Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Εκλογικά σενάρια... Συνδυασμοί, έδρες, ποιοι αποσύρονται από το συνδυασμό Κωστούρου και ποιοι δύσκολα θα βγουν...

Ιδιόμορφες αυτές οι Δημοτικές εκλογές, δεν είναι μόνο η απλή αναλογική που σχεδόν αποκλείει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, όποιος και αν εκλεγεί Δήμαρχος, είναι οι πολλές μικρές ανατροπές που φέρνει σε έδρες και υποψηφίους, έτσι που δύσκολα κάποιος μπορεί να πει με σιγουριά, τι τελικά θα γίνει.

Για να σας κεντρίσω το ενδιαφέρον, είναι ίσως προτιμότερο για ένα νέο που θέλει να δοκιμαστεί, να βάλει υποψηφιότητα με τον Μπαρού, αν θα είναι υποψήφιος για Δήμαρχος, παρά με τον Κωστούρο, εκεί που οι πιθανότητες να εκλεγεί είναι μηδαμινές.


Έτσι για παράδειγμα, ο συνδυασμός του Δημάρχου, είχε εκλέξει το 2014 στην εκλογική περιφέρεια Ναυπλίου 12 Συμβούλους, τώρα με την απλή αναλογική και αν όλα προχωρήσουν σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα εκλέξει 7-8 το πολύ Συμβούλους!!!

Οι 12 σημερινοί Σύμβουλοι από το Ναύπλιο είναι οι, Αυγουστόπουλος Σταύρος, Βαµβακάς Παναγιώτης, Αρµατάς Νικόλαος, Μπαρού Ραφαήλ, Αναστασίου-Σµυρναίου Κωνσταντίνα, Κατσαφάρα ∆ήµητρα, Καλκούνου Καλλιόπη, Λέντζος Παναγιώτης, Χρηστίδης Παύλος, Μπακέας ∆ηµήτριος, Μπούνος Γεώργιος, Ρούτουλας Κων/νος.

Από αυτούς οι, Βαµβακάς Παναγιώτης, Αρµατάς Νικόλαος, Μπαρού Ραφαήλ, Χρηστίδης Παύλος, Μπούνος Γεώργιος, όπως ακούγεται και πολύ ευχαρίστως θα δεχτώ διάψευση, δε θα είναι υποψήφιοι στις προσεχείς Δημοτικές εκλογές, επομένως και αν αυτοί αποσυρθούν, οι υπόλοιποι ήδη καταλαμβάνουν 7 έδρες, όσες και αυτές που θα πάρει ο συνδυασμός του Δημήτρη Κωστούρου, αν και εφόσον διατηρήσει με μικρές απώλειες τη δύναμη του 2014, πράγμα καθόλου σίγουρο.

Να μην αναφερθώ στα ατού του καθενός από αυτούς, στο να διατηρήσουν τις έδρες τους, πάντως, πολύ δύσκολα κάποιος καινούργιος υποψήφιος θα τους περάσει σε ψήφους.

Ας το έχουν υπ' όψη τους, όσοι βλέπουν σαν εύκολο το βήμα, να ενταχθούν στο συνδυασμό του νυν Δημάρχου και μάλιστα να εκλεγούν και να γίνουν και αυτοί μέτοχοι της εξουσίας.

Για να δούμε πως θα γίνει η κατανομή των εδρών σε δύο υποθετικά σενάρια, που όμως μπορεί να γίνουν οδηγός για όσους ενδιαφέρονται να είναι υποψήφιοι, με βάση τα πιθανά ποσοστά ψήφων των συνδυασμών...

Στις εκλογές του 2014 τα Έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 20.742 και το Εκλογικό μέτρο 629 ψήφοι και επειδή δεν υπάρχουν αλλαγές στα πληθυσμιακά δεδομένα, οι ψήφοι και το εκλογικό μέτρο θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα και στις εκλογές του 2019 και επομένως μπορούμε με σιγουριά να κάνουμε τους υπολογισμούς μας, με βάση τα στοιχεία αυτά.

Οι έδρες των 33 Δημοτικών Συμβούλων, κατανέμονται την πρώτη Κυριακή των εκλογών, συνολικά για όλους τους συνδυασμούς 19 στο Ναύπλιο, 6 στην Ασίνη, 5 στη Μιδέα και 3 στη Νέα Τίρυνθα, ασχέτως του ποιος τελικά θα βγει Δήμαρχος τη δεύτερη Κυριακή...

