να γίνει αφού ήδη υπήρχε το Προσωπικό, ο εξοπλισμός και τα υλικά από τα δύο Νοσοκομεία και το μόνο που έμενε ήταν ένα κτίριο που το κόστος του θα αποσβενόταν αμέσως με την εκμετάλλευση των κτιρίων των υπαρχόντων οι Πολιτικοί μας αποφάσισαν να γίνουν επενδύσεις στα υπάρχοντα δύο ξεχωριστά.

Έτσι ο πρώην Βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Θωμόπουλος, ως γνήσιος Αργείος φρόντιζε κάθε τόσο να μας πληροφορεί για τις επενδύσεις στο Νοσοκομείο του Άργους.

Σιγά μην καθόντουσαν και οι παράγοντες του Ναυπλίου με σταυρωμένα χέρια, επενδύσεις στο Άργος φέρτε μας και μας. Πάρτε και σεις."

Και κατέληγα:

"Πολιτική βούληση χρειάζεται, υπάρχει; Ας το αποδείξουν οι Αιρετοί εκπρόσωποί μας."

Να προσθέσω σήμερα... και συντεχνιακά συμφέροντα...

Ο Δήμαρχος Άργους-Μυκηνών δείχνει να έχει την πολιτική βούληση, απομένει να δούμε ποιοι και από τους άλλους αιρετούς τη διαθέτουν, για ένα θέμα που αφορά όλους και είναι δείγμα του πολιτισμού μας...

Prefadoros