Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Ένας κρίσιμος ΦΟΣΔΑ σήμερα για τα απορρίμματα... Ο Δήμος Ναυπλιέων τι θέση έχει;

Χθες στο Άστρος συναντήθηκαν οι Δήμαρχοι, Κορίνθου, Τρίπολης, Σπάρτης, Άργους και Άστρους για να δουν από κοντά τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων, που ένας μικρός Δήμος, της Βόρειας Κυνουρίας, έχει εφαρμόσει απαλλάσσοντας το περιβάλλον από τις ανοιχτές χωματερές.

Σίγουρα χρειάζεται δουλειά για να χαρακτηριστεί σαν πρότυπο διαχείρισης, όμως όταν ένας μικρός Δήμος μπορεί, το μήνυμα είναι ότι οι μεγαλύτεροι και με συνεργασίες είναι σε θέση να δώσουν οριστική λύση στο πρόβλημα.

Σήμερα συνεδριάζει ο ΦΟΣΔΑ (ο φορέας διαχείρισης των Δήμων) και θα πάρει αποφάσεις στο αν θα προχωρήσει στην ενδιάμεση λεγόμενη και θα δώσει απάντηση και στην πρόταση της Περιφέρειας για την περιβόητη ΣΔΙΤ, με τη συμφωνία της ΤΕΡΝΑ.

Οι τέσσερις τουλάχιστον από τους πέντε έξι μεγαλύτερους Δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Κόρινθος, Τρίπολη, Άργος, Σπάρτη, συμφώνησαν και θα ζητήσουν να αναλάβει ο ΦΟΣΔΑ πρωτοβουλίες κυρίως για την ενδιάμεση (προσωρινή) διαχείριση, με τους Δήμους να διαχειρίζονται αποκεντρωμένα τα σκουπίδια τους, με σκοπό να κλείσουν όλες οι παράνομες χωματερές.


Για όσους δεν έχουν καταλάβει ακόμα τι σημαίνει αυτό, σημαίνει ότι με την εφαρμογή της ενδιάμεσης διαχείρισης, όπως αυτή στο Άστρος, σε λίγους μήνες οι ανοιχτοί ΧΑΔΑ μπορεί να κλείσουν οριστικά, χωρίς να ενδιαφέρει τι θα γίνει τελικά με τη ΣΔΙΤ της Περιφέρειας.

Και χωρίς να εμποδίζονται και οι άλλες πρωτοβουλίες για ανακύκλωση και πράσινα σημεία.

Και το ερώτημα, ο Δήμος Ναυπλιέων τι θέση έχει; Πέρασαν πέντε μήνες από τη ρήξη με το Δήμο Άργους-Μυκηνών για το θέμα και από τότε δεν ξανακούσαμε τίποτα...

Είναι δυνατόν να έχεις την Καραθώνα ανοιχτή, τα σκουπίδια μέχρι το δρόμο, ήδη οι πρώτοι επισκέπτες να πυκνώνουν για τη σεζόν που έρχεται και να μην ασχολείσαι, τουλάχιστον οι πολίτες δεν το ξέρουν, με το κυριότερο θέμα της περιοχής, του περιβάλλοντος και των κατοίκων της;

Γιατί όχι; Αν ασχολείσαι με την Ελληνογερμανική Συνέλευση, με κάθε είδους εκδηλώσεις, τόσον καιρό με το Μαραθώνιο, που να βρεθεί χρόνος για το πρόβλημα του σκουπιδότοπου της Καραθώνας...

Αν αδικώ το Δημήτρη Κωστούρο, να μου το πει ή να πάρει θέση στο σημερινό ΦΟΣΔΑ και να του ζητήσω δημόσια συγγνώμη...

Τα σκουπίδια και η Καραθώνα στις αναρτήσεις μου εδώ.

Ρεπορτάζ από τη συνάντηση των Δημάρχων στο Άστρος, εδώ.

Εν αναμονή των αποφάσεων...

Prefadoros