Σενάριο 1:

Συνδυασμός Α 42% 8.712 ψήφοι  έδρες    14

Συνδυασμός Β 25% 5.186 ψήφοι  έδρες     8

Συνδυασμός Γ 22%  4.563 ψήφοι  έδρες     7

Συνδυασμός Δ 6,5%  1.348 ψήφοι  έδρες    2

Συνδυασμός Ε 3,5%  726 ψήφοι  έδρες       1

Συνδυασμός ΣΤ 1%  207 ψήφοι  έδρες        1

Σενάριο 2:

Συνδυασμός Α 40%  8.297 ψήφοι  έδρες   13

Συνδυασμός Β 27%  5.600 ψήφοι  έδρες     9

Συνδυασμός Γ 16%  3.319 ψήφοι  έδρες     5

Συνδυασμός Δ 10%  2,074 ψήφοι  έδρες     3

Συνδυασμός Ε 5%  1,037 ψήφοι  έδρες       2

Συνδυασμός ΣΤ 2%  415 ψήφοι  έδρες        1

Να επαναλάβω ότι τα σενάρια δεν αποτελούν πρόβλεψη, αλλά απλή καταγραφή πιθανοτήτων για την κατανομή εδρών στο Δήμο Ναυπλιέων.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι και με μόνο 207 ψήφους ένας συνδυασμός μπορεί να πάρει μια έδρα, όπως και το ότι, όσο περισσότεροι συνδυασμοί θα κατέβουν στις εκλογές, τόσο πιο δύσκολη θα γίνεται η προσέγγιση της πλειοψηφίας, που είναι οι 17 έδρες.

Ας ετοιμαστούμε όχι μόνο για συνεργασίες, αλλά και για καθόδους στις εκλογές σχηματισμών, που με το παλιό σύστημα δεν θα είχαν καμιά πιθανότητα εκλογής, έστω και ενός Δημοτικού Συμβούλου, που τώρα μπορούν να τον εκλέξουν και να αποδειχτεί αυτός πολύ χρήσιμος και να παίξει καταλυτικό ρόλο στην άσκηση της εξουσίας μετά τις εκλογές...

Γι' αυτό θα επιμείνω, ότι η ανάγκη για καθαρές συμφωνίες και συνεργασίες, πριν από τις εκλογές, με θέσεις και όρια, ακόμη και για συμπολίτες με διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές και προσεγγίσεις, είναι απαραίτητες, για να μη βρουν χώρο να αναπτυχθούν συναλλαγές συμφέροντος, αδιαφάνειας και πάρε δώσε σε βάρος της διοίκησης του Δήμου.

Και θα επιμείνω και για έναν ακόμη λόγο, γιατί πιστεύω ότι ο Δήμος Ναυπλιέων βρίσκεται σε ένα οριακό σημείο, η παρακμή φαίνεται, δεν καλύπτεται πια από την πολυδάπανη χρυσόσκονη, των παντός είδους εκδηλώσεων, με την οποία τη σκέπαζε η τελευταία Δημαρχία.

Οι επόμενες Δημοτικές εκλογές, είναι ίσως οι πιο κρίσιμες των μεταπολιτευτικών χρόνων για το Δήμο Ναυπλιέων, αυτές οι εκλογές θα καθορίσουν και τη δική μας μοίρα, αλλά πρώτιστα τη μοίρα του τόπου μας, ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει, με ποιες προτεραιότητες και πως θα ζήσουν τα παιδιά μας σ' αυτόν...

Ελπίζω να επικρατήσει η σωφροσύνη...

Prefadoros

Υ.Γ. Η αναφορά μου στο συνδυασμό του Δημάρχου έγινε λόγω του ότι είναι μέχρι στιγμής ο μόνος σίγουρος για κάθοδο στις προσεχείς Δημοτικές εκλογές, για τους άλλους συνδυασμούς θα τα πούμε όταν σχηματιστούν και κατασταλάξουν οι επικεφαλής τους.

Δείτε και τη σχετική προηγούμενη ανάρτηση: Οι ανατροπές σε συνδυασμούς και υποψηφίους... Οι αναγκαίες συναινέσεις στο νέο αυτοδιοικητικό τοπίο...