Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

Οι αλλαγές που φέρνει η απλή αναλογική στις έδρες του Δήμου Ναυπλιέων... Η καρατόμηση "σίγουρων" Συμβούλων...

Με το νέο Νόμο του Κλεισθένη θα ψηφίσουμε στις προσεχείς Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές, στις 26 Μαΐου 2019, λόγω της απλής αναλογικής, θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις στην κατανομή των εδρών, κυρίως όμως θα ξεκινήσουν διεργασίες για ευρύτερες συνεννοήσεις και συγκλίσεις, που είναι άλλωστε και το ζητούμενο της φιλοσοφίας και πρόθεσης του Νομοθέτη.

Να δούμε στο Δήμο Ναυπλιέων πως θα γινόταν η κατανομή των εδρών, των 33 Συμβούλων δηλαδή που το απαρτίζουν, αν εφαρμοζόταν η  απλή αναλογική στις προηγούμενες εκλογές του 2014.


Ο Κωστούρος με το 52,13% πήρε 20 έδρες, με την απλή αναλογική θα έπαιρνε 17 έδρες, 3 λιγότερες.

Ο Γραμματικόπουλος με 33,91% πήρε 9 έδρες, με την απλή αναλογική θα έπαιρνε 11 έδρες, 2 περισσότερες.

Ο Κοκκινόπουλος με 6,32% θα έπαιρνε τις ίδιες 2 έδρες.

Η Καραμολέγκου με 4,42% που είχε πάρει 1 έδρα θα έπαιρνε 2 έδρες, 1 περισσότερη.

Ο Πινάτσης θα έπαιρνε το ίδιο, 1 έδρα.

Επομένως και με το νέο Νόμο, με αυτά τα ποσοστά, ο Κωστούρος θα είχε πλειοψηφία μιας έδρας στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ ο Γραμματικόπουλος θα είχε μεγαλύτερη δύναμη, εφόσον βέβαια δεν άρχιζαν οι αποσκιρτήσεις...

Στις προσεχείς Δημοτικές εκλογές, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα γνωστές προθέσεις υποψηφιοτήτων, δύσκολα κάποιος υποψήφιος θα ξεπεράσει το 40% την πρώτη Κυριακή, πράγμα που σημαίνει ότι οι έδρες που θα πάρει ο πρώτος συνδυασμός θα είναι 13-14 και ο δεύτερος, με ποσοστό πάνω από 30%, 10-11!!!

Ο Δήμαρχος όμως που θα βγει τελικά τη δεύτερη Κυριακή, και θα είναι του πρώτου συνδυασμού αλλά πολύ πιθανόν και του δεύτερου στη σειρά κατάταξης της πρώτης Κυριακής, θα κληθεί να κυβερνήσει με πολύ λιγότερους από τους μισούς του συνόλου των 33 Συμβούλων!!!

Με έναν στους τρεις σχεδόν δικούς του Δημοτικούς Συμβούλους, θα είναι δύσκολο να περνά τα θέματα όπως θέλει, επομένως, έστω και αν δεν του αρέσει, θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε συμμαχίες, σε συμφωνίες, είτε με κάποιους συνδυασμούς είτε και με κάποιους μεμονωμένους Συμβούλους, που θα τους δώσει προνόμια σαν αντάλλαγμα της στήριξης τους...

Αν σκεφτούμε, ότι αυτά γίνονταν μέχρι τώρα που ο Δήμαρχος είχε την απόλυτη πλειοψηφία, είναι εύκολο να υποθέσουμε τι θα γίνει μετά την εφαρμογή της απλής αναλογικής.

Το νταραβέρι δηλαδή για αξιώματα και χρήμα, θα ακυρώσει ως ένα βαθμό την προσδοκία, η απλή αναλογική να γίνει αφορμή για ευρύτερες συμμαχίες για την πρόοδο του τόπου και της κοινωνίας.

Φυσικά και είναι στο χέρι μας να επικρατήσει αυτή η λογική, αλλά το βλέπω ιδιαίτερα δύσκολο, τουλάχιστον τώρα στην αρχή.

Αλίμονο όμως αν υποταχθούμε, έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε υγιείς και άδολες συνεργασίες, για το καλό όλων μας...

Prefadoros

Υ.Γ. Η απλή αναλογική, εκτός των άλλων, φέρνει και την αναγκαστική αποχώρηση ενός στους τρεις Δημοτικών Συμβούλων της παράταξης του Δημάρχου Δημήτρη Κωστούρου...

Πραγματική σφαγή θα γίνει μεταξύ των φαβορί για εκλογή, εκτός των υπαρχόντων Συμβούλων, υπολογίστε και τους υποψήφιους που θέλουν να πάρουν τις θέσεις τους και έχουν εξασφαλίσει το χρίσμα από το Δήμαρχο, αλλά και όσους ελπίζουν να γίνουν εκλεκτοί και να συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιο, που όμως θα είναι περιορισμένο σε υποψηφίους λόγω του Κλεισθένη!!!